Dżem z cukini z dodatkiem galaretek cytrynowych zrobiłam już we wrześniu, ale ciągle nie mogłam się do niego przekonać. Stał sobie spokojnie z wszystkimi słoikami zrobionymi w tym roku i czekał ...
No i się doczekał :) pierwszy słoiczek otworzył mój brat i stwierdził że dżem jest bardzo dobry, spróbowałam wiec i ja , wczoraj, dzisiaj :) Teraz z pełnym przekonaniem mogę go polecić :)
Myślę ze warto spróbować dżemu z cukini!
Składniki:
- 2,5 kg cukini, obranej i wydrążonej
- 0,5 kg cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- skórka i sok z 1 cytryny
W 5 litrowym garnku umieścić pokrojoną cukinię, wlać pół szklanki wody i gotować do miękkości (ok. 40-50 minut), co jakiś czas zamieszać. Gdy cukinia zmięknie, całość zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i galaretki, wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować wszystko razem jeszcze około 1 godziny. Gorący dzem wlać w słoiki i mocno zakręcić. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Z podanej ilości składników powinno wyjść ok 2 litrów dżemu.
Smacznego :)
Źródło: Moje Twory Przetwory
Bardzo mi miło, że skorzystałaś z przepisu;) ten dżem jest bardzo rześki, delikatny, inny i warty zrobienia. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, moze kiedyś spróbuję :), np w następnym sezonie
OdpowiedzUsuńKacha
wooow.. jaki koooolor! <3 wpadam na tosta z tym dżemem:D
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuńa ja robiłam taki dżem w tamtym roku, ale z pomarańczą :-) też fajnie wychodzi :-)
OdpowiedzUsuń