Udka kurczaka zawijane w boczku, duszone z zielonym groszkiem, bobem i cukinią. U nas z makaronem, ale można podać również z ryżem, lub ziemniakami. Zapraszam :)
Składniki:
- 6 udek
- 350 g surowego wędzonego boczku
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- ½ kg bobu
- 2 szklanki groszku zielonego
- duży pęczek natki pietruszki
- 100 ml śmietanki 30%
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
- papryka ostra mielona
- papryka słodka mielona
Składniki marynaty:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli morskiej
- duża szczypta pieprzu świeżo mielonego
Dodatkowo:
Opakowanie makaronu świderki
Czosnek obrać i przecisnąć przez
praskę. Składniki marynaty połączyć.
Udka umyć, zdjąć skórę i osuszyć
ręcznikiem papierowym. Nożycami do mięsa odciąć końcówkę kości. Mięso natrzeć
marynatą. Odstawić na 30 minut.
Bób ugotować w osolonej wodzie do
miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać.
Udka zawinąć w bardzo cienko
pokrojone plastry boczku. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Obsmażyć
mięso z obu stron.
Marchewkę obrać i pokroić razem z
cukinią w słupki, wielkości mniej więcej 1x4 cm. Gdy mięso się zrumieni wrzucić
je do rondla i zmniejszyć ogień. Wlać śmietankę, przykryć i dusić 40 minut.
Następnie wrzucić zielony groszek i bób. Dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie
doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wrzucić posiekaną
natkę pietruszki. Podawać z makaronem.
Smacznego :)