Strony

niedziela, 28 października 2012

Tort dla Mojej Królewny



Tort robiłam na specjalne zamówienie! Moja 3 latka zamówiła go sobie na urodziny. Miał być cały różowy i koniecznie z Hello Kitty :) czy miałam jakieś wyjście? otóż nie bardzo :) a przy tym sama miałam ochotę wypróbować czegoś nowego, gdyż nigdy takiego tortu nie robiłam. Zakupiłam masę cukrową, barwniki i postanowiłam zmierzyć się z tym zadaniem :) Oczywiście córa podziękowała mi za to w najbardziej wdzięczny sposób jaki mogłabym sobie wymarzyć .... gdy zobaczyła swój różowy tort biegała radośnie i przytulała mnie wołając - "dziękuję Ci mamo, dziękuję".
Biszkopt przełożyłam pyszną masą mleczną, a że zrobiłam ją z podwójnej porcji wyszedł bardzo słodki.

Składniki na biszkopt o średnicy 24 cm:
  •  6 jaj
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Piekłam 3 blaty, każdy osobno, więc podzieliłam sobie składniki na 3 porcje. Każda porcja to 2 jajka, cukier zważony i podzielony na 3 miseczki, mąki wymieszane, przesiane i też zważone i podzielone na 3 miseczki.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier nadal ubijać. Ubijać i dodawać kolejno żółtka. Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki. Dodać różowy barwnik, odrobinkę, do uzyskania żądanego koloru.
Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok 15 - 20 minut w temp. 160-170 ºC, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Po czym odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
To samo powtórzyć przy pozostałych dwóch blatach biszkoptu.

Składniki na masę (1 porcja):
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Nie przestając ucierać powoli dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Gotową masą przełożyć biszkopt,oraz wysmarować boki i wierzch.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Masa wtedy mocno stwardnieje i  tort będzie można łatwo udekorować. 
Z kolei gotowy tort należy wyciągnąć co najmniej 2 godziny przed podaniem by masa zmiękła.











4 komentarze:

  1. Totr śliczny jak Twoja królewna i napewno pyszny. Pozdrawiam Lucyna

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie... aż chciałoby się spróbować ;)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja moge potwierdzic ze pyszny!!!!
    mialam przyjemnosc probowac go na urodzinach Ksiezniczki ;)
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)