Bardzo smaczne placuszki :) świeży, dojrzały ananas w cieście kokosowym bardzo nam posmakował. Danie rodzinnie okrzyknęliśmy ananasem w tygrysiej skórce :) Doskonałe na deser lub kolację. Spróbujcie nie pożałujecie :)
Składniki:
- 1 świeży ananas, lub puszka ananasów w plastrach
- 1 jajo
- 30 g cukru
- 115 g mąki
- 100 g soku ananasowego (z puszki, można zastąpić mlekiem)
- 30 g wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zrobiłam podwójną porcję ciasta.
Jajko zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmiksować z roztrzepanym jajkiem, dodać mleko lub sok. Całość zmiksować. Wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto wychodzi bardzo gęste. Ostrożnie obtaczać plastry ananasa w cieście i smażyć z obu stron.
Gotowe placuszki udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!
Źródło: Majana
Wyglądają bardzo apetycznie i powinnaś Łucjo zmienić nazwę nad przepisem na tego "ananasa w tygrysiej skórce"... pasuje idealnie.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze do Ciebie pytanie czy jest możliwość zamówienia u Ciebie ciasta, babeczek lub innych smakołyków na różne okazje?
T.C.
T.C w tej sprawie proszę o kontakt na maila:)
Usuńsuper pomysł chyba też sobie takie zrobię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bogusia
muszę spróbować bo tego to jeszcze nie jadłam :-) zapisuję.
OdpowiedzUsuńO to wydaje się łatwe. Przy najbliższej okazji (weekend + mąż w domu to zajmie się synkiem) spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńOczywiście dam znać czy mi wyszły!
Gabi
koniecznie musisz spróbować :)
UsuńMuszę przyznać że to świetny pomysł na małe co nieco dla prawdziwych łasuchów ... ja robiłam z ananasa z puszki i z podwójnej porcji ciasta wyszło mi 14 krążków ananasa.
OdpowiedzUsuńPodtrzymuję... i w moich przepisach ten przysmak będzie się nazywał ANANASEM W TYGRYSIEJ SKÓRCE.
To jest to co prawdziwe "tygryski" lubią najbardziej.
Dziękuję za kolejny świetny przepis Łucjo!
T.C.