Cytrynowo-jogurtowy ucieraniec z wiśnią, połączony z bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Ciasto o zróżnicowanej teksturze, łączące w sobie wiele smaków. Całość komponuje się idealnie i chętnie do wypieku będziemy wracać. Zapraszam :)
Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy, ponieważ dobrze jest, by po upieczeniu spokojnie przestygła przez noc w piekarniku.
Składniki na bezę:
forma ok. 22x23 cm
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier. Po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. Kiedy masa jest gęsta i lśniąca, nie wyczuwamy cukru między palcami dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia. Wykładamy masę bezową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny. Studzimy w piekarniku przez noc. Beza powinna być chrupiąca i sucha w środku. Ostrym nożem bezę oddzielamy od blaski i delikatnie wyciągamy ją z formy.
Składniki na ucierany spód:
- 2 jajka
- 180 ml oleju
- łyżka startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka łączymy z olejem, jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do mokrych składników. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
Składniki na warstwę wiśniową:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Drylując wiśnie zachowujemy cały sok z owoców. Wiśnie wraz z sokiem podgrzewamy z cukrem w rondelku. Kiedy owoce puszczą sok wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance wody (u mnie soku + wody było łącznie 250 ml). Chwilę gotujemy, aż owoce zaczną gęstnieć i przypominać w konsystencji dość płynny kisiel. Gotowe, lekko studzimy i wykładamy równą warstwę na cieście.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy mikserem. W momencie kiedy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do połączenia się składników i zgęstnienia.
Na ucierany spód wykładamy wiśnie, na nich bitą śmietanę i bezę. Całość chłodzimy przynajmniej 3 godziny. Najlepiej ciasto kroi się na drugi dzień.
Smacznego :)