Słodkie placuszki z dodatkiem kaszy manny. Sycące, treściwe i zdrowe. Dla mnie to idealny sposób, by podać dzieciom kaszę manne, która nie należy do ich ulubionych. Za tymi placuszkami przepadają i chętnie zjadają je na śniadanie. Świetnie sprawdzają się jako przekąska do szkoły. Można urozmaicać ich smak poprzez różne dodatki, takie jak orzechy, ziarna, owoce. Dziś wersja letnia - z truskawkami :)
Składniki:
ok. 25 grubiutkich, sycących placuszków
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g szklanki cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 60 g kaszy manny
- 500 ml mleka
- masło lub olej rzepakowy do smażenia
Mleko zagotować w rondelku, dodać
powoli do niego kaszę i mieszać cały czas, do momentu aż zgęstnieje.
Odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia, dodać cukier, sól, jajka i kaszę. Całość zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno przypominać w konsystencji gęstą śmietanę, w razie potrzeby dodać odrobinę mleka.
Smażyć około 2 minuty na średnio rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości masła lub oleju. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza obrócić i dosmażyć kolejną minutę.
Podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego :)
Źródło: Pink Envelope