Jeszcze nie zdążyłam zamieścić wszystkich przepisów z 5 numeru Kotła, a już mam dla Was kolejną nowinkę.
Zapraszam do lektury specjalnego wydania magazynu "Kocioł". Jego tematem jest przyjęcie dla dzieci w stylu nocy świętojańskiej. Znajdziecie w nim ciekawe pomysły na przekąski i słodycze bez cukru, kremów i czekolady. Propozycje dekoracji i co najważniejsze - zdjęcia naszych najmłodszych Kotłowiczów.
Czytajcie, komentujcie i inspirujcie się :)
Moja pierwsza propozycja to kruche, maślane ciasteczka przełożone
ulubionym dżemem. Podane na patyku zwrócą uwagę każdego dziecka.
Składniki:
ok. 20 ciastek
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 ml gęstej śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g gęstego dżemu
- 20 patyczków do szaszłyków
- jajko
Ostre
końcówki patyczków odcinamy.
Mąkę
przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło kroimy w drobną kosteczkę i
łączymy z mąką. Dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto, które formujemy
w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut w lodówce.
Schłodzone
ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy foremką ciastka. W
połowie z nich mniejszą foremką wycinamy otwór. Pełne ciastka smarujemy
roztrzepanym jajkiem i układamy patyczek lekko dociskając. Nakładamy małą
porcję dżemu i przykrywamy ciastem z wyciętą dziurką. Dokładnie dociskamy
brzegi. Gotowe ciastka smarujemy jajkiem i obsypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do temperatury 200 oC ok. 10-15 minut, aż ciasteczka
nabiorą ładnego lekko rumianego koloru. Zdejmujemy z blaszki i studzimy na
kratce.
Smacznego :)
Zdjęcia, które prezentuję nie są mojego autorstwa. Sesję przygotowały:
Gosia z Trawka Cytrynowa
Kasia z Gotuj z Kasia
Martyna ze Smakiem Pisany
Monika z Szagon przez ogródek
Olga z Tequila gotuje
Sabina z Trzy świnki
Zaneta z Cupcake factory
Bernadetta z Prawo do gotowania z pasją
Na koniec chciałabym jeszcze pokazać Wam moje ulubione zdjęcie Zuzi, które zrobiła Gosia z Trawki Cytrynowej :)