Strucla z jabłkami jest dedykowana mojej siostrze, która wyjechała bardzo, bardzo daleko i strasznie za nią tęsknimy :) a Struclę uwielbia więc teraz gdy będzie miała przepis to sobie ją upiecze i mam nadzieję, że poczuje się jakby była blisko nas :)
Nie tylko ona za nią przepada, my również :) mąż zawsze prosi bym piekłą od razu z podwójnej porcji:)
Spróbujecie, naprawdę polecam. Pyszne ciacho dla wszystkich którzy lubią jabłka z cynamonem :)
Szybka i prosta w wykonaniu. Prawie zdążyłam ją zrobić podczas drzemki synusia, a uwierzcie mi on bardzo szybko śpi :)))
Składniki:
- 200 g mąki
- jajko
- łyżka octu
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 50 ml wody
- 2 łyżki oleju do posmarowania ciasta
- rozmącone jajko do posmarowania ciasta
- 1/2 szklanki mleka do polewania ciasta
- tłuszcz do formy
- 700 g jabłek
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko,dodać ocet, sól i masło. Mieszać dodając 50 ml wody. Zagniatać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Uformować kulę, skropić wodą i wstawić do letniego piekarnika na 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka, wydrążyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cynamonem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować i rozwałkować jak najcieniej. Rozłożyć jabłka na cieście, centymetr od każdego brzegu. Ciasto zwinąć w rulon, krótsze brzegi zawinąć pod spód. Posmarować jajkiem. Piec ok. 35 min. w 160 ºC. Podczas pieczenia kilka razy polewać mlekiem. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Claudia, 48 pomysłów na wyśmienite szarlotki.
:) Możecie mi wierzyć że to ciasto jest boskie... i wiele bym oddała za choć maleńki jego kawałeczek zjedzony przy Was Kochani.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam!
Pozdrawiam Olga
ciacho pycha miałam przyjemność spróbować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bogusia
Łucja...czytam i NIE DOWIERZAM .... Ty takie CUDA wypiekasz ???????????
OdpowiedzUsuń