Tak smacznego, szybkiego i prostego ciasta dawno nie jadłam :) Kasia z blogu Bake&Taste w zeszłym tygodniu zamieściła przepis na ten jabłecznik, deklarując że jest najlepszy, jaki w życiu jadła. Prezentował się tak pięknie że nie mogłam się powstrzymać i go upiekłam :) Nie zawiodłam się! Ciasto już podczas wyrabiania jest przyjemne i pięknie pachnie. Przygotowanie go zajmuje kilka minut. W smaku idealne, delikatne i pachnące, z wyraźnie wyczuwalnym serkiem i słodkie miękkie jabłka. Dodatkowo, nie ma problemów z krojeniem, ponieważ ciasto "fabrycznie" podzielone jest na 12 równych części, wystarczy przejechać nożem :) Polecam :)
Składniki na formę 25x36 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jabłek (kortland)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środki.
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Następnie serek i pokrojone w kostkę miękkie masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie równe części, które rozwałkować na prostokąty o wielkość blaszki. Pierwszy placek włożyć do formy, na nim ułożyć połówki jabłek 3x4 i przykryć drugim plackiem - najlepiej przenieść go na papierze do pieczenia. Lekko docisnęłam ciasto na krawędziach, pomiędzy jabłkami nie ruszałam.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 35-40 minut, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wygląda rzeczywiście rewelacyjnie. Nie dziwię sie, że nie mogłaś się oprzeć.
OdpowiedzUsuń:) dziękuję!
UsuńRobiłam kiedyś to ciasto, jest faktycznie przepyszne:)
OdpowiedzUsuńI u Kasi i u Ciebie zachwycające:-)) Też się przymierzam do niego:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :)
Usuńpięknie Ci się upiekł! bardzo mi miło, że się na niego zdecydowałaś, no i że przypadł do gustu jak nam :)
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie Kasiu :)
UsuńBoskie ! na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńMusze w końcu je upiec :D
OdpowiedzUsuń:) jest tego warte :)
Usuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPysznie wygląda, sama bym chętnie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńAle fajne, pysznie muszą smakować te całe jabłka, no i ten automatyczny podział też jest genialny :-)
OdpowiedzUsuńco nie :) ciasto ma same zalety :)
UsuńTakiej szarlotki jeszcze nie piekłam,smaczna.
OdpowiedzUsuńA ten serek to robi różnicę. Ciasto mego wilgotne :) Smacznie oj, smacznie:)
OdpowiedzUsuńJa również nie piekłam takiej pychoty, ale muszę w końcu zrobić :)...
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
Usuńwygląda pysznie:) chętnie bym spróbowała !
OdpowiedzUsuńOch jaki pyszny! a do tego takie piekne zdjecie:)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję !
UsuńOch to ciasto kusi i kusi z każdej strony :) Pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZachwycające jest to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie !
UsuńWygląda naprawdę mniamniuśnie :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie szukam przepisu na ciasto z jabłkami, bo zostałam obdarowana całym workiem :)
zachęcam do upieczenia tego :) będziesz zachwycona!
UsuńWspaniałe ciacho :)! I też je zapisałam na swoją listę, jak tylko zobaczyłam u Kasi ale jeszcze nie miałam kiedy zrobić a widzę, że powinnam :)!
OdpowiedzUsuńNiezwykłe ciasto!! Połączenie dwóch najbardziej popularnych polskich deserów to strzał w 10!!
OdpowiedzUsuńwidziałam go u Kasi, też mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńa ja w tym roku jabłka zastąpiłam śliwkami :-)
OdpowiedzUsuńWidziałam to ciasto już w zeszłym roku na kilku blogach i ciągle nie mogę się zebrać, żeby je upiec. Teraz jabłka są bardzo na topie - pora się zmotywować :D
OdpowiedzUsuńDłużej już radzę nie czekać!! :) ciasto smakuje obłędnie, więc nie trać czasu i piecz! :)
Usuń