expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 2 marca 2013

Cake Pops Wielkanocne

Moja kolejna propozycja ciasteczkowych lizaków. Święta Wielkanocne coraz bliżej, dlatego myślę że już czas pomyśleć nad wypiekami i potrawami typowo wielkanocnymi :) Powoli na blogu będą się takie pojawiać, choć na pewno nie tylko :) 
Zaczęłam od tych sympatycznych kurczaczków :) W środku, delikatne, czekoladowe, bazą było ciasto Mississippi Mud Cake, na zewnątrz oblane białą czekoladą zabarwioną zółtym barwnikiem. Dekoracja zrobiona jest z masy cukrowej.

Składniki:
  • 400 g ulubionego suchego ciasta (np. jogurtowe, czekoladowe, ciasto babkowe)
  • 200 g kremu (np. mascarpone, nutella, konfitura) - u mnie mascarpone
  • 200 g białej czekolady do obtoczenia
  • łyżka oleju
  • patyczki do lizaków, lub lodów
  • żółty barwnik do czekolady
  • kawałeczek białej masy cukrowej + barwniki (pomarańczowy,niebieski)
Masę cukrową podzielić na 3 części, jedna zostaje nam biała, drugą zabarwić na niebiesko, trzecią na pomarańczowo. Kurczaków powinno wyjść 20, więc formujemy z pomarańczowej masy 20 dziobów, 20 grzebieni, 40 skrzydełek, 40 nóżek, z białej robimy 40 oczek i na nich naklejamy niebieskie źrenice.
Wystudzone ciasto drobno skruszyć. Dodać krem i dokładnie wymieszać, Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjąć, uformować jajeczka podobnej wielkości (odważałam równe porcje ciasta o wadze 30 g) i ponownie włożyć na 15 minut do zamrażalnika. 
Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej.Zabarwić żółtym barwnikiem.
Jajeczka wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy go w środek grubszej strony. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać, udekorować oczkami, dziobkiem i resztą ozdób, wbić w styropian, lub położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania jajeczek. 
Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :) 


Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Veggie która zbiera przepisy wielkanocne. http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html


19 komentarzy:

  1. jeny jakie śliczności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności i jeszcze do zjedzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne! ale ja poczekam ze zrobieniem , inaczej córa zje je w ten sam dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bomba, bardzo pomysłowe i na dodatek smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Łucjo, szacunek za duzy nakład pracy i pomysłowość!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pomysłowe i ile pracy w nie włożyłaś!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny blog!
    Bardzo się cieszę, że odnalazłem Blogową Krajankę <3
    btw - ja z Kamiennej Góry...
    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze! nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie słodziaki, tyle pracy ale warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentują się fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Po prostu genialne, świetna alternatywa do tradycyjnych ciast :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mega słodziarskie! Cudowne są! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU