Bardzo kruche i lekkie rożki serowe z jabłkami i cynamonem.
Do wypełnienia możemy użyć również innych owoców. Bardzo lubię je w wersji z bananami, jednak jabłka z cynamonem są u mnie na pierwszym miejscu. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g homogenizowanego serka twarogowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 700 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka cynamonu
Masło rozgrzać na patelni, dodać migdały i lekko zrumienić. Wrzucić jabłka i prażyć przez 10-15 minut. Oprószyć cynamonem, odstawić do przestudzenia.
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i sól. Następnie serek i pokrojone w kostkę miękkie
masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokroić na 10 cm kwadraty. Na każdym kłaść po łyżce jabłek i zlepiać w kształcie trójkątów. Ułożyć na 2 blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji: