Strony

środa, 30 października 2013

Deser dyniowy z gruszką i mleczkiem kokosowym

Deser dyniowy, pełen witamin i słodyczy, ale słodyczy naturalnej, pochodzącej z gruszki, dyni i mleczka kokosowego. Deser jest słodki, powiedziałabym nawet, że lekko mdły, niesamowicie sycący i pięknie się prezentuje. Zapraszam wszystkich wielbicieli dyni i mleczka kokosowego, ponieważ to ich smak dominuje. Ja nie byłam w stanie zjeść całej porcji, ale goście dali radę :)

Składniki na 5 porcji:
  • 800 g puree z dyni*
  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 gruszki
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek
  • 200 g śmietanki 30 %
  • łyżeczka cukru pudru
  • cynamon
Gruszki umyć, odkroić kawałek, pokroić w plasterki, którymi udekorujemy deser. Pozostałe gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki  i wrzucić do miski. Dodać puree z dyni, sok z mandarynek, 1-2 łyżeczki cynamonu i mleczko kokosowe, wszystko dokładnie zmiksować. Rozlać do 5 szklanek. 
Śmietankę 30 % ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Bitą śmietaną udekorować każdy deser, ułożyć wcześniej odłożone plasteki gruszki i oprószyć cynamonem. 
Smacznego :)

* Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

wtorek, 29 października 2013

Drożdżówka dyniowa

Pachnąca cynamonem drożdżówka z dodatkiem dyni i skórki pomarańczowej. Miąższ wyszedł wilgotny, sprężysty, doskonale komponuje się z chrupiącą cynamonową kruszonką. Piekłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zapraszam :)

Składniki na długą keksówkę:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła - u mnie 30 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu 
  • 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta
Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.
Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 
W tym czasie przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.

Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić - moje było tak rzadkie że wyrobiłam je chwilę w misce i przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia - powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki

Przepis dodaję do akcji:

poniedziałek, 28 października 2013

Muszle w pomidorach z oliwkami i serem

Lekkie i szybkie danie makaronowe, suszone pomidory, pieczona papryka, oliwki i ser. Zapraszam :)

Składniki dla 4 osób:
  • makaron Conchiglioni - użyłam makaronu Lubella
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g oliwek czarnych
  • 2 papryki (pomarańczowa i zielona)
  • 150 g sera feta
  • 200 g sera pleśniowego
  • 5 ząbków czosnku
  • czerwona cebula
Paprykę zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę. Fetę i ser pleśniowy pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory osączyć, pokroić, olej zostawić. Czosnek wsypać do rondla, zalać oliwą z pomidorów, lekko podgrzewać, nie rumieniąc czosnku. Dodać pomidory, oliwki, po 3-5 minutach dodać paprykę. Makaron ugotować al dente, osączyć z wody, dodać do sosu, wrzucić fetę, delikatnie wszystko połączyć. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Cebulę obrać i pokroić w plastry, rozdzielić je na pojedyncze kółeczka i ułożyć na talerzach. Na cebulę wyłożyć makaron i posypać go serem pleśniowym. Podawać.
Smacznego :)


Lazania makowa z gruszką i orzechami


Lazania podana na słodko.  Makaron przełożony masą makową, gruszkami i sosem śmietanowym. Szybkie i proste danie dla wielbicieli słodkości. Przepis możecie wykorzystać na Boże Narodzenie. Robiłam podobną w zeszłym roku na święta, wtedy gruszki zastąpiłam dużą ilością orzechów i owoców kandyzowanych. Polecam :)

Składniki:
  • makaron lasagne - u mnie Lubella
  • 500 g gotowej masy makowej
  • 1 gruszka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g homogenizowanej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • łyżka cukru
Żółtka lekko rozbić, wymieszać z cukrem i śmietaną. Gruszkę umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę.
Foremkę o wymiarach 22x13 wyłożyć folią aluminiową.  Na dno wyłożyć płaty makaronu, posmarować je lekko sosem śmietanowym na to wyłożyć 1/4 masy makowej, posypać gruszką i przykryć kolejnymi płatami makaronu, czynność powtarzać do wyczerpania produktów, tak by ostatnią warstwę tworzył makaron polany dokładnie sosem śmietanowym. Zrobiłam 4 warstwy makowe. Ważne jest by masa było gęsto przełożona makaronem, tak by po wystudzeniu lazania była zwięzła i dała się kroić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce. przed podaniem posmarować odrobiną śmietany lub jogurtu i obsypać orzechami.
Smacznego :)

niedziela, 27 października 2013

Jesienna zupa ...

Jesienna zupa z dyni, marchewki, czerwonej soczewicy, cebuli i koncentratu pomidorowego. Rozgrzewająca, zdrowa i pożywna. Autorką przepisu jest Veggie z blogu Veggieola, która zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Krem bardzo nam smakował i z pewnością będziemy do niego wracać :) Zmieniłam jedynie sposób przyprawienia, ponieważ mimo że lubię ostre potrawy, musiałam tak przyprawić zupę by mogły ją zjeść dzieci.

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido - użyłam swojej dyni z ogródka
  • 2 duże cebule
  • 5 średnich marchewek
  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • sól
  • olej
  • przyprawy: czosnek, chili, papryka czerwona, tabasco 
u mnie: szczypta imbiru i kurkumy, curry i pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą (ok. 3 szklanek). Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. W razie potrzeby dolać wody, tak by uzyskać pożądaną gęstość kremu. 
Podawać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego :) 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych blogerek, które z nami gotowały:

piątek, 25 października 2013

Sałatka z gruszką, serem i orzechami

"Jak gruszki na wierzbie" - jesienna akcja, którą zorganizowała Ania, z blogu Krzywa kromeczka. Pod jej przewodnictwem przygotowałyśmy danie, którego rolę główną odegrała gruszka. Zdecydowałam się na sałatkę i klasyczne połączenie gruszki z orzechami i serem z niebieską pleśnią. Wyszło smacznie i ciekawie. Polecam. 
Lista pozostałych uczestniczek akcji pod przepisem! 

Składniki:
  • duża gruszka
  • mała sałata masłowa
  • 100 g sałaty roszponki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
Dressing do sałatki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Odstawić. 
Orzechy posiekać, nie za drobno. Zrumienić na suchej patelni. 
Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście postrzępić. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do sałaty. Na to pokruszyć ser, dodać ostudzone orzechy. Całość polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego :) 

Lista uczestniczek akcji "Jak gruszki na wierzbie" 

  1. Agata  http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
  2. Agata  http://my-happykitchen.blogspot.com/
  3. Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com  
  4. Ania C– www.bajkorada.blogspot.com
  5. Ania K www.krzywakromeczka.blogspot.com
  6. Ania W – www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
  7. Anka W http://ankawell.blogspot.com/
  8. Basia – http://mozaikazycia.blogspot.com/
  9. Bożena http://www.smakowekubki.com/
  10. Dorota R http://ugotujmyto.pl/
  11. Dorota Ś http://dosismakolyki.blogspot.com/
  12. Iga http://japoziomka.blogspot.com/
  13. Kamila – http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
  14. Karolina - http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
  15. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/
  16. Kasia http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
  17. Łucja  –  http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
  18. Małgorzata  http://akacjowyblog.blogspot.com/
  19. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
  20. Renata S – www.forksncanvas.blogspot.com
  21. Renata www.piegusek1976.blogspot.com
  22. Sara - http://www.pieczarkamysia.pl/

Ciasteczka owsiane kokosowo-czekoladowe

Smaczne, pachnące, chrupiące :) ciasteczka owsiane z kokosem i czekoladą. Dodatki możemy dowolnie zmieniać i dobierać według swoich upodobań. Dałam kokos i czekoladę, ale można je zastąpić np. orzechami, suszonymi owocami, groszkami czy pestkami dyni lub słonecznika. Zapraszam :) 

Składnik na 1 dużą blachę:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • małe jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, następnie mąkę, sól i sodę, zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę.  Zagnieść ręką. Formować ręką nieduże kulki, rozpłaszczać je w dłoni i układać na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Można układać blisko siebie, ciasteczka niewiele rosną. Zmieściły mi się na jednej dużej blaszce.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu, odczekać chwilę, aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia, rysunek Zofii Różyckiej

czwartek, 24 października 2013

Kiszone zielone pomidory

Kiszone zielone pomidory. Takie, jak przyrządza je moja mama. Są doskonałym dodatkiem do mięs, na samo, lub przygotowane w formie sałatki. Zapraszam :)

Składniki:
  • 3 kg drobnych pomidorów zielonych
  • koper
  • czosnek - obrany
  • korzeń chrzanu - obrany i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki
  • wrzątek
  • sól

Pomidory umyć.
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.

Smacznego :)

 
Sałatka do obiadu:

Kilka kiszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Pomidory pokroić, czosnek i cebulkę drobno posiekać, składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku.

wtorek, 22 października 2013

Sernik dyniowy

Delikatny i kremowy sernik z dynią. Pieczony w kąpieli wodnej. Typowo dla tego sposobu pieczenia, sernik nie opada i nie pęka, pozostaje wilgotny i gładki. Łatwo się go kroi, choć w moim przypadku przeszkadzały nieco orzechy :) Spód i boki sernika zrobione są z ciasteczek maślanych, jego ozdobą i dopełnieniem smakowym są karmelizowane orzechy. Sernik jest lekko słodki, więc można go udekorować bitą śmietaną. Nam zdecydowanie bardziej smakował z orzechami, jednak dużo gorzej się go kroiło. Polecam!

Składniki na spód, tortownica o średnicy 23 cm:
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Tortownicę wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Na zewnątrz również. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i tortownica musi być szczelna by nie przepuściła wody.
Ciasteczka drobno rozkruszyć blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2 razy
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 425 g puree z dyni*
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i napełnić je wrzącą wodą do 1/2 wysokości tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, wstawić sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie sernik wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić go w lodówce przez całą noc. 

* puree z dyni -  by przygotować puree z  dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.

Składniki na karmelizowane orzechy: 
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
Margarynę roztopić na patelni, dodać orzechy i zrumienić je chwilę. Dodać miód i cukier i podsmażać na wolnym ogniu stale mieszając, aż orzechy się zrumienią. Ciepłymi ale nie gorącymi (jeśli za bardzo ostygną masa stężeje) udekorować sernik.

Smacznego :)

Źródło: Moje Wypieki


poniedziałek, 21 października 2013

Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

Smaczne ciasteczka migdałowe, delikatnie pomarańczowe, z kaszą manną. Chrupiące, kruche i zdrowe :) Polecam! 

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • skórka starta z 1 pomarańczy
Jajko lekko rozbić, dodać miękkie masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać. W miseczce połączyć migdały, kaszę, cukier puder, sól. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować niewielkie kulki i spłaszczać je w dłoni, układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut.
Smacznego :) 



środa, 16 października 2013

Chleb sztokholmski

16 października przypada Światowy Dzień Chleba.
Zorra już 8 rok z rzędu prowadzi na swoim blogu Kochtopf, akcję pieczenia chleba przez blogerów. Dzisiejszy wpis o chlebie jest zamieszczony właśnie z tej okazji.
Chleb sztokholmski pieczony jest na zakwasie pszennym. Ciasto wyrabia się metodą Bertineta. Metoda jest czasochłonna, ale wierzcie mi, pozwala się odstresować :) a dzięki niej z lejącej i rzadkiej masy powstaje jednolite, sprężyste i bardzo napowietrzone, przyjemne ciasto :) Bochenki pięknie wyrastają, przy wyłożeniu na blaszkę znacznie opadają ale po kilku minutach ładnie rosną.
Chleb jest bardzo smaczny, z przyjemnie chrupiącą, rumianą skórką. Polecam :)
 
Składnik na zaczyn:
  • 150 g wody
  • 150 g zakwasu pszennego
  • 200 g pszennej maki razowej
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie kuchennym na 12-20 godzin. 

Składniki na ciasto właściwe:
  • 500 g zaczynu
  • 250 g wody
  • 440 g pszennej mąki chlebowej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g soli
Wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, wymieszać. Wyrabiać ciasto metodą Bertineta*, ok 6 minut. Ciasto powinno być luźne ale spoiste. Dodać sól i wyrabiać kolejne 4-5 minut. 
Ciasto złożyć i umieścić w misce, przykryć i dostawić na 2 godziny. W połowie czasu ciasto raz złożyć.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej z nich ukształtować bochenek, ułożyć w koszyczkach i zostawić na 1,5 - 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, mocno go naparować. Wstawić nacięte bochenki, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec 25-35 minut. 
Smacznego :)


* Zagniatanie ciasta chlebowego metodą R. Bertineta polega na tym, by ciasto o wysokiej hydracji (czyli dużej ilości wody w stosunku do mąki) poprzez odpowiednie zagniatanie jak najbardziej napowietrzyć.

Rzadkie i lejące się ciasto należy umieścić na stolnicy, wsunąć pod nie palce obu rąk, pozostawiając kciuki na wierzchu i podtrzymując nimi ciasto unieść je w górę. Następnie upuścić tak aby to co było tyłem ciasta przed uniesieniem, stało się przodem przyczepionym do blatu. Szybkim ruchem zarzucić trzymaną w dłoniach część ciasta na tę przyklejoną do blatu. Całość obracać o 90 stopni i powtarzać unoszenie, uderzanie i energiczne zarzucanie ciasta.
Po kilku minutach ciasto wyraźnie zrobi się bardziej spójne i napowietrzone, aż ostatecznie będzie elastyczne i gładkie, odchodzące od ręki. Wyrobione ciasto ułożyć na blacie oprószonym mąką i stale obracając zwijać boki do środka, aż uformujemy kulę.
Tu jest link do  filmu w którym R.Bertinet wyrabia ciasto! 

Źródło: Przepis na chleb oraz opis metody Bertineta -  Piekarnia Tatter


World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

wtorek, 15 października 2013

Tort egipski

Jeśli jeszcze nie piekliście tortu egipskiego, musicie to koniecznie nadrobić :) Jest to najlepszy tort jaki w życiu jedliśmy, piekłam go dwukrotnie i za każdym razem my i goście byli zachwyceni. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym, bitą śmietaną, karmelem i orzechami. Bardzo słodka rozpusta :) Połączenie delikatnych i rozpływających się ustach kremów z chrupiącymi prażonymi orzechami i karmelem. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Do przygotwania tortu użyłam produktów które otrzymałam od Świadomego Odżywiania.
Zapraszam. 






Składniki na ciasto, na blachę o średnicy 20 cm, nie mniejszej:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodać cukier. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 170ºC, do suchego patyczka.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.


Składniki na masę budyniową:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

W garnku z grubym dnem zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko. Wstawić na średni ogień i zagotować, stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając ostudzony budyń.


Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
 Dodatkowo: płatki migdałowe i całe migdały do dekoracji - użyłam płatków migdałowych Kresto

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, odstawić. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać na małe kawałki.

200 g cukru rozpuścić w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Jeśli karmel nie będzie chciał odejść od papieru, papier posmarować wodą i ściągnąć karmel.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.




Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią 1/2 ubitej śmietany. Następnie kolejny blat, masa budyniowa i pozostałą bitą śmietanę. Pozostałą masą budyniową posmarować boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.


Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki





sobota, 12 października 2013

Sałatka z marchewką, jajkiem i ananasem

Ekspresowa sałatka. Niewiele trzeba się przy niej napracować, a efekt gwarantowany :) Lekka i smaczna. Delikatnie słodka, ale nie mdła. Bardzo często gości na naszym stole :) Polecam :)

Składniki:
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek selera konserwowego - nitki
  • słoiczek marchewki konserwowej - nitki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Ananasa odsączyć z soku i pokroić w kostkę, jajka obrać i pokroić w kostkę. Seler, marchewkę i kukurydzę odsączyć na gęstym sitku. Wszystko umieścić w miseczce. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
Smacznego :) 

czwartek, 10 października 2013

Dyniowe muffinki z orzechami i cynamonem

Po upieczeniu chlebka dyniowego zostało mi jeszcze puree dyniowego i miałam ochotę zrobić muffinki dyniowe z orzechami i cynamonem. Kiedy wpisałam hasło w wyszukiwarkę, okazało się że nie tylko ja miałam na nie ochotę :) Skorzystałam z przepisu Jamiego Olivera. Muffinki są pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem. Z chrupiącymi orzechami w środku. Jamie robił jeszcze do nich polewę, ja z niej zrezygnowałam, ale przepis podaję. Polecam :)


Składniki na muffinki:
  • 400 g puree dyniowego*
  • 350 g jasnego brązowego cukru - u mnie trzcinowy
  • 4 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść pokrojonych orzechów włoskich - dałam więcej
  • łyżeczka cynamonu
  • 175 ml oliwy extra virgin - u mnie olej rzepakowy

Kwaskowata polewa
  • skórka otarta z jednej klementynki
  • skórka otarta z jednej cytryny i sok z połówki cytryny
  • 140 ml zakwaszanej śmietany
  • 2 kopiaste łyżeczki przesianego cukru pudru
  • pesteczki z jednej laski wanilii

Ewentualnie: suszone kwiatki lawendy albo płatki różane, do posypania


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka lekko rozbić z cukrem, dodać puree dyniowe i olej. Wymieszać składniki. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i orzechy - zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do formy wyłożonej papilotkami. Piec ok 20-25 minut. Po upływie 25 minut, sprawdzić babeczki patyczkiem, jeśli patyczek jest mokry piec jeszcze chwilę. Studzić na kratce.

Na polewę:
Do miski wsypać większość skórki z klementynki (zostawiając szczyptę do posypania), całą skórkę i sok z cytryny. Dodać śmietanę, cukier puder i pesteczki wanilii, dokładnie wymieszać. Spróbować polewę, czy nie trzeba dodać więcej soku z cytryny lub cukru, aby wyważyć słodycz i kwaskowaty smak. Wstawić do lodówki, a kiedy babeczki ostygną, nałożyć na każdą trochę polewy (tyle, żeby nie ściekała na boki). Można udekorować muffinki kwiatami lawendy lub płatkami róż.

* puree z dyni -  by przygotować puree z  dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.

Źródło: Kuchnia+

środa, 9 października 2013

Ciasteczka owsiane z kokosem

Bardzo smaczne i szybkie ciasteczka. Szybkie, ponieważ szybko się je robi, ale też szybko znikają. Z wyraźnie wyczuwalnym smakiem i aromatem kokosu. Idealne do kawy, herbaty lub mleka :)

  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka wrzątku       

Masło, miód i masło orzechowe podgrzać w rondelku do chwili rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić. Suche składniki połączyć w misce. Sodę zalać łyżką wrzątku, szybko zamieszać i wlać do masy maślanej (masa mocno się zapieni) energicznie mieszając przelać wszystko do suchych składników. Dokładnie wymieszać. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka lekko spłaszczyć łyżką i odstawić na 20 minut do całkowitego wystudzenia - gorące będą miękkie, dlatego dopiero po wystudzeniu zdjąć je z blaszek.
Smacznego :)        

Źródło: Gotuję, bo lubię 

piątek, 4 października 2013

Chleb oliwkowy

We wrześniu, Amber ponownie wezwała nas do wspólnego pieczenia chleba. Upiekłyśmy chleb oliwkowy, który zaproponowała Wisła z blogu Zapach chleba. Można było upiec chleb lub focaccię. Upiekłam i chleb i focaccię, którą jedliśmy po raz pierwszy. Była tak smaczna że zniknęła nim zdążyłam zrobić zdjęcie :)
Przepis pochodzi z książki „Bread” Jeffreya Hamelmana. Jest to chleb pszenny z oliwkami, na płynnym zaczynie pszennym. Ciasto jest elastyczne i łatwo się je wyrabia, pięknie rośnie. Jest dość rzadkie, dlatego do wyrastania włożyłam go do koszyczka. Po wyłożeniu na blachę opada, by po chwili, w piekarniku, wystrzelić w górę. Mój bochenek ma na górze piękne falbanki, ponieważ podczas wykładania ciasta na blachę, chleb przykleił mi się do ściereczki w której wyrastał ;/ nie zaszkodziło to jego smakowi :) 
Polecam i zapraszam do obejrzenia wypieków pozostałych blogerek, których listę znajdziecie pod przepisem, zobaczcie jak nas było dużo :) 

Pszenny Chleb Oliwkowy

(wg J. Hamelmana)



Zaczyn płynny:

  • 30 g aktywnego pszennego zakwasu (może być żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i dokarmić)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.


Ciasto chlebowe:

  • 360 g płynnego zaczynu
  • 360 g wody (lekko ciepłej)
  • 720 g mąki - to jest 90 g maki pszennej pełnoziarnistej + 630 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek (odcedzonych i osuszonych) - użyłam czarnych, pokrojonych w plasterki
Zaczyn połączyć z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać ręcznie ok 8-10 minut. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Nie będzie to łatwe, oliwki zręcznie uciekają z ciasta :)
Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię. - tak zrobiłam. Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin, lub 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut. 

Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu lub na dobrze nagrzanej blasze (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca, ok. 20 minut.
Smacznego :)


Lista piekących piekarek :)
  1. Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
  2. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
  3. Ania http://bajkorada.blogspot.com/
  4. Ania http://jswm.blogspot.com/
  5. Ania http://everydayflavours.blogspot.com/
  6. Ania  www.krzywakromeczka.blogspot.com 
  7. Ania  http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/
  8. Anita http://atinabc.blox.pl/html
  9. Anna http://ankawell.blogspot.com/>
  10. Aga http://wsezonie.blogspot.com/
  11. Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
  12. Bożenka http://www.smakowekubki.com/
  13. Chantel http://przykubkukawy.blox.pl/html
  14. Dorota http://ugotujmyto.pl/
  15. Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
  16. Ewelina *http://table-table.blogspot.com
  17. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
  18. Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
  19. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
  20. Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
  21. Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
  22. Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
  23. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
  24. Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
  25. Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
  26. Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
  27. Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
  28. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
  29. Olga  waniliowachmurka.com
  30. Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
  31. Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
  32. Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
  33. Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
  34. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/ 
  35. Ela J sobotaprzygarzch.blogspot.com

czwartek, 3 października 2013

Serowa tarta z malinami

Moja kolejna propozycja na tartę z serowym spodem, waniliowym kremem i owocami. Tym razem padło na maliny :) już ostatnie w tym roku. Tarta jest tak smaczna, że trudno się jej oprzeć. Zapraszam :)

Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Ciasto:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ricotty
 Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml śmietany 18%
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • maliny
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut. 
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej  foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające brzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut. 
Zdjąć papier z fasolą  i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia. 
W tym czasie przygotować krem.
Jajko lekko ubić, dodać mąkę i zmiksować. Ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę dodać do jajka i miksować do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony spód, ułożyć maliny  Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę przed krojeniem wystudzić.
Smacznego :)

Źródło: Magazyn Kuchnia

Chleb cukiniowy

Smaczny domowy chleb z cukinią. Mięciutki, o strukturze drożdżowej bułeczki. Cukinia w chlebie nie jest wyczuwalna, a jedynie nadaje mu wilgotności. Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest prosty w przygotowaniu, ciasto dobrze się formuje i szybko wyrasta. Zapraszam :)

Składniki na dwa bochenki:
  • 250 g startej na dużych oczkach cukinii
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • siemię lniane 
Jogurt ogrzać do temperatury pokojowej, dodać do niego pokruszone drożdże i oliwę, wymieszać. Następnie dodać sól, cukier, zioła i cukinię, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, z których uformować bochenki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte bochenki posmarować wodą i obsypać siemieniem lnianym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, następnie jeszcze chleb dopiec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego :) 

Przepis na chleb zostanie dołączony do październikowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog  Zapach chleba :) 

 


Źródło: A. Borowska "Dynie, cukinie, kabaczki"

środa, 2 października 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Na pierogi z kaszą gryczaną miałyśmy z mamą ochotę już dawno. Słyszałyśmy o nich wiele dobrego :) Któregoś letniego dnia, gdy dostałyśmy dużo wiejskiego sera, zabrałyśmy się za lepienie. Ponieważ razem raźniej i szybciej idzie, nalepiłyśmy ich bardzo dużo, część ruskich, część z kaszą. Pierożki wyszły bardzo smaczne, ciasto mięciutkie, doskonale komponowało się z farszem. Bardzo nam posmakowały i zyskały wielbicieli wśród gości, którzy przepis spisali i teraz sami lepią :) Zapraszam!


 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Składniki farszu:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g twarogu 
  • 2 cebule
  • jajko
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Dodatkowo: cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju do polania pierożków

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. przestudzić. Cebule obrać, pokroić drobno w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju, przestudzić. Kaszę wymieszać z rozdrobnionym twarogiem, dodać cebulę. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.  Dodać lekko roztrzepane jajko, wymieszać.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. 
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wykładać na talerze, podawać z cebulką zeszkloną na oleju.
Smacznego :)