Strony

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Jęczmienne ciasteczka z borówkami

Ciasteczka zrobione na bazie płatków jęczmiennych - z dodatkiem wiórków kokosowych, białej czekolady i borówek. Cudownie pachnące podczas pieczenia. Dużo delikatniejsze od ciasteczek owsianych. Zdecydowanie za szybko się rozeszły. Na szczęście nie ma przy nich wiele pracy i zawsze można upiec kolejną porcję. Zapraszam :)


Składnik na ok. 16-20 ciastek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • małe jajko
  • 80 g mąki pszennej
  • 150 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • 60 g wiórek kokosowych
  • ok. 150 g borówek
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko - miksować aż całkowicie połączy się z masłem. Następnie dodać mąkę, sól i sodę, zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę.  Zagnieść ręką. Formować dłońmi nieduże kulki, lekko je rozpłaszczać w dłoni i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić palcem kilka wgłębień, w które powkładać borówki. Ciastka zmieściły mi się na jednej dużej blaszce, jednak trzeba układać je w odstępach ponieważ podczas pieczenia troszkę się rozlewają. 
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu, odczekać chwilę (będą bardzo miękkie) aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Smacznego :)
 
 

28 komentarzy:

  1. Jak dla mnie idealne ciasteczka!! tylko moja mała, nie wiem dlaczego nie lubi borówek:(

    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pysznie wyglądają, że wcale się nie dziwię, że już się rozeszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasteczka, są proste w przygotowaniu a ich smak jest cudowny, zawsze; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo cudne te ciasteczka :) Koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły Ci takie piękne i apetyczne,że trudno jest się powstrzymać przed porwaniem jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chrupiące w sliczne jagodowe kropeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka piękne i nigdy nie jadłam z borówkami. Czas je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Urocze i pewnie pyszne!!
    Częstujemy się i pozdrawiamy :) :)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zwykle, pysznie i jeszcze raz pysznie;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, idealne do herbaty! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są przecudowne! Zakochałam się w tych borówkowych piegach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak świetne ciacha to nie dziwię się że śladu po nich nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykłe, świetne po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  14. Łucja daj jedno ciacho, jęczmienne to ja chętnie schrupię. Z płatkami fajny pomysł. Dzieci na pewno zajadały z apetytem.

    OdpowiedzUsuń
  15. to ja też zamawiam jedno takie pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie proste a ile radości dają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wspaniałe, pożeram oczami....i musze je upiec, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  18. Urocze!
    Muszą doskonale smakować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Musiały smakować naprawdę wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)