expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 21 marca 2013

Domowy pasztet mięsny


Wszyscy wiemy, że to co zrobimy w domu jest dużo lepsze niż to co kupujemy w sklepach. Dotyczy to zarówno ciast, przetworów, ale przede wszystkim dotyczy to wyrobów mięsnych i pasztetów. Zrobione w domu, znaczy świeże, pewne, zdrowe i smaczne :)
Moja mama od dziecka nam to wpajała, robiła w domu wszystko sama, od majonezu po wędliny. Kiedy byłam dzieckiem często mnie to zastanawiało, po co ona tak siedzi i gotuje i gotuje :) teraz kiedy mam dzieci, wiem już po co tak gotowała :D i doceniam to z każdym dniem coraz bardziej :) i staram się nauczyć od mamy jak najwięcej :)
Pasztet wg przepisu mojej mamy:

Składniki:
  • 1 cała kura z rosołu
  • 70 dkg podgardla lub boczku
  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 zwykłe bułki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, imbir, majeranek
2 długie keksówki wyłożyć folią aluminiową.
Podgardle lub boczek zalać wodą,  ugotować razem z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zostawić do przestudzenia. Częścią wywaru zalać wątróbkę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ostudzić. 
Pozostałym wywarem zalać bułki.  
Kurę obrać z mięsa.
Wszystkie mięsa, warzywa i bułki przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Masę na pasztet wymieszać z 3 jajkami, doprawić do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, solą, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Dokładnie wymieszaną masę wlać w keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Gdyby pasztet za mocno się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową. 
Przed krojeniem całkowicie wystudzić. Najlepiej żeby postał w lodówce przez 12 godzin.
Smacznego :) 

7 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na wykorzystanie kury z rosołu
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe paszteciki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie domowe pasztety miesne.Az mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie wygląda i piękne pisanki w tle:)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) Racja, nasza mama robi ten pasztet od zawsze ...jest doskonały i przede wszystkim na prawdę mięsny, a za razem delikatny w smaku!!! Stał się tradycją.
    Gorąco polecam, nie może go zabraknąć podczas Świąt.
    Olga.

    OdpowiedzUsuń
  6. pasztet zawsze kojarzył mi się ze świętami, jest bardzo czasochłonny, ale wart jest tego zachodu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU