Jak jest lato, to muszą być pierogi z jagodami. Są takie smaki za którymi się tęskni i na które czeka. Dla mnie są to między innymi właśnie pierogi z jagodami. Całe lato zawarte w jednym talerzu pełnym pierogów :) Lubicie?
Dziś mam dla Was po pierwsze pierogi z jagodami i malinami, a po drugie wspaniałe maślane ciasto na pierogi. Jestem nim zachwycona. Bezproblemowo się zagniata, jest bardzo miękkie i elastyczne, jednocześnie nie przyklejając się do rąk Jego wałkowanie to sama przyjemność. Czy mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto na pierogi? Teraz nie! Ponieważ znalazłam jeszcze przynajmniej dwa ciekawe przepisy, które muszę wypróbować. Wtedy Wam powiem, które jest najlepsze :) Z czystym sumieniem jednak mogę powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto pierogowe jakie jadłam do tej pory :) Zapraszam!
Składniki na ciasto na pierogi:
- 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 125 g masła
- 1 jajko
- sól
Dodatkowo:
- 1/2 kg owoców - u mnie 350 g jagód i 150 g malin
- łyżka kaszy manny
- mąka do podsypywania
Do dużej miski wlać przegotowaną gorącą wodę i rozpuścić w niej masło. Dodać połowę
mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dodać resztę mąki i sól. Dokładnie
połączyć ze sobą wszystkie składniki Przełożyć ciasto na
stolnicę i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by ciasto odpoczęło.
Owoce umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką kaszy manny.
Ciasto podzielić na dwie części, które rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką. Szklanką wykroić krążki, nakładać owoce i zlepiać pierogi.
Pierogi wkładać do energicznie gotującego, osolonego wrzątku - gotować przez dwie minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Przed wyciągnięciem zahartować, wlewając szklankę zimnej wody. Pierogi wyciągać łyżką cedzakową i osuszyć na durszlaku. Ułożyć na talerzach i podawać ze śmietaną, lub jogurtem wymieszanym z cukrem.
Swoje pierogi podałam z jogurtem greckim połączonym z cukrem i zmiksowanymi jagodami.
Smacznego :)
Przepis na ciasto pierogowe znalazłam na blogu: Każdy ma jakiegoś Bzika :)
Wspaniale! Uwielbiam pierogi. A z jagodami chyba najbardziej. Podkradam przepis na ciasto :)
OdpowiedzUsuńCudowne pierogi, pięknie zlepione!; )
OdpowiedzUsuńsposobu mieszania z kaszą manną nie znałam..
OdpowiedzUsuńale tyle dobroci w pierogach.. omnomn.. <3
zjadłabym!
Z malinami ? zupełna nowość dla mnie,ale zapewne by mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta pierogowego z masłem. Zaintrygowałaś mnie! A pierogi wyglądają mega apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńMasła nigdy nie dodawałam do pierogów ,ale to z oliwą z oliwek też się cudownie rozwałkowuje .Pyszne pierogi.
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, od kilku dni mam ochotę na pierogi z jagodami, chętnie spróbuję! A splot na pierożkach wygląda znajomo;)
OdpowiedzUsuńpierogi z owocami - pychota! :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny sposób zlepienia pierożków, a do tego te owoce! Mmmm, pycha:-)
OdpowiedzUsuńz masłem ciasta jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na ciasto. Nigdy nie dodawałam do niego masła :) Samych pierogów z owocami nie lubię, ale Twoje wyglądają tak apetycznie, że pewnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich pierogów! Nie ma to jak te z owocami lata :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, przysłałabyś mi kilka ;)
OdpowiedzUsuńMmm, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńZ jagodami to smaki z dzieciństwa jak babcia robiła :))
OdpowiedzUsuńNieraz dodaję łyźkę masła, ale z taką ilością jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi robię ostatnio takie samo.
To coś dla mojej mamy, bo ja niestety nie przepadam za pierożkami na słodko, a ciasto z masłem może być ciekawe :)
OdpowiedzUsuńAgatko to ciasto sprawdzi się przy każdych pierogach :)
UsuńŁucja dawaj mi ten talerz bo ja owocowe pierogi uwielbiam. Robiłam tez z masłem pierogi i są pyszne.
OdpowiedzUsuńcieszę się że ciasto zachwyciło Ciebie tak samo jak i mnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie... mmm...
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń