expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 25 lutego 2015

Bułeczki pszenno-jaglane

Lekkie i puszyste bułeczki z dodatkiem mąki jaglanej. Pięknie pachną i świetnie smakują. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 ml letniego mleka

W mleku rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiać mąki, dodać jajko, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki naciąć. 
Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)




Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach Chleba :) 

22 komentarze:

  1. Mąka jaglana nadaje im ciekawy kolor, jestem ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne buły. Z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z mąką jaglaną? Zaskakujące... :) Podoba mi się, mają piękny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bułeczki wyglądaja pięknie jak ze sklepu- ale na pewno lepiej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne, w ogóle Twoje pieczywko jest ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne :) na pewno pojawiają się u mnie w domu :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mają śliczny kolorek:)) Ja niestety ostatnio nie mam cierpliwości do pieczywa;((

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo piękne bułeczki, jak z piekarni. Pewnie też smakują wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają jak z piekarni! Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonałe bułeczki, piękne mają korony ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jak pięknie nacięte!: )

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne te bułeczki :-) dawno tu nie byłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyglądają twoje bułeczki :) Dzisiaj robię chleb pszenno- orkiszowy z twojego przepisu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaopatrzyłam się w mąkę jaglaną, więc pewnie wkrótce zrobię i te bułeczki :) Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Widać, że mąka jaglana nadała pięknego żółtego kolorku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułki z mąką jaglaną - to brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie się prezentują! ładnie wyrosły, zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Lepsze niż z piekarni, jak malowane z moją jaglanka ulubioną

    OdpowiedzUsuń
  19. Już jakiś czas temu zachwyciłam się mąką jaglaną. Pysznie wyglądają bułki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU