Strony

poniedziałek, 7 marca 2016

Simit, tureckie bajgle



W marcowej piekarni wspólnie z Anią zdecydowałyśmy by upiec  Simit - tureckie bajgle. Wpadły mi w oko już kilka miesięcy temu i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz je upiekłam. Nie popełniajcie mojego błędu i upieczcie je jak najszybciej :)
Pyszne, z chrupiącą skórką i mięciutkim, jasny miękiszem. Obficie otoczone rumianym sezamem.
Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, lub odrywane po kawałku i zjadane na samo. Dobrze zabezpieczone zachowają świeżość do 3 dni. Zapraszam :) 


Składniki:
przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi
  • 7 g drożdży instant
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki pekmezu lub melasy + 1/2 szklanki wody

Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkować rękoma na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złożyć go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej tworząc świderek. Złączyć jego końce i ułożyć na umączonym blacie. Szczegółową informację jak formować bajgle można podejrzeć tutaj (klik).
Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podprażyć na patelni sezam. W oddzielnej misce rozrobić melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurzać w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w sezamie. 
Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić na kratce.
Smacznego : )


Sposób zwijania bajgla




Razem ze mną w marcowej piekarni udział wzięli: 
 am.art kolor i smak Apetyt na Smaka Bajkorada Dom z mozaikami Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Foodnotes Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego domu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu SlowLife Zacisze kuchenne

25 komentarzy:

  1. Pyszny wybór Łucjo!
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    Cieszę się, że razem udało nam się je w końcu upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne, jak z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają. Perfekcyjnie je zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajgle jak malowane :) Az mam ochote podkrasc kilka sztuk :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale idealne! Pięknie upieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdyby nie Wy dwie pewnie upiekłabym je w dalekiej przyszłości .... w tych bajglach nie da się nie zakochać ... obłędne są po prostu:). Dziękuję za tak wspaniały wybór:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bosko! Aż mam ochotę porwać chociaż jednego! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo-wyszły wzorcowo :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Łucjo, to był baaardzo słuszny wybór, simity są przepyszne, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Łucjo, masz rację, trzeba je piec! Nie zastanawiać się ;)
    Dziękuję, że tak smacznie wybrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie piękne, równiutkie no i ten kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne-dzięki za wspólne spotkanie przy piekarniku i do zobaczenia za miesiąc

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje idealne się upiekły!
    Dokonałaś wspaniałego wyboru!
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smaczny i efektowny przepis. Dziękuje i pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepięknie Ci wyszły:)))) Pozazdrościć ręki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne po prostu :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejny piękny wypiek w Twoim wykonaniu:)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie simitów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają cudownie! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)