expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 marca 2013

Babka cytrynowa

Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu babka. Delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach, o mocno cytrynowym smaku i aromacie.

Składniki na dużą formę, ok 2 litry:
  • 220 g stopionego masła
  • 330 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 60 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
W misce utrzeć masło, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać aż masa będzie gładka i połączą się wszystkie składniki.
Foremkę wysmarować masłem, przelać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto zostawić jeszcze 10 minut w foremce, po czym wyciągnąć i ostudzić na kratce.

Składniki na lukier:
  • 320 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder przesiać przez sito. Umieścić wszystkie składniki w miseczce  i utrzeć gładki lukier. W razie konieczności dodać więcej gorącej wody. 
Polać lukrem ciasto.
Smacznego :)


Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

oraz w akcjach:
 
Cytrynowe wypieki

8 komentarzy:

  1. Bardzo świątecznie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradam przepis, piękna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. również uwielbiam cytrynowe wypieki:) tylko lukier na polewę czekoladową zawsze zamieniam, bo dla mnie jest za słodki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cytrynowe wypieki :) Taką babkę na pewno zrobię niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda, bardzo lubię tę babkę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU