Strony

czwartek, 20 grudnia 2012

Orzechowe rożki

Rożki te robię zawsze razem z kulami cynamonowymi. Te dwa przepisy idealnie mi się uzupełniają :) białka które zostają mi po zrobieniu rożków wykorzystuję do zrobienia kulek.
Rożki są pyszne, kruche i mocno orzechowe. Użyłam orzechów laskowych, ale można wykorzystać migdały, albo zrobić rożki budyniowe, zastępując orzechy, budyniem waniliowym.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być migdały, lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto zwinąć w niezbyt gruby rulon, pociąć na równe kawałki, z których formować rożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, ok 12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blaszki, wystudzić.  Obsypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)


Źródło: Moje Wypieki

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)