expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 marca 2013

Mazurek fistaszkowy

Mazurki kojarzą mi się z ciastami bardzo słodkimi. Mazurek fistaszkowy jest zupełnie inny :) Na lekko słodkim kruchym spodzie, z chrupiącymi, słonymi orzeszkami, polanymi czekoladą, a jego smak dopełnia krem z masła orzechowego, białej czekolady i mascarpone. Jest jednym z naszych ulubionych, wprost nie można się od niego oderwać :)

Składniki na kruchy spód na blaszkę o wymiarach 25x34:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto do połączenia składników. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozłożyć równomiernie na blaszce, będzie go dość sporo, więc można kawałek odłożyć i uformować ozdobne boki (w formie wałeczków).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok 20 minut, tak by ciasto się ładnie zrumieniło. Ostudzić.

Składniki na masę orzechową:
  • 150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Serek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować. 
Przygotowanym kremem posmarować kruchy spód.

Dodatkowo:
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
  • 150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Orzeszkami wysypać równomiernie posmarowany kremem mazurek. Na orzeszki kleksami wyłożyć ostudzoną czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)  


Źródło: Moje Wypieki

15 komentarzy:

  1. Fisztaszki?? To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, gdzie ja się uchowałam, jeszcze nie piekłam nigdy mazurka, czas zakasać rękawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny mazurek i to z moimi ulubionymi fistaszkami :) Dziękuję za pyszny wpis do mojej akcji :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę :) z przyjemnością dołączyłam do akcji :)

      Usuń
  4. Z takimi orzeszkami jeszcze niczego nie pieklam:)Oczywiscie kolejne pycha ciasto w Twoim wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agusik koniecznie spróbuj, jest przepyszny :)

      Usuń
  5. coś w sam raz dal mnie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś czuję, że by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny ten krem orzechowy:)i ogólnie mazurek świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda smakowicie , na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. jak dla mnie idealny - lubię te kruche i chrupiące, niekoniecznie masakrycznie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nooo to jest to co lobię najbardziej i z pewnością nie oprę się temu smakowi!!!
    Muszę przyznać że smak tego mazurka jest niezapomniany.
    W tym roku będzie królował również na moim stole świątecznym!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słowa dotrzymałam :)
      Był królem na moim stole, a co najważniejsze... smakował nie tylko mi i największy łasuch pod słońcem był zadowolony!!!
      :* T.C.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU