Delikatny sernik, pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której jest idealnie gładki. Nie rośnie, nie opada, nie pęka. Dlatego można go dowolnie udekorować i po upieczeniu dekoracja się nie odkształci. Ja zrobiłam świąteczną wersję sernika i udekorowałam go roztopioną gorzką czekoladą, ale można użyć np. musu malinowego. Sernik jest na delikatnym czekoladowym spodzie. Pamiętajmy by wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika miały tą samą temperaturę pokojową.
Zanim przystąpimy do przygotowania składników na sernik, należy przyszykować:
- tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarowaną masłem. Od zewnątrz tortownicę obłożyć szczelnie kawałkami foli aluminiowej, tak by zabezpieczyć ją przed przeciekaniem wody do sernika.
- naczynie żaroodporne lub szczelną blachę w której zmieści się nasza tortownica, to w niej będziemy piec sernik
- czajnik z wrzącą wodą
Składniki na czekoladowy spód brownie:
- 65 g ciemnej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 40 g mąki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia, ale tak by była lekko ciepła.
Mąkę przesiać. Jajka ubić na pianę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką, najpierw czekoladę, następnie mąkę i jajka. Masę czekoladową przelać do tortownicy i piec ok. 6 minut w temperaturze 175 stopni.
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietany 36 proc. lub 30 proc.
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzyć masy.
Gotową masę wylać na spód czekoladowy.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wyciskając dowolne wzory udekorować wierzch sernika. Można pomagać sobie wykałaczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Szczelnie zabezpieczoną tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wlać wrzątek, do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy zamkniętych drzwiczkach na 15 minut. Następnie piekarnik uchylić i studzić w nim sernik przez kolejne 15 minut. Po tym czasie sernik wyciągnąć, pozostawić do całkowitego przestudzenia. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na minimum 8 godzin.
Smacznego :)
Źródło: Czekoladą utkane
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcji:
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Oraz w akcji:
Fantastyczny!! i jak misternie ozdobiony, trochę przypomina mi belgijski speculoos cheesecake, który robiłam jakiś czas temu. Ma chyba podobną konsystencję, tamten także nie opadał. Spód brownie super musi grać z serowym ciastem :))
OdpowiedzUsuńdziękuję :) rzeczywiście ciasto smakuje wyśmienicie :)
Usuńświetnie wygląda, bardzo piękna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŁucj, Ty lubisz pracowite przepisy! masz zdjęcia jak wyglądał sernik w piekarniku?
OdpowiedzUsuńjest jak zawsze pod wrażeniem!
dziękuję Gosiu :) lubię tak się pobawić :D
Usuńzdjęcia niestety nie mam ;/ nie pomyślałam żeby zrobić, ja mam takie fajne kwadratowe naczynie żaroodporne i do niego w sam raz wchodzi mi tortownica 24 cm, to zalewam wodą i gotowe :)
Piękny serniczek i te dekoracje boskie :-)
OdpowiedzUsuńprzeszukuję blogi w poszukiwaniu sernika idealnego ... Twój musi być niezwykle kremowy w smaku - ZAPISUJE :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna koronkowa ozdoba:-) Jestem pod wrażeniem:-))
OdpowiedzUsuńale misternie udekorowany! super
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńJak wspaniale go udekorowałaś - brak mi słów! ;) Prezentuje się genialnie! :)
OdpowiedzUsuń:) Droga Łucjo muszę przyznać że serniczek był doskonały. Leciutki, rozpływający się w ustach i bardzo smaczny. Gorąco polecam każdemu kto lubi serniczki :D
OdpowiedzUsuńMmm, cudo Ci wyszło z piekarnika :) Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie udekorowany! :) I przepis również brzmi baardzo apetycznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSernik pyszny :) wiem bo jadłam go z wielkim smakiem!!!
OdpowiedzUsuń-G
Ciekawy sernik. ; )
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie ozdobiony!