Bardzo smaczny sernik, pachnący pomarańczami i cynamonem. Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach sernik, na delikatnym czekoladowym spodzie, z lekką nutą cynamonu. Gorąco polecam :)
To już chyba ostatni mój wpis przed Świętami dlatego chciałam wszystkim czytelnikom bloga złożyć życzenia:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia,
spędzonych w gronie najbliższych!!
Składniki na cynamonowe brownie:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 90 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 70 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do
przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na
puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem
mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto
przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g gęstej śmietany 18%
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie
miksera i zmiksować na średnich obrotach - tylko do
chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Smacznego :)
Źródło: Gotuję, bo lubię
Cieszę się, ze sernik smakował :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt :)
rozkoszny!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt!
Próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPyyyyyyyyyyszny :D
Ola
pyszny ! a jakże urokliwy !
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak i zapach pomarańczy:) Musi być bardzo aromatyczny.
OdpowiedzUsuń