Lekki, słodki deser, który rozpływa się w ustach. Z pozoru wielka porcja znika w mgnieniu oka :)
Chrupiące bezy, delikatna kremówka i krem z mango to połączenie idealne :) Świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci i dla dorosłych.
Na pewno doskonale smakowałoby również z lemon curd, lub orange curd. U mnie tym razem wersja z mango curd :)
Składniki na 6 porcji:
- bezy z 4 białek
- ok. 400 ml kremu z mango
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
Upiec bezy z 4 białek:
Składniki:
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli,
łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by
cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę
miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to
znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i
wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut.
Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.
Przygotować mango curd:
Składniki:
- 2 mango
- 75 ml soku z pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 90 g cukru
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki Limoncello (pominęłam)
- 2 łyżki masła
Mango
obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka
o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i
Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W
miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać
masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować,
cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu
minutach zdjąć z ognia.Całkowicie wystudzić.
Śmietankę kremówkę ubic na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą.
Podawać od razu.
Smacznego :)
mmm szaleństwo, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńŚwietny deser :) Tak lekko wygląda! Pycha :)
OdpowiedzUsuńSame pysznosci!
OdpowiedzUsuńA ja jestem przed obiadem...buu
OdpowiedzUsuńZ mango curd taki deser musi smakować fenomenalnie! ;)
OdpowiedzUsuńo mamo ale deser:) rewelacja!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ten deser :-)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie, mniam mniam
OdpowiedzUsuńPo prostu mega! :)
OdpowiedzUsuńidealny deser dla mnie, jak schudnę 3 kg:)
OdpowiedzUsuńWow, boski deser, kupiłam dzisiaj w lidlu sporo śmietanki, więc na pewno takie zrobię:)
OdpowiedzUsuń