Lekki serek o delikatnym kokosowym smaku przypadnie do gustu nie tylko dzieciom :) Polecam.
Składniki:
- 2 łyżki wiórków kokosowych (dałam 3 kopiaste łyżki)
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki cukru*
- 15 dag serka śmietankowego - niesolonego (może być twaróg)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zimnej wody
- owoce sezonowe
Wiórki wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem, dodać cukier i zagotować. Dodać serek. Gotować kilka minut na malutkim ogniu, energicznie mieszając, by masa stałą się jednolita. Jeśli używasz twarogu, rozgnieć go przed dodaniem widelcem, a potem zmiksuj masę.
Następnie w zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy serowej. Teraz będzie ona gęstnieć więc mieszać by się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zdjąć z ognia i rozlać do dwóch małych miseczek.
Serek można podawać na zimno jak również na ciepło, ozdobiony ulubionymi owocami.
U mnie dżem jagodowy.
U mnie dżem jagodowy.
Smacznego :)
* Gdy dodacie już serek do rondelka, spróbujcie masę czy jest dla Was wystarczająco słodka, jeśli nie, wsypcie cukru wg uznania.
Źródło: Kuchnia malucha cz.2, B.Ciepłowska-Kowalczyk, M.Rodak
wygląda apetycznie chyba skusze się zrobić
OdpowiedzUsuńpozdrawiam