expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 29 kwietnia 2015

Udka kurczaka zawijane w boczku, duszone z warzywami wiosennymi



Udka kurczaka zawijane w boczku, duszone z zielonym groszkiem, bobem i cukinią. U nas z makaronem, ale można podać również z ryżem, lub ziemniakami. Zapraszam :)

 
Składniki:

  • 6 udek
  • 350 g surowego wędzonego boczku
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • ½ kg bobu
  • 2 szklanki groszku zielonego
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • papryka ostra mielona
  • papryka słodka mielona

Składniki marynaty:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli morskiej
  • duża szczypta pieprzu świeżo mielonego


Dodatkowo:
Opakowanie makaronu świderki

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty połączyć.
Udka umyć, zdjąć skórę i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożycami do mięsa odciąć końcówkę kości. Mięso natrzeć marynatą. Odstawić na 30 minut.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przestudzić i obrać.
Udka zawinąć w bardzo cienko pokrojone plastry boczku. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Obsmażyć mięso z obu stron.
Marchewkę obrać i pokroić razem z cukinią w słupki, wielkości mniej więcej 1x4 cm. Gdy mięso się zrumieni wrzucić je do rondla i zmniejszyć ogień. Wlać śmietankę, przykryć i dusić 40 minut. Następnie wrzucić zielony groszek i bób. Dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Podawać z makaronem.
Smacznego :) 

 



wtorek, 28 kwietnia 2015

Krem dyniowy z topinamburem i szpinakowym pesto



Lekki, pikantny krem z dyni i topinamburu. Podkręcony szpinakowym pesto. Zapraszam :)



Składki na zupę:

  • 300 g obranego topinamburu
  • 500 g obranej dyni
  • ziemniak
  • cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki chili
  • łyżeczka kurkumy
  • ok. 1 litr wody, lub bulionu
Masło rozgrzać, wrzucić pieprz, liście laurowe. Chwilę podprażyć, kiedy zaczną pachnieć dodać poszatkowaną cebulę, zeszklić. Wsypać chilli i kurkumę, następnie pokrojone w kostkę topinambur i ziemniaka. Często mieszając podsmażać wszystko ok. 10 minut. Zalać wodą, lub bulionem, dodać dynię. Przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko. W razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na pesto szpinakowe:

  • sok z cytryny
  • 2 cm imbiru
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka orzechów nerkowca + kilka do podania

 Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Do miseczek rozlać krem, na nim wyłożyć pesto ze szpinaku. Podawać z orzechami nerkowca. 
Smacznego :) 


środa, 22 kwietnia 2015

Muffiny owsiane z orzechami

Muffiny owsiane z orzechami włoskimi, masłem orzechowym i szczyptą cynamonu. Puszyste, wilgotne, pyszne. Sycące i pełne wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy. Zapraszam :) 

Składniki:
6 dużych muffin, lub 8 standardowych
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml maślanki
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 60 g masła orzechowego
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
 
Dodatkowo:

  • 6 połówek orzechów do dekoracji
  • 2 łyżki cukru trzcinowego


Mąkę przesiać, połączyć z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem trzcinowym i cukrem z wanilią.
W drugim naczyniu roztrzepać jajko z maślanką, olejem i masłem orzechowym. Składniki suche połączyć z mokrymi. Wsypać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką,
Gotową masę rozłożyć równomiernie w formie na babeczki*. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów i oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, około 20 - 25 minut – do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki pozostawić przez 10 minut w foremce, następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
Smacznego :) 

* Muffiny upiekłam w formie silikonowej. Jeśli pieczecie w metalowej, wyłóżcie ją papilotkami.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Chałka drożdżowa z sezamową kruszonką

Chałka drożdżowa, o delikatnym pomarańczowo-waniliowym aromacie. Zwieńczona sezamową kruszonką. Lekka, puszysta i słodka. Doskonale smakuje z masłem, miodem i dżemem. Zapraszam :) 

Składniki na chałkę:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 50 g cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 50 g roztopionego masła 
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania chałki

Składniki na sezamową kruszonką:
  • 25 g cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 60 g masła
  • 50 g sezamu

Drożdże rozkruszyć i połączyć ze szklanką mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawić na 15 minut. 
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość przelać go do mąki i połączyć ze wszystkimi składnikami. Zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i zapleść warkocz. Chałkę umieścić na papierze do pieczenia i podwinąć końce pod spód. Przykryć i odstawić na 15 minut. 

Składniki kruszonki połączyć. Masło rozetrzeć z mąką i cukrem, następnie dodać sezam i wymieszać.

Chałkę posmarować jajkiem i używając tarki zetrzeć na chałkę kruszonkę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 35 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :) 


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Wisłę z bloga Zapach Chleba :) 



poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Babka kajmakowa

Babka z kajmakiem. Lekka, nieprzesłodzona. Bardzo nam smakowała i będziemy do niej wracać :) Zapraszam! 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
Masę kajmakową podgrzać z masłem na małym ogniu, aż składniki się połączą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie wlać kolejno  żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilę ucierać na wolnych obrotach.  Następnie powoli wlewać masę kajmakową i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Piec ok. 50 minut w 180°C. Upieczoną babkę wyciągnąć na blat i po 10 minutach wyjąć z formy. Ostudzić na kratce.


Składniki na polewę:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: 
  • płatki migdałowe do obsypania
Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią. Jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.
Smacznego :) 

Źródło: Cukrem i miodem


czwartek, 16 kwietnia 2015

Sałata z jajkiem, rzodkiewką i dressingiem z rukoli

Lekka i jednocześnie treściwa sałatka wiosenna z jajkiem, rzodkiewką i grzankami. Całość dopełniona dressingiem z rukoli. Zapraszam :)



Składniki na dressing z rukoli:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g majonezu
  • 70 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz


Składniki sałaty:

  • świeża sałata, mogą być różne rodzaje
  • 4 jajka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 1 bagietka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


W rozdrabniaczu umieścić jogurt, majonez, rozgnieciony ząbek czosnku, rukolę i sok z cytryny. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni lekko podlanej oliwą z oliwek.
Sałatę umyć i osuszyć. Jajka ugotować na twardo. Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać.
Sałatę delikatnie połączyć z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodać pokrojone na ćwiartki jajka. Całość obficie skropić dressingiem i obsypać grzankami.





wtorek, 14 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z czekoladą

Zdecydowanie moje ulubione połączenie. Kokos oblany czekoladą, podany na cienkim kruchym spodzie. Polecam nie tylko na Święta :)

Składniki na kruchy spód:
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 żółtka
Masło pokroić w drobną kosteczkę, połączyć z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić godzinę w lodówce. 
Z porcji ciasta odkroić kawałek i odłożyć. Resztę cienko rozwałkować na pergaminie w dowolnym kształcie. Odłożoną część zrolować w cienkie wałeczki i zrobić brzegi. 
Ciasto nakłuć i obciążyć (przykryć papierem do pieczenia i wysypać ziarno fasoli). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, około 15-20 minut. Po 15 minutach ściągnąć papier z fasolą i dopiec ciasto, tak by się lekko zrumieniło. Odstawić do przestudzenia.

Składniki na masę kokosową:
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • łyżka mleka w proszku
  • 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
Mleko zagotować z cukrem i mlekiem w proszku. Wsypać kokos i na małym ogniu gotować, aż kokos wypije płyn. Masę należy często mieszać, by się nie przypaliła. Gdy zgęstnieje, zdjąć ją z ognia i połączyć z masłem. Lekko przestudzić i wyłożyć na upieczony blat mazurka.Wyrównać.

Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na przestudzony kokos. Mazurka dowolnie ozdobić. 

Smacznego :) 

czwartek, 9 kwietnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Szybka i smaczna propozycja podania białej kiełbasy. Podsmażona, a następnie krótko zapieczona w piwie, z czerwoną cebulą i boczkiem. Spróbujcie koniecznie :)

Składniki:
  • ok. 600 g surowej białej kiełbasy, cienkiej
  • 4 czerwone cebule 
  • główka czosnku
  • 100 g boczku surowego, wędzonego
  • 200 ml jasnego piwa
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Cebulę kroimy w półksiężyce. Czosnek drobno siekamy.
Biorąc po 3-4 pętka kiełbasy zwijamy ją w kształcie ślimaka. Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbasę z obu stron po 1-2 minuty. Delikatnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Na tym samym oleju podsmażamy cienko pokrojony boczek i cebulę. Następnie dodajemy czosnek. Całość układamy w naczyniu z kiełbasą. 
Piwo dokładnie łączymy z miodem i musztardą. Przelewamy do pozostałych składników. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekamy 20 minut. 
Smacznego :) 

wtorek, 7 kwietnia 2015

Babka piaskowa

Babka piaskowa z lekkim aromatem cytrynowym. Idealnie sypka, doskonale komponuje się z filiżanką herbaty, lub kawy. Zapraszam :)


Składniki:
w temperaturze pokojowej
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1,5 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Dodać sok  i skórkę z cytryny. Delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z ubitymi białkami.
Odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao.
Metalową formę natłuścić masłem i oprószyć kaszą manną, silikonowej nie ma potrzeby smarować.
Wlewać masę jasną, od czasu do czasu dodając masę kakaową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok. 1 godziny, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Upieczoną babkę wyciągnąć na blat i pozostawić na 10-15 minut w formie. Następnie ciasto ostrożnie wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 

piątek, 3 kwietnia 2015

Bułeczki zajączki

Mięciutkie, maślane bułeczki zwinięte w kształcie zajączków. Pachnące pomarańczą i kardamonem. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo, ale bez obaw znikają błyskawicznie. Zapraszam :) 

Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!! 

Składniki:
około 25 sztuk
  • 700 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g stopionego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie sezam do oprószenia

W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże, połączyć z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, skórkę i sok z pomarańczy, sól i kardamon. Wlać rozczyn drożdżowy. Przesiać mąkę. Zagniatając,  stopniowo dodawać roztopione masło. Wyrabiać aż  ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny - do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pokroić na paski. Od każdego paska odciąć końcówkę na ogonek. Każdy pasek złożyć na pół i skręcić w spiralkę, zostawiając pętelkę na jednym końcu i wyciągając końce ciasta, formując zajęcze uszy na drugim końcu. Z pozostałego kawałka ciasta uformować kulkę i przykleić ogonek, zwilżając lekko wodą. Bułeczki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ogonki sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do lekkiego zrumienienia. 
Ostudzić na kratce. 
Smacznego :) 

Źródło: Every Cake You Bake 



Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach":

 

EUROPA NA WIDELCU