Strony

niedziela, 23 grudnia 2012

Sernik pomarańczowy na cynamonowym brownie

Bardzo smaczny sernik, pachnący pomarańczami i cynamonem. Niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach sernik, na delikatnym czekoladowym spodzie, z lekką nutą cynamonu. Gorąco polecam :)
To już chyba ostatni mój wpis przed Świętami dlatego chciałam wszystkim czytelnikom bloga złożyć życzenia:
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, 
spędzonych w gronie najbliższych!!



Składniki na cynamonowe brownie:
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 90 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 70 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Czekoladę  z masłem roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia (do temperatury pokojowej). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać masę czekoladową i wymieszaną z cynamonem mąkę. Zmiksować do chwili połączenia się składników. Ciasto przelać do tortownicy  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-17 minut. Po tym czasie odstawić by lekko przestygło.


Składniki na masę serową:
  • 750 g sera twarogowego (z wiaderka)
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na spód brownie i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawić niskie naczynie do którego wlać szklankę gorącej wody. Piec około 60-70 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić i wstawić na 12 godzin do lodówki. 
Smacznego :)


Źródło: Gotuję, bo lubię

5 komentarzy:

  1. Cieszę się, ze sernik smakował :)
    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam :)
    Pyyyyyyyyyyszny :D
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny ! a jakże urokliwy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smak i zapach pomarańczy:) Musi być bardzo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)