Strony

sobota, 30 listopada 2013

Nocny chleb owsiany

Prosty chlebek owsiany, nie wymagający dużego nakładu pracy. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które rośnie przez noc w lodówce, a rano pieczemy i cieszymy się świeżym, pachnącym, domowym pieczywem . Chleb jest łagodny w smaku, miękki i dobrze się kroi. Zapraszam :)

Składniki na długą keksówkę:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki melasy - u mnie łyżka miodu
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych.  Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. 
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i  odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba się zrumieni.


Chleb zostanie dołączony do akcji prowadzonej przez blog Zapach chleba:

 

piątek, 29 listopada 2013

Napoleonka

Delikatne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Nikomu nie trzeba przedstawiać Napoleonki :) Uwielbiana przez wszystkich i znana w całej Polsce. Zapraszam :)

Składniki na kruche ciasto, forma 32x23 cm:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, które zwinąć w kule i schować do lodówki na minimum 2 godziny, można chłodzić przez noc. Schłodzone, cienko  rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez 20-25 minut.

Składniki na masę:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Połączone składniki wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować do momentu zgęstnienia (gdy budyń zaczyna gęstnieć używam miksera, w ten sposób unikam grudek). Gorący budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić ją dopiero drugiego dnia, gdy ciasto odrobinę namięknie od budyniu. Kroić bardzo ostrożnie, ponieważ blaty są bardzo kruche. 
Samczego :)

 Źródło: Moje Wypieki

środa, 27 listopada 2013

Twarożkowa pasta z awokado


Wczoraj były bułeczki, a dziś coś do bułeczek. Pasta z twarogu i awokado, z dodatkiem szczypiorku i bazylii. Smaczne i zdrowe urozmaicenie do pieczywa. Dobrze smakuje i pozytywnie nastraja delikatnie zielonym kolorem. Bardzo często u nas gości i długo się nam nie znudzi :) Zapraszam!

Składniki :
  • awokado
  • 200 g twarogu półtłustego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • garść listków bazylii
Awokado obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać, pokroić. Twaróg, jogurt,  awokado i czosnek umieścić w wysokim naczyniu i blenderem zmiksować na gładko. Szczypiorek i bazylię umyć, poszatkować, dodać do pasty. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku, w lodówce, do dwóch dni.
Smacznego :)

wtorek, 26 listopada 2013

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie

Pyszne, pachnące bułeczki na zakwasie żytnim. Doskonałe na śniadanie, kolację i o każdej porze dnia :) Proste ale czasochłonne, jednak warte każdej poświęconej im minuty. 
Ciasto rośnie w nocy, ale do pracy należy zabrać się wczesnym wieczorem, ponieważ wymaga zagniatania, zaglądania, składania. Po tym wszystkim ciasto odstawiamy i spokojnie idziemy spać, a rano ponownie składamy, dzielimy i odstawiamy, teraz już tylko kilka minut pieczenia i bułeczki gotowe :) Zapraszam!

Składniki:
  • 75 g żytniego zakwasu 100% (dokarmionego)
  • 515 ml wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
Wczesnym wieczorem połączyć zakwas z wodą, dodać mąki, składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut. Dodać sól, ciasto dokładnie wyrobić, przykryć folią i zostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągnąć na blacie i złożyć kilka razy w kopertę. Odstawić na 30 minut i ponownie złożyć kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. 
Rano ciasto wyłożyć na mocno wysypany mąką blat, złożyć w kopertę i zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie obrócić ciasto góra dół, obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 40-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Blachę wysypać mąką, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki, przełożyć na blaszkę. Piec 15-20 minut.
Smacznego :) 

Źródło: UgotujmyTo.pl

Przepis zostanie dodany do akcji:

poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym. Pyszne i proste. Świetnie smakują z mlekiem. Moim dzieciom bardzo smakowały. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło i masło orzechowe utrzeć na gładko, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodać jajko, następnie w dwóch partiach mąkę, utrzeć. Gotową masę włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać widelcem i układać na blaszce wyłożonej papierem. Zachować odstępy ponieważ ciastka się rozpłaszczają i  rosną. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok 10-12 minut (piekłam chwilę dłużej). Ciastka powinny mieć zwarte brzegi i miękki środek. Po upieczeniu zostawić chwilę na blaszce, by stwardniały i przenieść na kratkę do całkowitego przestudzenia. 
Smacznego :) 

Źródło: Filozofia smaku

piątek, 22 listopada 2013

Pizza na pomidorowym spodzie

Domowa pizza na pomidorowym spodzie. Przepis na spód już stary i sprawdzony, ale ostatnio często modyfikuję go, zamieniając zapisaną w składnikach wodę na sok pomidorowy. Ciasto zdecydowanie zyskuje, jest pulchne, mięciutkie, doskonale komponuje się z dodatkami. 
Można upiec jedną dużą pizzę o grubszym spodzie, taką lubią moje dzieci, lub dwie okrągłe, na cienkim, którą lubię ja :) Zapraszam!

Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki:
  • 50 g salami
  • 2 duże mozzarelle
  • 2-3 ząbki czosnku - opcjonalnie
  • sól, pieprz, oliwa
  • świeże listki bazylii
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na  oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko zostawiając grubsze brzegi. Placki wysmarować delikatnie oliwą, obsypać drobno posiekanym czosnkiem. Wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i salami. 
Piekarnik nagrzać wraz z blachą do temperatury 220-230 stopni. Pizzę wyłożyć na gorącą blachę i piec 15-20 minut, w zależności od jej grubości, do zrumienienia brzegów. 
Podawać gorącą, obficie obsypaną listkami bazylii. Można oprószyć solą morską i grubo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
 

środa, 20 listopada 2013

Brioszka z dynią, z maszyny

Po bardzo długim czasie pojawił się u nas w domu chleb z maszyny. W ostatnim czasie tak pochłonęło mnie pieczenie chlebów na zakwasie, że o maszynie omal zapomniałam :) a to bardzo dobry wynalazek, który często ratował mnie, gdy wieczorem orientowałam się, że nie będzie chleba na śniadanie. Piekąc chleby na zakwasie, rzadko mi się to zdarza, dlatego że chleby zakwasowe wymagają planowania, muszę  wiedzieć na kiedy ma być chleb, by odpowiednio wcześniej zająć się zakwasem.  Plany planami, ale zepsutego piekarnika nikt nie przewidzi. To właśnie w związku z jego awarią przypomniałam sobie o maszynie, która po raz kolejny mnie uratowała :)
Zapraszam na smaczną i delikatną brioszkę, maślaną, w kolorze delikatnie pomarańczowym. Pieczywo dobrze się kroi i pasuje do wszystkich dodatków.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka 
  • opakowanie suszonych drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
Przygotować puree z  dyni. Obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Dynię zmiksować na puree i ostudzić. 
Do formy wlać mleko, roztrzepane jajka,roztopione letnie masło, puree z dyni. Dodać cukier, sól, mąkę i drożdże. Wybrać stopień zrumienienia skórki i program podstawowy ( 3 godziny). Gdy maszyna zacznie wyrabiać ciasto, sprawdzić konsystencję, gdyby było zbyt kleiste, dosypać odrobinę mąki - u mnie nie było takiej potrzeby. 
Smacznego :) 

Źródło: Domowy chleb, przepis na "Brioszkę z jabłkami" z moimi zmianami.

Przepis dołączy do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:

 

wtorek, 19 listopada 2013

Drożdżowy wieniec cynamonowy z kardamonem

Drożdżówki uwielbiam :) z cynamonem szczególnie, zaraz potem z makiem, z kokosem, z owocami, dżemem :) jednym słowem wszystkie. Kiedy zobaczyłam wieniec cynamonowy u Agatki, nie zastanawiałam się długo, następnego dnia już go piekłam, a kiedy jadłam ostatni kawałek, w misce rosło już ciasto na następny :) Ciasto bardzo przyjemne, dobrze się wyrabia, jest miękkie i jak to określiła moja córka tłuściutkie, dzięki dużej ilości masła. Wspaniale pachnie cynamonem. Zapraszam :) 

Składniki na ciasto:
  • 31 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170 g masła
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 570 g mąki pszennej (ok. 3 i 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko 
Składniki na nadzienie:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
  • cukier do posypania
W rondelku podgrzać mleko, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści. W letniej mieszance rozpuścić drożdże. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać mieszankę mleczną, jajko i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x40 cm. Na cieście rozsmarować roztopione 3 łyżki masła. Cukier, cynamon i kardamon połączyć i mieszanką obsypać ciasto.  Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć go na pół, zaczynając nacięcie ok. 8 cm od górnej krawędzi. Połączyć oba końce zwijając je w spiralę, formując wieniec. Gotowy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (piekłam w 180) wieniec wysmarować pozostałą łyżką masła, obsypać cukrem, piec ok 25-30 minut. 
Wystudzić na kratce.
Smacznego :) 

Źródło: Happy Kitchen

Przepis dołączy do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:

poniedziałek, 18 listopada 2013

Kurczak słodko-kwaśny

Smaczny, szybki obiad. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, z imbirem, ananasem i papryką. Podany z ryżem stanowi smaczny, lekki, a zarazem pożywny posiłek Zapraszam :)

Składniki dla 4-6 osób:
  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • czerwona papryka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 250 g ananasa z puszki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm imbiru
  • 3 łyżki oleju
 Sos:
  • szklanka soku ananasowego  (zalewa z puszki)
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć. Cebulę obrać i pokroić w słupki. Składniki wrzucić na patelnię o grubym dnie i podsmażyć na oliwie. 
Składniki sosu wymieszać i wlać na patelnię, zagotować i pozostawić na małym ogniu, aż mieszanka zgęstnieje. Dodać pokrojone w paski piersi kurczaka, chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Smażyć 6-8 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. 
Smacznego :)

Źródło: Magazyn Kuchnia

sobota, 16 listopada 2013

Pszenny chleb z dynią

Przepis na chleb znalazłam na blogu Zapach chleba, od razu przykuł moją uwagę, zachwycił mnie swoim kolorem i rozmiarem. Mój nie wyszedł tak pięknie pomarańczowy, ale to zależy od tego jak intensywny kolor ma nasza dynia. Nie zmienia to jednak faktu, że smakował doskonale.
Ciasto chlebowe bardzo dobrze się wyrabia, pięknie rośnie.  Po wyłożeniu z koszyka opada, by po kilku minutach w gorącym piekarniku spektakularnie wyskoczyć w górę. Sprężysty i wilgotny miąższ chleba wzbogacają pestki dyni i słonecznika. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
  • 40 g zakwasu pszennego
  • 200 g mąki chlebowej
  • 150 g wody
Składniki zaczynu połączyć i zostawić na 10-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 275 g wody
  • 425 g upieczonej, przetartej dyni
  • 700 g mąki chlebowej- u mnie 500g chlebowej, 200g pełnoziarnistej
  • 19 g soli
  • 100 g pestek dyni
Zaczyn wymieszać z wodą i przecierem z dyni. Dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do autolizy na pół godziny. Po tym czasie dodać sól oraz pestki dyni. Wyrabiać ciasto 10 minut. Gotowe zostawić w naoliwionej misce do wyrośnięcia, na 2 godziny.  W tym czasie chleb odgazować dwukrotnie, delikatnie składając. 
Z ciasta uformować delikatnie bochenek i zostawić do wyrośnięcia w koszyku wysypanym mąką, na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni i naparować, wstawiając naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć ostrym nożem. Piec 10 minut, następnie usunąć naczynie z wodą, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze 25 minut. Upieczony bochenek, pukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. 

Smacznego :) 
Przepis dodaję do akcji organizowanej przez blog Zapach Chleba.

piątek, 15 listopada 2013

Banoffee pie

Słodka rozpusta - banany, kajmak, bita śmietana. Jakby tego było mało, to powiem jeszcze, że Banoffee pie nie wymaga pieczenia, ponieważ spód wykonany jest z ciasteczek zbożowych. Deser błyskawicznie się przygotowuje i błyskawicznie zjada.  Jest słodki, ale nie przesłodzony. Doskonały na każdą okazję :) Zapraszam.

Składniki na dużą formę do tarty:
  • puszka kajmaku
  • 300 g ciasteczek zbożowych
  • 120 g masła
  • 4 banany
  • 400 g śmietanki kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru pudru
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Dno formy wyłożyć folią aluminiową, boki wysmarować delikatnie masłem. Ciasteczka zmiksować blenderem na piasek, dodać roztopione masło, wymieszać. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć równomiernie kajmak. Wstawić do lodówki do schłodzenia - u mnie stał przez kilka godzin. Przed podaniem pokroić banany i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na masie kajmakowej. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wyłożyć na banany. Czekoladę zetrzeć na tarce i obsypać nią deser. Podawać.
Smacznego :)


Źródło: Sweet Corner

czwartek, 14 listopada 2013

Pierogi z jabłkami i serem

Pierogi na słodko, z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Doskonałe dla dzieci, choć i my od czasu do czasu lubimy zjeść obiad na słodko. Zapraszam :)

 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 6 jabłek
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
Twaróg z cukrem rozetrzeć widelcem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sera, przyprawić cynamon i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.  W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Podawać z roztopionym masłem i cynamonem, lub śmietaną i cukrem. 

Smacznego :)

wtorek, 12 listopada 2013

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski pieczony w kąpieli wodnej, na spodzie ciasteczkowym. Delikatny, kremowy, mało słodki z lekką nutką cytrynową. Dzięki pieczeniu w kąpieli jest gładki i równy, nie rośnie i nie opada. Bardzo szybki do przygotowania, jednak polecam poświęcić mu odrobinę czasu i zmielić samodzielnie twaróg.
To był mój pierwszy sernik jaki upiekłam, teraz towarzyszy nam przy wszystkich spotkaniach rodzinnych. Tak bardzo nam smakuje, że stale zwiększam jego proporcje, ale ile go nie zrobię, zawsze jest nam za mało :) Zapraszam.

Składniki na spód ciasteczkowy - tortownica o średnicy 23 cm:
  • 70 g roztopionego masła
  • 140 g ciastek digestive, u mnie zbożowe
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, po 10 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec kolejne 30 minut. Cała powierzchnia sernika powinna się ściąć, nie sprawdzamy sernika wkładając w środek patyczek, a jedynie dotykamy delikatnie środka, sprawdzając czy jest ścięty. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, jeszcze przez godzinę. Następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić.
Przygotować polewę. 
Polewa z kwaśnej śmietany:
  • 220 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości. Rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika Całość schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 

Smacznego :)

Źródło: Moje Wypieki

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pita z serem, oraz jabłkiem i dynią

W sierpniowej Kuchni przeczytałam artykuł o reemigrantach z Bośni, którzy od ponad 60 lat zamieszkują okolice Bolesławca na Dolnym Śląsku. Artykuł, obok historii osiedleńców zawierał również przepisy na ich regionalne potrawy. Jedna z nich była mi dobrze znana :) Moi sąsiedzi i ich rodzina, należą do grupy reemigrantów, którzy po wojnie wrócili na tereny Polski i sąsiadka od czasu do czasu częstowała nas słodką pitą, z serem lub jabłkami.  Jak tylko przyjechałam do rodziców, moja mama zaprosiła sąsiadkę, żeby pokazała mi jak ją robi. Siostra zajęła się dziećmi a my wzięłyśmy się do pracy. Przygotowanie pity nie jest trudne, ale czasochłonne. Wymaga dużo cierpliwości i dokładności. Ponad godzinę zajęło nam przygotowanie i kolejną godzinę pieczenie. Pracę umilały mi opowieści sąsiadki, jak to jej mama przygotowywała pitę w domu, by można ją było zanieść mężczyznom pracującym w polu i na gospodarstwie. Przepis różni się troszkę od podanego w Kuchni. My przygotowałyśmy ją tak, jak sąsiadka zapamiętała z domu. Tak jak robiła pitę jej mama. Zrobiłyśmy cztery pity, trzy z serem i jedną z jabłkami i dynią. Zapraszam :)

Składniki:
  • 350 ml chudej serwatki
  • ok. 800 kg mąki
  • jajko
  • szczypta soli
500 g mąki przesiać do miski, dodać jajko, serwatkę i sól. Składniki wymieszać. Zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodawać po troszkę mąki. Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, elastyczne i odchodzić od ręki. Mąkę dodajemy bardzo powoli i stopniowo, tyle ile ciasto przyjmie. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za twarde. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie serowe, na 3 pity:
  • 1,5 kg twarogu
  • 2 jajka
  • cukier
Jajka lekko roztrzepać, wymieszać widelcem z twarogiem.

Składniki na nadzienie jabłkowe, na 1 pitę:
  • 200 g obranych jabłek
  • 100 g obranej dyni
  • cukier
Jabłka i dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodatkowo: 4-5 łyżek masła 

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkować bardzo cienko i następnie delikatnie przełożyć ciasto na rękę i palcami drugiej rozciągać stopniowo ciasto aż będzie niemal przeźroczyste. Odłożyć na blat. Posmarować roztopionym masłem wyłożyć ser lub jabłka. Nadzienie nałożyć równomiernie na całej powierzchni, nie zostawiając pustych miejsc. Całość obsypać cukrem. Ciasto zwinąć  i ułożyć w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. godziny, aż pita się zrumieni.

Polewa:
  • 200 ml gęstej śmietany
  • jajko
  • cukier
Śmietanę  wymieszać z jajkiem. Gorącą pitę poporcjować w blaszce, i rozprowadzić na nich śmietanę. Obsypać cukrem pudrem i piec ok 20 minut, aż śmietana się zapiecze.

Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :)



czwartek, 7 listopada 2013

Chleb orkiszowy z czarnuszką

Prosty chleb na zakwasie, dość szybki w przygotowaniu. Nie potrzebuje wielu godzin, wystarczy rano wyciągnąć zakwas z lodówki a wieczorem zjecie już chleb. Chleb piekłam już kilka miesięcy temu i dziś patrząc na zdjęcie uśmiechnęłam się, ponieważ uświadomiłam sobie, że dzięki temu że wspólnie z dziewczynami co miesiąc pieczemy razem chleby i wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem - wiem że nie dałam swojemu chlebkowi wystarczająco dużo czasu na to by urósł :) a oznaką tego jest lekkie pęknięcie na spodzie :)  Mimo wszystko był smaczny, lekko zbity, z delikatnym posmakiem czarnuszki, który idealnie komponuje się z pieczywem. Zapraszam!

Składniki:
  • 600 g mąki orkiszowej typ 700
  • 250 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 280 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • łyżka oliwy
Mąkę wymieszać z czarnuszką, solą i cukrem. Dodać aktywny zakwas. Mieszając składniki dodać oliwę i stale mieszając stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto ok. 5 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypanym mąką blacie i chwilę zagnieść, uformować w kulę i ułożyć w koszyczku wyłożonym obsypaną mąką ściereczką. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni, na najniższym poziomie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Na gorącą blachę wyłożyć chleb, naciąć. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 30 minut. Po upieczeniu sprawdzić chleb pukając go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy że jest upieczony. 

Smacznego :) 

Źródło: Smakowity chleb

Chleb dołączy do akcji organizowanej prze blog Zapach chleba :)


    środa, 6 listopada 2013

    Pierogi z dynią i soczewicą

    Pyszne, domowe pierogi z dynią, czerwoną soczewicą i aromatycznymi, rozgrzewającymi przyprawami. Zachęcam do zrobienia, ciasto jest plastyczne i przyjemnie się wyrabia, a farsz prosty i smaczny, można mu nadać smak taki jaki lubimy, ja użyłam przypraw mocno aromatycznych i ostrych. Zapraszam :) 

     Składniki na ciasto:
    • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
    • 125 ml wrzącej wody
    • 125 ml zimnego mleka
    • 1 łyżka oleju
    • 1 jajko
    • szczypta soli 
    Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
    Składniki na farsz:
    • szklanka czerwonej soczewicy 
    • duża cebula 
    • 2 cm świeżego imbiru
    • 700 g dyni
    • 2 łyżeczki garam masala
    • 2 łyżeczki kuminu
    • curry - do smaku
    • chilli mielone - szczypta
    • sól - do smaku
    • oliwa z oliwek

    Dynię pokroić w drobną kosteczkę i udusić w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Soczewicę ugotować al dente w 1/2 litra wody, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na 2-3 łyżkach oliwy, dodać przyprawy, garam masala, drobno pokrojony imbir i kumin, chwilę podsmażać. Dodać soczewicę i dynię, połączyć wszystkie składniki i doprawić solą, chilli i curry do smaku. Farsz odstawić do wystudzenia. 

    Składniki na sos:
    • 6 łyżek oliwy
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki żółtej
    • strączek ostrej zielonej papryczki
    Paprykę słodką umyć i pokroić w kosteczkę. Papryczkę ostrą przekroić , pozbawić pesteczek i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko delikatnie zeszklić na oliwie, nie rumienić.

    Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. 
    W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze i polać sosem paprykowym.

    Smacznego :)


    Źródło: ciasto na pierogi - przepis mojej mamy, farsz - A. Borowska "Dynie, cukinie, kabaczki" - z moimi zmianami

    poniedziałek, 4 listopada 2013

    Chleb z karmelizowanym porem i pestkami

    Chleb na zakwasie pszennym, z karmelizowanym porem i pestkami. Efekt październikowego pieczenia z Amber. Chlebek jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Karmelizowany por tak dobry, że aż trudno się opanować by nie go nie zjeść :) ale trzeba było zostawić coś do chlebka. Chleb dobrze smakuje z mięsem i serami.
    Z podanych składników wychodzą 4 spore bochenki, piekłam z połowy porcji. Zapraszam :)

    Przepis z blogu Gotuje, bo lubi

    Składniki:

    Zaczyn:
    • 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego
    • 1,5 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki wody
    Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 8-12 godzin.
    Przed przystąpieniem do dalszej pracy można sprawdzić czy zaczyn jest gotowy. W tym celu należy z łyżeczki upuścić zakwas do  szklanki wypełnionej wodą, jeżeli zakwas pływa po jej powierzchni, jest gotowy, jeśli zatonął, musi fermentować dalej.

    Ciasto właściwe:

    • 2 szklanki wody
    • 800 g mąki pszennej typ 550
    • 400 g mąki pszennej razowej - u mnie pszenna pełnoziarnista
    • 1,5 łyżki soli
    • cały zaczyn
    • 2 duże pory
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 200 g pestek ze słonecznika
    • 100 g pestek z dyni
    • 2 łyżki masła
    Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, wymieszać, następnie dodać mąkę, składniki połączyć, nie zagniatać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 

    W tym czasie por pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do miękkości. Dodać miód, ocet balsamiczny, wymieszać i podsmażać aż płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło i uprażyć na złoto pestki słonecznika i dyni, wystudzić. 
    Do ciasta dodać sól, por i pestki. Wszystko razem połączyć i wyrobić gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu. W razie potrzeby dodać do ciasta odrobinę wody i wyrobić.


    Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce. Pozostawić do fermentacji na 2 godziny, w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je na lekko posypany mąką blat i złożyć na trzy, a następnie jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podzielić na dwie - cztery części. Uformować z nich kule i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie uformować je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieścić w wysypanych mąką koszykach do wyrastania i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce. -

    Wyrośnięty chleb naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika, nagrzanego do temperatury 230 stopni. Piec ok 40 minut. W razie potrzeby chlebki przykryć papierem, ale nie skracać czasu pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika popukać czy wydaje głuchy dźwięk. 

    Smacznego!

    O to lista wszystkich piekarek :) które chleb połączył:

    1. Ania  http://bajkorada.blogspot.com
    2. AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com
    3. Ankawell http://ankawell.blogspot.com
    4. Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com
    5. Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl
    6. Asia  http://asia-white-kitchen.blogspot.com
    7. Bożenka http://www.smakowekubki.com
    8. Dorota http://ugotujmyto.pl
    9. Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com
    10. Gosia http://codojedzenia.pl
    11. Gosia  http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com
    12. Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com
    13. Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com
    14. Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
    15. Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com
    16. Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com
    17. Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com
    18. Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com
    19. Mysia http://www.pieczarkamysia.pl
    20. Piegusek  http://piegusek1976.blogspot.com
    21. Renata S http://forksncanvas.blogspot.com
    22. Sianko http://everydayflavours.blogspot.com
    23. Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com
    24. Tosia http://smakowitychleb.pl/
    25. Wisła http://zapachchleba.blogspot.com

    Jabłecznik serowy

    Tak smacznego, szybkiego i prostego ciasta dawno nie jadłam :) Kasia z blogu Bake&Taste w zeszłym tygodniu zamieściła przepis na ten jabłecznik, deklarując że jest najlepszy, jaki w życiu jadła. Prezentował się tak pięknie że nie mogłam się powstrzymać i go upiekłam :) Nie zawiodłam się! Ciasto już podczas wyrabiania jest przyjemne i pięknie pachnie. Przygotowanie go zajmuje kilka minut. W smaku idealne, delikatne i pachnące, z wyraźnie wyczuwalnym serkiem i słodkie miękkie jabłka. Dodatkowo, nie ma problemów z krojeniem, ponieważ ciasto "fabrycznie" podzielone jest na 12 równych części, wystarczy przejechać nożem :) Polecam :)

    Składniki na formę 25x36 cm:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 200 g miękkiego masła
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 6 jabłek (kortland)
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środki.
    Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Następnie serek i pokrojone w kostkę miękkie masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie równe części, które rozwałkować na prostokąty o wielkość blaszki. Pierwszy placek włożyć do formy, na nim ułożyć połówki jabłek 3x4 i przykryć drugim plackiem - najlepiej przenieść go na papierze do pieczenia. Lekko docisnęłam ciasto na krawędziach, pomiędzy jabłkami nie ruszałam.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 35-40 minut, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego :)