Strony

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Porzeczkowiec, bez pieczenia

Na blogu jest już przepis na porzeczkowca w wersji pieczonej. Dziś przedstawiam Wam wersję bez pieczenia. Ciasto na kakaowych herbatnikach, przełożone masą kajmakową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki. Brzmi słodko? Jest słodko :) ale porzeczka idealnie łagodzi tę słodycz. Całość przepyszna, musicie koniecznie spróbować! 
Przepis dostałam od przyjaciółek :) Zapraszam! 

Składniki:
forma o wymiarach ok. 20x30 cm
  • 350 g kakaowych herbatników
  • puszka masy kajmakowej
  • duży słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Składniki na masę budyniową:
  • litr mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru - można dać więcej
Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady

 
Odlać szklankę mleka i rozpuścić w nim budynie. Resztę zagotować, wlać rozmieszane budynie i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić. 
Masło utrzeć z cukrem, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej, puszystej masy. W razie potrzeby dosłodzić. 

Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta, można włożyć puszkę na kilka minut do gorącej wody). 
Na masie rozłożyć drugą warstwę herbatników i masę budyniową. Ponownie herbatniki, dżem porzeczkowy i śmietankę ubitą z cukrem pudrem. Na śmietanę zetrzeć czekoladę. 
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :) 

25 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda bardzo smakowicie:)
    Ostatnio sama sie przekonałam, że kajmak nie jest aż tak słodki w towarzystwie dżemu a pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam z rana smaka sobie narobiłam!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis. To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciacho na pewno jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :-) uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję,że u mnie nie dotrwa do momentu,aż się składniki zwiążą,zjemy je wcześniej,choćby i w płynnej postaci:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. O fajnie! Wersji bez pieczenia nie znałem, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) mam sporo mrożonej porzeczki, może ją wykorzystam....zrobię frużelinę a potem to ciacho :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda kusząco, nie znałam wcześniej wersji tego ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to ciasto musi wymiatać.. :) nie dość, że robi się szybko to jeszcze tyle dobroci i to w jednym kawałku! :)
    na 100% hit tegorocznych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam smak porzeczek, a zimą , to niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Porzeczki niestety nie mam, ale przepis zachowam i kiedy przyjdzie stosowna pora nie zawacham sie go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak, że tylko palce lizać!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ciasta z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z porzeczkami to ja zawsze i wszędzie. Fajny kwaskowy smak uwielbiam. I smaczny krem budyniowy do niego zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  16. obłędne - takie ciasto to ja chętnie zjem! :) porzeczka musi świetnie przełamywać słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chodzi o blachę o wymiarach 35x24?

    Nigdzie nie mogę znaleźć blaszki o wymiarach podanych w opisie 🙈

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zrobić w podobnych wymiarach 😊 nie musi być konkretnie taka.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)