expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 30 lipca 2016

Ucieraniec z wiśniami i bezą

Cytrynowo-jogurtowy ucieraniec z wiśnią, połączony z bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Ciasto o zróżnicowanej teksturze,  łączące w sobie wiele smaków. Całość komponuje się idealnie i chętnie do wypieku będziemy wracać. Zapraszam :) 


Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy, ponieważ dobrze jest, by po upieczeniu spokojnie przestygła przez noc w piekarniku.


Składniki na bezę:
forma ok. 22x23 cm
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. Kiedy masa jest gęsta i lśniąca, nie wyczuwamy cukru między palcami dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia. Wykładamy masę bezową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny. Studzimy w piekarniku przez noc. Beza powinna być chrupiąca i sucha w środku. Ostrym nożem bezę oddzielamy od blaski i delikatnie wyciągamy ją z formy.


Składniki na ucierany spód:

  • 2 jajka
  • 180 ml oleju
  • łyżka startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka łączymy z olejem, jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem.  Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Składniki na warstwę wiśniową:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Drylując wiśnie zachowujemy cały sok z owoców. Wiśnie wraz z sokiem podgrzewamy z cukrem w rondelku. Kiedy owoce puszczą sok wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody (u mnie soku + wody było łącznie 250 ml). Chwilę gotujemy, aż owoce zaczną gęstnieć i przypominać w konsystencji dość płynny kisiel. Gotowe, lekko studzimy i wykładamy równą warstwę na cieście.

Składniki na warstwę śmietanową:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy mikserem. W momencie kiedy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia się składników i zgęstnienia. 
 
Na ucierany spód wykładamy wiśnie, na nich bitą śmietanę i bezę. Całość chłodzimy przynajmniej 3 godziny. Najlepiej ciasto kroi się na drugi dzień. 
Smacznego :) 
 



piątek, 22 lipca 2016

Odrywane bułeczki drożdżowe z wiśnią





Drożdżowe bułeczki zwijane z ricottą i wiśniami, układane do upieczenia tak by można je było pojedynczo odrywać. Całość obficie obsypana płatkami migdałowymi i oblana lukrem. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży (20 g świeżych)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 450 g wydrylowanych wiśni
  • łyżka mąki pszennej
  • 200 g ricotty + łyżka cukru
  • płatki migdałowe
Mleko, cukier, drożdże, stopione masło, esencję waniliową i żółtka połączyć w misie miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 30x50 cm. 
Na ciście rozsmarować ricottę połączoną z cukrem. Następnie równomiernie rozłożyć wiśnie oprószone mąką. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na plastry o grubości ok. 4 cm. (u mnie 9 plastrów). 
Gotowe ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki rozłożyć blisko siebie w 4 rzędach po 3 sztuki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.  Obsypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Do suchego patyczka. Upieczone bułeczki ostudzić i oblać lukrem. 

Na lukier:
3/4 szklanki cukru połączyć z odrobiną wrzątku.  
Smacznego :) 
 

Klikając w link "Wiśnie:)" będziecie mogli poczytać przepisy z wiśniami, które ukazywały się na blogu w poprzednich latach:





środa, 20 lipca 2016

Babeczki porzeczkowe z bezą


Kruche, chrupiące babeczki wypełnione czerwoną porzeczką i zwieńczone lekką, słodką bezą włoską. 
Przepis ukazał się w magazynie Kocioł, w nim znajdziecie więcej inspiracji. 
Zapraszam również do zajrzenia tu (klik) gdzie znajdziecie moje przepisy z porzeczkami z zeszłych lat :) 


Składniki na kruche spody:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka

Składniki na warstwę porzeczkową:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Składniki na bezę włoską:

  • 4 białka
  • 260 g cukru + 40 g cukru
  • 60 ml wody
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy foremki starannie dociskając brzegi. Przygotowane formy wstawiamy na 30 minut do lodówki. Spody nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 oC. Studzimy na kratce.
Porzeczki podgrzewamy z cukrem na wolnym ogniu. Kiedy zaczną puszczać sok, wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody i ekstrakt waniliowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Studzimy. Porzeczkami wypełniamy kruche babeczki.
Przygotowujemy syrop.
W rondelku umieszczamy termometr cukierniczy, łączymy wodę z 260 g cukru i na małym ogniu podgrzewamy do osiągnięcia 118 stopni. Nie mieszamy.

Gdy syrop zacznie  osiągać temperaturę 100 stopni, zaczynamy ubijać białka jak na bezę, pod koniec dodając łyżeczka po łyżeczce pozostały cukier (40 g).
Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni natychmiast ściągamy go z palnika, maksymalnie zwiększamy obroty miksera i powoli, cienką strużką wlewamy syrop cukrowy do ubijanych białek. Miksowanie kontynuujemy przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.
Gotową bezę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy babeczki. Bezę opalamy palnikiem gazowym do creme brulee. 
Można też bezę zrumienić w piekarniku. 
Smacznego :) 



czwartek, 14 lipca 2016

Cukinia z czarną soczewicą, czosnkiem i pomidorami

Prawdziwie letni obiad. Cukinia faszerowana soczewicą, czosnkiem i pomidorkami. Całość smaczna i przyjemna. 
Lubię takie dania i w sezonie na cukinię bardzo często przygotowuję. Zazwyczaj nadziewam je kaszą, ryżem lub soczewicą, ale zdarzają się też nadzienia mięsne. Wszystko zależy od aktualnych zachcianek. Dzisiejsza wersja jest wyjątkowo lekka i orzeźwiająca. 
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje dosłownie chwilę. U mnie sprawdza się zawsze, gdy gotuję obiad dla większej ilości osób. Cukinię warto wydrążyć dzień wcześniej. By maksymalnie skrócić czas przygotowania obgotowuję ją kilka minut i dokładnie schładzam w lodowatej wodzie. Zblanszowana spokojnie czeka w lodówce. Nie musimy tego robić, ale wówczas będzie wymagała dłuższego pieczenia. Soczewicę również gotuję dzień wcześniej. Zostaje tylko podsmażyć czosnek z pomidorami, wszystko połączyć i wrzucić do piekarnika. Prawda, że proste :) 
Zapraszam! :)


Składniki:
  • 6 małych okrągłych cukinii
  • 3/4 szklanki czarnej soczewicy
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5 cm białej części pora
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść świeżych liści bazylii 
  • 2 łyżki startego, twardego sera dojrzewającego
  • sól, pieprz
Cukinie umyć, ściąć górę i łyżką wyciągnąć gniazda nasienne. W dużym garnku zagotować wodę i blanszować cukinię przez 5 minut, po czym obficie przelać zimną wodą.   

Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w plasterki czosnek i por. Zamieszać, wsypać skórkę i sok z cytryny. Podsmażać dwie minuty. Pomidorki nakłuć nożykiem w kilku miejscach i wrzucić na patelnię. Kiedy zaczną puszczać sok dodać soczewicę. Całość doprawić solą i pieprzem, połączyć z posiekanymi listkami bazylii i serem. 
Cukinie nadziać farszem, przykryć i ustawić w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni, około 20 minut. Podawać od razu. 
Smacznego :) 

wtorek, 12 lipca 2016

Truskawki pod koglem moglem

Truskawki pod koglem moglem to idealny sposób na ekspresowy deser. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Smak nie jednym przywoła wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to kogel mogel przygotowywany był zawsze, gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego. Śmiało można tu wykorzystać dowolne owoce. Idealne będą maliny, jeżyny, wiśnie i porzeczki. 
Przepis przygotowany do letniego Kotła. 
Całość możecie przeczytać tutaj:



Składniki:
4 porcje 
  • 6 żółtek
  • 70 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • truskawki

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. W foremkach układamy po kilka truskawek. Wlewamy masę jajeczną. Pieczemy w temperaturze 190 oC przez 10 minut. Do momentu, aż masa jajeczna będzie ścięta i się zrumieni. Podajemy natychmiast. 
Smacznego :) 


piątek, 8 lipca 2016

Pierogi z bobem

Jest już nowy, letni numer Kotła, a w nim mnóstwo pysznych przepisów z bobem i porzeczkami. W domowej piekarni znajdziecie przepisy na przekąski do piwa, a produktem regionalnym aktualnego numeru są jajka od kurek zielononóżek. Jest recenzja i wywiad, przepisy kuchni dolnośląskiej i opowieść przesiedleńcza. Całość opatrzona pięknymi zdjęciami. 

Wszystkie przepisy i artykuły możecie przeczytać klikając w link :


Ja dziś zapraszam na pierogi z bobem i salami. Podkręcone aromatycznym tymiankiem. Przy okazji dzielę się przepisem na bez jajeczne ciasto na pierogi. Jest elastyczne i doskonale sprawdza się przy słodkich i wytrawnych farszach. 

 

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 900 g bobu
  • 200 g salami
  • 2 duże cebule
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Bardzo gorącą wodę łączymy z olejem i solą. Mieszanką zalewamy mąkę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło.
Bób gotujemy do miękkości i obieramy. Ziarenka rozgniatamy widelcem. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Salami kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut. Łączymy z bobem i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy nieduże kółka. Łyżeczką nakładamy farsz i formujemy pierogi.
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką lub jogurtem i ziołami. 
Smacznego :) 





środa, 6 lipca 2016

Odwrócone ciasto z czereśniami


Letni ucieraniec z czereśniami. Obowiązkowa pozycja w sezonie czereśniowym. 
Na ogół nie przeszkadzają mi owoce które opadają podczas pieczenia na dno ciasta. Tu jednak podoba mi się to, że ciasto po upieczeniu odwrócone jest do góry nogami. Czereśnie, które układamy na dnie formy finalnie lądują w równym rzędzie na górze ciasta, co niewątpliwie dodaje mu uroku. 
Polecam :) 


Składniki:
forma o średnicy 23 cm
  • 200 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (po 37 g, bez cukru)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 600 g wydrylowanych czereśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puszysty puch. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno jajka, po każdym ucierając masę do momentu, aż jajko dokładnie połączy się z masłem. 
Następnie szpatułką wmieszać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlać ekstrakt waniliowy, krótko zamieszać. 
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia, na którym ułożyć czereśnie. Na owoce wylać ciasto i wyrównać. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut, następnie temperaturę zwiększyć do 170 i piec kolejne 30 minut - do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto ostudzić na kratce. Ściąć górkę powstałą podczas pieczenia i odwrócić do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 



Inspiracja: Moje Wypieki







poniedziałek, 4 lipca 2016

Sernik z musem truskawkowym na czekoladowym spodzie

Intensywnie czekoladowy spód, bielutki sernik i delikatny mus truskawkowy. Całość idealnie się komponuje, pięknie wygląda i doskonale smakuje :) Zapraszam, póki jeszcze są truskawki!

Składniki na czekoladowy spód:
forma o wymiarach ok. 21x31
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło w rondelku roztopić na minimalnym ogniu. Dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i podgrzewać do roztopienia. Ściągnąć z ognia i lekko ostudzić. 
Jajka ubijać chwilę z cukrem. Wlać przestudzone masło z czekoladą i wanilię. Zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie połączyć.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 
Wyrównać.
Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni. 

Składniki na warstwę serową:
  • 750 g mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 1,5 szklani cukru
  • 5 białek
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i zmiksować do połączenia.  
Masę serową wylać na czekoladowy spód.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 50 minut. Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. 

Składniki na mus truskawkowy:
  • 600 g truskawek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 20 g żelatyny
  • 500 g gęstej śmietanki 36% 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kilka truskawek do dekoracji
Truskawki zmiksować z cukrem waniliowym i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody i lekko podgrzewając całkowicie rozpuścić. Dodać kilka łyżek musu truskawkowego - rozmieszać, połączyć z resztą musu.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę. Delikatnie zmiksować z musem truskawkowym. Wyłożyć na ostudzony sernik. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 
Smacznego :)

EUROPA NA WIDELCU