Prosty chlebek owsiany, nie wymagający dużego nakładu pracy. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które rośnie przez noc w lodówce, a rano pieczemy i cieszymy się świeżym, pachnącym, domowym pieczywem . Chleb jest łagodny w smaku, miękki i dobrze się kroi. Zapraszam :)
Składniki na długą keksówkę:
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 3 szklanki mąki
- 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki melasy - u mnie łyżka miodu
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.
Źródło: Every Cake You Bake
Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez blog Zapach chleba: