Składniki:
- 150g mąki pszennej razowej (u mnie żytnia razowa)
- 350g białej mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150g mleka
- 200g wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
W misce wymieszać drożdże z mąkami, dodać resztę składników. Dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść (by odgazowało), podzielić na 8 części o wadze ok 110 -120 g. Uformować kulki i lekko spłaszczając układać je na naoliwionej blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Bułeczki powinny być lekkie i dobrze napuszone.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230°C z parą, ok 20 minut (na niższym poziomie wstawić naczynie z gorącą wodą).
Smacznego :)
Źródło: Tatter o Chlebie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)