expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 14 lutego 2015

Papryka faszerowana niepaloną kaszą gryczaną i serem korycińskim

Papryka faszerowana niepaloną kaszą gryczaną, pieczarkami i serem korycińskim. Propozycja na lekki bezmięsny obiad lub kolację. 

Składniki:
  • 3 podłużne czerwone papryki
  • 150 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 4 duże pieczarki
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 g sera korycińskiego z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz, czerwona papryka mielona ostra i słodka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kaszę gryczaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. 
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażać kilka minut na niedużym ogniu by odparowały i zmiękły. Wrzucić kaszę gryczaną i dusić pod przykryciem 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Przestudzić, połączyć z pokrojonym w kosteczkę serem i natką pietruszki.
Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion. Wypełnić gryczanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Zapiekać ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Papryka powinna zmięknąć, a ser się rozpuścić. 
Smacznego :)


26 komentarzy:

  1. Apetyczna!!! oj bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza gryczana niepalona jest naszą faworytką wśród kasz :) W takiej postaci bardzo chętnie ją jemy, ponieważ zdarza się, że faszerujemy nią różne warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię ,jak tylko kaszę ktoś mi z Polski przywiezie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Bardzo apetyczna propozycja!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny pomysł na nadziane warzywko :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to musi być dobre! Kocham zapiekany ser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie i ze smakiem :) lubię takie lekkie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie długie papryki! Takich to ja nie widziałam jeszcze, jeśli mam być szczera! A tak apetycznie wyglądają z tym farszem: ))

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj muszą smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. danie wygląda cudownie:)
    a kasza nie palona nie dość że zdrowsza to jak dla nas smaczniejsza:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie to dobre i zdrowe kaszę uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. widziałam je już na FB, ale musiałam się napatrzeć i przeczytać- połączanie smaków - genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę...obydwie papryczki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne piękne papryczki, zdecydowanie do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonały farsz do tych papryczek. Przepis... super. Chętnie zrobię tak faszerowane z kaszą... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie faszerowałam jeszcze kaszą, ale Twoje papryczki wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ pięknie wygląda, moje smaki no i zdrowo to ważne !

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis jest znakomity-lubię takie kombinacje;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pysznie. Ja ostatnio mam jakieś dziwne smaki na baardzo ostre papryki. Jak znajdę takie wielkoludy, to nafaszeruję tym, co tu polecasz.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo smacznie nadziane te papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio bardzo przypadła mi do gustu kasza gryczana, więc jak będę szukała przepisu na obiad, na pewno po niego wrócę! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU