Małe ptyśki faszerowane kolorowymi pastami to świetny sposób na podanie przystawki, lub przekąski. W ostatnio wydanym Kotle, bohaterami numeru były między innymi kiełki. Ptysie zdecydowałam się podać z kiełkami rzodkiewki i cebuli. Są ostre, wyraźne i jeśli miałabym się określić - to moje ulubione. Doskonale komponowały się z pastą z ciecierzycy i awokado.
Jeśli chcecie poznać inne przepisy z kiełkami w roli głównej, zajrzyjcie koniecznie do najnowszego Kotła:
Składniki na ptysie:
ok. 40 sztuk
ok. 40 sztuk
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 225 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 20 g kiełków rzodkiewki
- 20 g kiełków cebuli
Składniki na pastę z ciecierzycy:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 3 łyżki zalewy z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Składniki na pastę z awokado:
- 400 g twarogu
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wodę, masło i sól gotujemy w rondelku. Do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę. Zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Po minucie zdejmujemy ciasto z palnika i odstawiamy na 15 minut, żeby ostygło. Następnie miksujemy ciasto mikserem i wbijamy jajka. Każde kolejne jajko wbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190o C około 20 minut. Studzimy na kratce.
Składniki na pastę z ciecierzycy i pastę z awokado miksujemy w rozdrabniaczu na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ptysie przekrawamy na pół, nadziewamy pastami i obficie dekorujemy kiełkami.
Smacznego :)