Strony

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chleb południowy na płynnym zaczynie

Pszenny chleb na zakwasie, o delikatnym miąższu i łagodnym smaku. Ciasto przyjemnie się wyrabia i pięknie rośnie. Jest dość rzadkie i nie trzyma formy. Podczas przekładania na blachę rozlewa się maksymalnie, ale nie ma obawy, po kilku minutach rośnie, ostatecznie wypełniając niemal cały piekarnik :) Zazwyczaj zagęszczam sobie ciasto zamieniając część mąki pszennej - pszenną pełnoziarnistą, wówczas na tyle trzyma formę że wyrasta bezpośrednio na blaszce. Zapraszam :)


Składniki na zaczyn:
  • 34 g aktywnego zakwasu pszennego 100% hydracji
  • 204 g wody
  • 165 g mąki pszennej chlebowej
 Składniki zaczynu połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 12-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 369 g zaczynu (cały zaczyn minus 2 łyżki zaczynu do rozmnożenia na następny chleb)
  • 369 g wody
  • 738 g mąki pszennej chlebowej - można część mąki zastąpić pszenną pełnoziarnistą
  • 2,5 łyżeczki soli
Zaczyn,wodę i mąkę połączyć, odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny, w tym czasie odgazować dwukrotnie - składając ciasto na blacie. Uformować bochenek i ułożyć w koszu do wyrastania wyłożonym ściereczką dokładnie obsypaną mąką. Ciasto wyrasta około dwóch godzin, niemal podwajając objętość. Wyrośnięty bochenek przełożyć na gorący kamień, lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, z parą przez 15 minut, a potem bez pary, w temperaturze 220 stopni jeszcze 25-30 minut.
Smacznego :) 

Źródło: Zapach chleba 


Chleb dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :) 
 



15 komentarzy:

  1. wygląda cuuudownie! :)
    jak z obrazka!
    Trik z mąką świetny-wtedy nie ma obawy, że coś nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny cudowny chlebek w twoim wykonaniu ,skórka fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... wymarzony na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah jaki piękny! Marzę o takim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, wygląda bosko! Cudny bochenek chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten przepis. Wychodzą z niego zawsze takie same bochenki. Jest niezawodny dla każdego kto ma troche doświadczenia i nie boi sie rzadszego ciasta.
    Pięknie wyglada. Chyba sama go znowu upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Udany bochen! Gratuluję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. co za skórka, aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super wyrósł i do tego masełko, pychota!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)