Strony

czwartek, 23 czerwca 2016

Pancakes z kaszą manną

Słodkie placuszki z dodatkiem kaszy manny. Sycące, treściwe i zdrowe. Dla mnie to idealny sposób, by podać dzieciom kaszę manne, która nie należy do ich ulubionych. Za tymi placuszkami przepadają i chętnie zjadają je na śniadanie. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do szkoły. Można urozmaicać ich smak poprzez różne dodatki, takie jak orzechy, ziarna, owoce. Dziś wersja letnia - z truskawkami :) 

Składniki:
ok. 25 grubiutkich, sycących placuszków
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 60 g kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • masło lub olej rzepakowy do smażenia
 
Mleko zagotować w rondelku, dodać powoli do niego kaszę i mieszać cały czas, do momentu aż zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka i kaszę. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno przypominać w konsystencji gęstą śmietanę, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka.  
Smażyć około 2 minuty na średnio rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości masła lub oleju. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza obrócić i dosmażyć kolejną minutę. 
Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego :) 
 
Źródło: Pink Envelope 

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Tarta budyniowa z czereśniami

Rozpoczęliśmy sezon czereśniowy. Stragany uginają się już od słodkich, niemal czarnych korali, a my z przyjemnością kupujemy kolejne kilogramy. Głównie zjadamy je tak po prostu, ale od czasu do czasu mam ochotę wrzucić je do ciasta. Tak oto słodziutkie czereśnie wylądowały w tarcie z kremem budyniowym. Pycha :) 

Składniki na kruchy spód:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • jajko
Masło posiekać nożem z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Gdyby się kleiło, można lekko podsypać mąką. Wyłożyć formę ciastem i docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Ściągnąć papier i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spód ładnie się zrumieni. Ostudzić.

Składniki na krem:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
 Dodatkowo:  
  •  60 g miękkiego masła
  • czereśnie

W garnku zagotować mleko, ziarenka z wanilii i łyżkę masła. W tym czasie utrzeć jajka z cukrem, połączyć z obiema mąkami. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać do zgęstnienia (najlepiej mikserem, by budyń się nie przypalił). Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Następnie partiami dodawać budyń. Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia.
Gotową wyłożyć na ostudzony kruchy spód. Na kremie ułożyć wydrylowane czereśnie.
Schłodzić 2 godziny w lodówce. 
Smacznego :)

czwartek, 16 czerwca 2016

Domowy twaróg



Kiedy byłam dzieckiem przygotowywanie domowego twarogu było dla mojej mamy rzeczą naturalną. Dziś dostęp do niepasteryzowanego mleka krowiego jest tak ograniczony i utrudniony, że domowe wyroby mleczne są dla mnie rarytasem. Mam kilka swoich źródeł i od czasu do czasu dostaję kilka litrów świeżego mleka. Przygotowuję wówczas twarożek, lub inne serowe specjały. Ostatecznie można również kupić mleko w sklepie. Pamiętajcie by wybrać takie, które było pasteryzowane w niskiej temperaturze, o jak największej zawartości tłuszczu.
Dzisiejszy przepis powstał na potrzeby 10 numeru magazynu Kocioł, w którym jednym z głównych bohaterów było mleko.



Składniki:

  • 3 l zsiadłego mleka niepasteryzowanego
  • durszlak
  • gaza lub cienka ściereczka


Przygotowanie:
Mleko wlewamy do dużego szerokiego garnka. Stawiamy na najmniejszym ogniu i powoli ogrzewamy. Mleko nie może się za bardzo podgrzać, powinno być ledwo gorące. Gdy mleko za bardzo się ogrzewa, ściągamy je z ognia i studzimy. Postępujemy tak do momentu, aż twaróg się zetnie i oddzieli od serwatki.

Ostudzony zlewamy na durszlak wyłożony gazą i odstawiamy do ocieknięcia. Gazę zawiązujemy, tworząc sakiewkę i skręcamy delikatnie. Przykrywamy talerzykiem i dociskamy czymś ciężkim, na przykład słoikiem z wodą. Po kilku godzinach ser jest gotowy.





piątek, 10 czerwca 2016

Tarta panna cotta z truskawkami





Kruchy spód, lekka panna cotta i mnóstwo truskawek. Idealny owocowy deser do kawy. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji :) Tak trudno się jej oprzeć! Spróbujcie ... 


Składniki na kuchy spód:
2 formy o średnicy 20 cm
  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Masło posiekać nożem z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułą tartą. 
Schłodzone ciasto podzielić na dwa i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Gdy się kleiło, można lekko podsypać mąką. Ciastem wyłożyć formy. Spód  nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Następnie ściągnąć papier i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spody ładnie się zrumienią. 

Składniki na warstwę panna cotta:
  • 2 szklanki śmietanki 34-36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2  szklanki maślanki
 Dodatkowo:
  • truskawki


Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka. 
Żelatynę zalać w małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2 litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę ostudzić i wylać na upieczone spody. Schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki. 
Schłodzić jeszcze przez 4 godziny. 
Smacznego :) 

wtorek, 7 czerwca 2016

Kurczak w miodzie, z czerwoną cebulą

Kurczak marynowany w miodowej marynacie. Pieczony z czerwoną cebulą. Smaczny i soczysty. To nasz ulubiony sposób niedzielny obiad. Zapraszam :)



Składniki na miodową marynatę:

  • 3 łyżki miodu
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ drobno pokrojonej papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 3 czerwone cebule pokrojone w ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska

Składniki marynaty połączyć.

Udka umyć, osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, Odstawić na 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka zrumienić z obu stron. Przełożyć do formy Ultra Pro. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę, zmiażdżony czosnek, zalać miodem. Podsmażać cały czas mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Doprawić szczyptą soli. Przełożyć do formy, przykryć pokrywką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC, ok. 30 minut. W między czasie raz zamieszać, by powstały sos równomiernie rozłożył się na całości.

Kurczak jest gotowy, kiedy mięso odchodzi od kości. 
Smacznego ;) 



piątek, 3 czerwca 2016

Brownie z truskawkami




Intensywnie czekoladowe i wilgotne brownie z truskawkami. Błyskawicznie się robi, a jeszcze szybciej znika. Takie ciasta nigdy nie zawodzą :) Spróbujcie...

Składniki:
forma 21 x 28 cm 
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • truskawki
Masło w rondelku roztopić na minimalnym ogniu. Dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i podgrzewać do roztopienia. Ściągnąć z ognia i ostudzić. 
Jajka ubić lekko z cukrem. Wlać przestudzone masło z czekoladą i wanilię. Zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie połączyć, pod koniec dodając drobno pokrojoną białą czekoladę. 
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 
Wyrównać. Na powierzchni ciasta rozłożyć pokrojone w plasterki truskawki. 
Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto powinno lekko urosnąć, pozostanie wilgotne w środku. 
Po upieczeniu wystudzić i kroić w niedużą kostkę. 
Smacznego :) 


Źródło: Kwestia Smaku