Serowe krakersy. Domowej roboty ciasteczka do pochrupania przy piwie, przy filmie, czy książce. Przepis można dowolnie modyfikować i tworzyć własne kompozycje smakowe. Można spróbować wersji ostrej, słodkiej lub słonej. U mnie z sezamem i makiem. Pyszne :)
Przepis stworzony specjalnie do 12 numeru Kocioł:
Składniki:
- 220 g mąki
- 150 g sera cheddar
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 65 g zimnego masła
- 60 ml piwa
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka sezamu
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę i owijamy
folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy
i wycinamy krakersy, które smarujemy białkiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy
15 minut w temperaturze 190 oC. Studzimy na kratce.