Składniki na ok 14-16 kulek:
- 175 g zmielonych migdałów
- 70 g cukru pudru + dodatkowo do obtoczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 białka
W jednej misce wymieszać migdały, cukier i cynamon. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodać do nich składniki sypkie, wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale na tyle, że da się z niej formować kulki, jeśli nie to dosypać troszkę mielonych migdałów.
Mokrymi rękami formować kulki i układać na blasze.
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu delkiatnie zdjąć z blachy, przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze.
Przechowywać w szczelnym pojemniku. Można zamrażać.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Uwielbiam wszystko co cynamonowe, przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTe kule są przepyszne, ale nie wiedziałam ze tak łatwo i szybko można je zrobić :) Wykorzystam przepis jeszcze w te święta.
OdpowiedzUsuńT.C.
jadłam są pyszne, polecam!
OdpowiedzUsuń