Strony

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Marcepanowe rogaliki na oleju rzepakowym

Słodkie rogaliki drożdżowe z migdałami i cynamonem. Ciasto drożdżowe wzbogaciłam o marcepan, który spowodował że rogaliki są nieco mniej puszyste, za to dłużej zachowują świeżość. Oblane lukrem i obsypane płatkami migdałowymi wprost kuszą by sięgnąć po kolejnego :)
Rogaliki upiekłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dlatego przygotowując posiłki dla swoich najbliższych sięgam po niego bardzo często. Olej rzepakowy jest zdrowy i warto pamiętać o nim w codziennej diecie.
Zapraszam :) 

Składniki na 16 rogalików:
  • 150 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki
  • łyżka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 g masy marcepanowej
Nadzienie orzechowe:
  • 100 g migdałów pokrojonych w słupki
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju rzepakowego
Migdały zrumienić na suchej patelni, następnie wlać olej i chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia, wsypać do miseczki, dodać cynamon i cukier. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. 
W letnim mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru. Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mąką. Dodać żółtka, pozostały cukier. Wyrobić ciasto dolewając olej rzepakowy (ciasto jest gęste ale elastyczne). Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrastania. Powinno podwoić objętość. 
Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła o średnicy ok 37 cm. Pokroić ostrym nożem na 8 równych części. Na każdy z nich nałożyć po łyżeczce nadzienia orzechowego i zwinąć. Ułożyć w odstępach na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rogaliki posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. 

Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • gorąca woda
  • płatki migdałowe
Do cukru pudru dodawać po łyżce gorącej wody i ucierać aż uzyskamy gładki, gęsty lukier. Pędzelkiem nanieść lukier na rogaliki i obsypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty na takie rogaliki :-) Korzystając z okazji życzę Ci Łucjo wesołych i spokojnych i oczywiście pysznych Świąt :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne nadzienie :) Cudne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale muszą być dobre, jestem zdecydowanie fanką marcepanu<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dodawałam jeszcze nigdy marcepanu do ciasta drożdżowego,podejrzewam,że marcepan zmienia strukturę ciasta, czyni je bardziej kruche.
    Apetycznie wykończone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko trafnie to ujęłaś, ciasto jest zdecydowanie mniej puszyste, bardziej przypomina kruche :)

      Usuń
  5. wyobrażam sobie jakie są pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. O, z marcepanem - mniam ,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rogaliki z marcepanem to rozkosz dla podniebienia. Łucji z okazji Świąt życzę tobie chwili odpoczynku, radości i zdrowia. Niech ten czas będzie dla ciebie świętem w dosłownym tego słowa znaczeniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadlabym, oj zjadlabym :) Wspaniale sa te rogaliki.

    Spokojnych, zdrowych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z przyjemnością się poczęstuje :D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie kształtne! Śliczne
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne rogaliki! : )
    Marcepan uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)