Ciasto, którego nie może u nas zabraknąć w sezonie na maliny. Lekkie, kruche, pełne owoców. Całości dopełnia lekka budyniowa pianka. Doskonale sprawdzają się również porzeczki, borówki i truskawki. Można użyć owoców mrożonych.
Jeśli jeszcze nie piekliście to gorąco namawiam :)
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta. Gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na dwie nierówne części -
około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni - ok. 20 minut. Spód całkowicie ostudzić.
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Białka dokładnie ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy. Miksować na wysokich obrotach aż nie będzie wyczuwalny.
Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i
układać gęsto maliny, otworkami do góry - lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 stopni - ok. 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto jeszcze chwilę w piekarniku. Następnie ciasto wyjąć, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Ja tez je robię:)) jest pyszne! I ta Twoja patera cieszy moje oko!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :) Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto! W zeszłym roku piekłam je co weekend :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto!
OdpowiedzUsuńNie robiłam,czas wziąć się zatem do pracy,bo ciasto cieszy oko narazie,niech i podniebienie ucieszy:)
OdpowiedzUsuńPiekłam podobne, poszło w mig, a blaszka jeszcze ciepła była :))
OdpowiedzUsuńoj dawno go nie piekłam ,cudne.
OdpowiedzUsuńKlasyczne i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciastko! :)
OdpowiedzUsuńrobię kruche z budyniem i śliwkami, a z malinami też musi smakować bajecznie:)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych letnich ciast:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, jest piękne i bardzo pyszne. Świetne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
To ciasto smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńto ciacho jest boskie! :)
OdpowiedzUsuńAle bym takie zjadła, pysznie wygląda!: )
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, oj taki kawałeczek zdecydowanie poprawiłby humor w taki deszczowy dzień
OdpowiedzUsuńpiekłam je kiedyś , pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :) Piekłam je niedawno. Były pyszne :)
OdpowiedzUsuńRobię takie , robię ale z malinami nie robiłam, a cudnie go pokazałaś.
OdpowiedzUsuńU mnie był z rabarbarem bardzo podobny przepis.
Trochę lata jesienią , co za widok!
Świetnie się prezentuje i na pewno jest boskie, jak wszystkie dorotkowe przepisy :-)
OdpowiedzUsuńJak zawsze u Ciebie dostaję ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńmniam! też je piekłam i jest na liście TOP 10 moich ukochanych!
OdpowiedzUsuńjedno z naszych ulubionych kruchych ciast :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto!
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciacho, malinki i masa budyniowa pycha. Kupiłaś mnie
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie i co począć kiedy człowiek zaraz do pracy wybiega i juz szansy na takie ciasto miec nie będzie ;(
OdpowiedzUsuńAleż to ciacho kusi :) pyszności....
OdpowiedzUsuńjej.. maliny, pianka, krucheee <3 <3
OdpowiedzUsuńwieczór jest, a ja taką ochotę mam na to ciasto!
Pycha ciasto! :-) Idealne na lato :-)
OdpowiedzUsuńwygląda leciutko, apetycznie, śmiem napisać zwodniczo....kusi ;) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPiękne, wow, ale się zapatrzyłam...
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto :-) jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńMi nie wyszlo 😠
OdpowiedzUsuń