Rożki te robię zawsze razem z kulami cynamonowymi. Te dwa przepisy idealnie mi się uzupełniają :) białka które zostają mi po zrobieniu rożków wykorzystuję do zrobienia kulek.
Rożki są pyszne, kruche i mocno orzechowe. Użyłam orzechów laskowych, ale można wykorzystać migdały, albo zrobić rożki budyniowe, zastępując orzechy, budyniem waniliowym.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 100 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być migdały, lub 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto zwinąć w niezbyt gruby rulon, pociąć na równe kawałki, z których formować rożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, ok 12 minut. Po upieczeniu zdjąć z blaszki, wystudzić. Obsypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki
Witam Bardzo fajny blog kulinarny! Prowadź go dalej będę częstym gościem:) Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń