expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 24 lutego 2015

Tort kokosowo-ananasowy




Lekki i puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem kokosowym z kawałkami świeżego ananasa. Tort jest idealny. Orzeźwiający i mało słodki. Krem na bazie mleczka kokosowego jest tak smaczny, że z przyjemnością będę do niego wracała w innych wypiekach. Torcik upiekłam dla mamy na urodziny. 
Przepis Agatki z bloga Happy Kitchen. Zapraszam :) 


Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 20 cm

  • 4 duże jajka lub 5 małych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia: 1/2 szklanki wody + łyżka cukru waniliowego
 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie kolejno żółtka. 
Mąki przesiać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Zupełnie przestudzony przekroić na 3 równe blaty. Nasączyć wodą z dodatkiem cukru waniliowego.
 
Składniki na masę kokosową z ananasem:
  • 150 g czekolady białej
  • 200 ml mleka kokosowego (z puszki)
  • 15 g żelatyny
  • 150 g mascarpone
  • 25 g cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • mały, świeży ananas (ew. jedna puszka ananasa w syropie) - 2 duże plastry wykorzystamy do przełożenia, resztę do dekoracji + świeżo starte wiórki kokosowe do dekoracji
Czekoladę rozpuścić z mlekiem kokosowym na małym ogniu, aż powstanie gładka, jednolita masa. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wlać do ciepłej masy kokosowej. Energicznie mieszać do połączenia.  Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Miksując na wolnych obrotach dodać masę czekoladową. Na koniec ubić śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serowo - kokosową. 
Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat tortu, równomiernie rozłożyć kawałki ananasa i przykryć drugim blatem. Na nim wyłożyć pozostały krem i ananasa. 
Przykryć ostatnim blatem i całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

  Składniki na krem do wykończenia tortu:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascarpone
Śmietankę ubić, pod koniec dodając serek. 
Udekorować górę i boki tortu. Na górze ułożyć pokrojonego w kostkę ananasa i świeżo starte wiórki kokosa. Tort schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
Smacznego :)





29 komentarzy:

  1. Cudowny torcik. Zabieram sobie przepis :-) pyszny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz wyobrazam sobie jaki musi byc pyszny... Zjadlabym kawaleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to połączenie smaków ;) Torcik musiał smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten kokosowy krem mnie zaciekawił. Kokos uwielbiam pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  5. torcik pyszny, wiem co piszę bo jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz, kusisz :) Piękny i na pewno pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort tylko podziwiam, bo nie lubię ananasa. Lecę na zupkę do drugiego postu;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kokosowych tortów nigdy nie za dużo :D Super, że ananas jest świeży, to dla nas ogromny plus :)
    Połączenie kokosu i jagód też bardzo dobrze sprawdza się w tortach (to tak na przyszłość :D )

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się idealnie, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cóż za wspaniały tort. Jubilat musiał być przeszczęśliwy (: Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczny no i na plus ,ze mało słodki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki niewinny,anielsko wyglądający tort,a tak kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo się cieszę, że tort smakował i krem przypadł Ci do gustu :) Bardzo mi miło :*

    OdpowiedzUsuń
  14. prezentuje się cudownie! taki tort a'la pinacolada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny i bardzo elegancki

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękny tort :) Jakoś te kolory w sam raz pasują mi do tortu na chrzest albo komunię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda lekko, puszyście i bardzo smacznie :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  18. perfekcyjny! :) fajnie, że mało słodki a ananasa i kokosa bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak mi się chce takiego tortu!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada idealnie . Niedlugo imieniny mojej coreczki i wlasnie mnie zainspirowalas :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla mnie tort idealny i ten wspaniały krem - musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny torcik, i z moimi ulubionymi owocami i i kokosem. Pycha aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam tortownice 28 cm, czy jeśli chodzi o krem powinnam składniki podwoić?

    OdpowiedzUsuń
  24. Będzie dużo tej masy, może o połowę zwiększyć, bo do obłożenia i dekoracji jest dodatkowy krem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU