Chleb na zakwasie pszennym, z karmelizowanym porem i pestkami. Efekt październikowego pieczenia z Amber. Chlebek jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Karmelizowany por tak dobry, że aż trudno się opanować by nie go nie zjeść :) ale trzeba było zostawić coś do chlebka. Chleb dobrze smakuje z mięsem i serami.
Z podanych składników wychodzą 4 spore bochenki, piekłam z połowy porcji. Zapraszam :)
Przepis z blogu Gotuje, bo lubi
Składniki:
Zaczyn:
- 2 łyżki aktywnego zakwasu pszennego
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
Składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 8-12 godzin.
Przed przystąpieniem do dalszej pracy można sprawdzić czy zaczyn jest gotowy. W tym celu należy z łyżeczki upuścić zakwas do szklanki wypełnionej wodą, jeżeli zakwas pływa po jej powierzchni, jest gotowy, jeśli zatonął, musi fermentować dalej.
Ciasto właściwe:
- 2 szklanki wody
- 800 g mąki pszennej typ 550
- 400 g mąki pszennej razowej - u mnie pszenna pełnoziarnista
- 1,5 łyżki soli
- cały zaczyn
- 2 duże pory
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g pestek ze słonecznika
- 100 g pestek z dyni
- 2 łyżki masła
Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, wymieszać, następnie dodać mąkę, składniki połączyć, nie zagniatać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
W tym czasie por pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do miękkości. Dodać miód, ocet balsamiczny, wymieszać i podsmażać aż płyny odparują a por pokryje się ciemną glazurą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Na tej samej patelni rozpuścić masło i uprażyć na złoto pestki słonecznika i dyni, wystudzić.
Do ciasta dodać sól, por i pestki. Wszystko razem połączyć i wyrobić gładkie ciasto chlebowe, które ładnie odchodzi od blatu. W razie potrzeby dodać do ciasta odrobinę wody i wyrobić.
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce. Pozostawić do fermentacji
na 2 godziny, w międzyczasie 2 razy w odstępach 45 minutowych wyrzuć je
na lekko posypany mąką blat i złożyć na trzy, a następnie
jeszcze raz na trzy. Przefermentowane ciasto podzielić na dwie - cztery
części. Uformować z nich kule i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie
uformować je w okrągłe, lub podłużne bochenki, umieścić w wysypanych mąką
koszykach do wyrastania i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny w
temperaturze pokojowej lub 8 godzin w lodówce. -
Wyrośnięty chleb naciąć i włożyć do naparowanego piekarnika, nagrzanego do temperatury 230 stopni. Piec ok 40 minut. W razie potrzeby chlebki przykryć papierem, ale nie skracać czasu pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika popukać czy wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego!
O to lista wszystkich piekarek :) które chleb połączył:
- Ania http://bajkorada.blogspot.com
- AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com
- Ankawell http://ankawell.blogspot.com
- Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com
- Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl
- Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com
- Bożenka http://www.smakowekubki.com
- Dorota http://ugotujmyto.pl
- Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com
- Gosia http://codojedzenia.pl
- Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com
- Joanna http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com
- Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com
- Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
- Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com
- Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com
- Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com
- Marysia http://pieczywonazakwasie.blogspot.com
- Mysia http://www.pieczarkamysia.pl
- Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com
- Renata S http://forksncanvas.blogspot.com
- Sianko http://everydayflavours.blogspot.com
- Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com
- Tosia http://smakowitychleb.pl/
- Wisła http://zapachchleba.blogspot.com
Fantastyczny ten Twój chlebek ! I taka chrupiąca, brązowa skórka, pycha :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńA ja ten chleb jadłam wyłącznie z masłem, jest znakomity, warto wracać do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńKarmelizowany por smakuje wybornie, trudno go nie podjadać.
Twój chleb upiekł się ślicznie.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
również dziękuję za mile spędzony czas w kuchni :) zaraz po upieczeniu też jadłam z samym masłem :)
UsuńŁucjo piękne te Twoje bochenki. Co do pora tak, zgadzam się. Ja go zjadłam chyba połowę sprawdzając czy już jest wystarczająco miękki :) Następnym razem muszę go zrobić więcej.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne przemiłe spotkanie. Ciepło pozdrawiam :)
dziękuję i pozdrawiam!
UsuńLucjo, toz to cacko, ten twój bochen. Kolor ma twój chlebuś jak marzenie
OdpowiedzUsuńA mala raczka na zdjęciu bezcenna :) Dziekujem za mile spędzony czas i do następnego :) Sciskam
dziękuję pięknie ! Ściskam!
UsuńDoskonale upieczony! Dziękuję za wspólny czas!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPięknie Wam wyszły te wspólnie pieczone chlebki! :)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej smakował z masłem. Czułam wtedy te pory... :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :)
z masełkiem pyszny :)
UsuńChlebki pięknie Ci się udały, a jaka piękna ta puchata łapka !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam publikować z Wami.
Pozdrawiam serdecznie.
łapka synka, który nie mógł się doczekać chlebka :)
UsuńPiękny ten chlebek... cudowny. Już widziałam na blogu u Marzeny ten przepis... ależ pięknie wyróśł
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWspaniale wyszedł Ci ten chlebek, ale prawdziwego uroku dodaje mu ta maleńka rączka :) Chętnie przetestuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb ,o karmelizowanym porze pierwsze słyszę.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie upieczony!
OdpowiedzUsuńCudowny środek.
Dziękuję Ci Łucjo za wspólne chlebowe emocje.
Chlebek wygląda wspaniale! Dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu :)! Cudna rączka...:)!
OdpowiedzUsuńKarmelizowany por??? Nooo,taki chlebus to dopiero majstersztyk!
OdpowiedzUsuńznwou ten chlebek, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam jesienny kolor Twojego bochenka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszny czas!
Wyszedł śliczny, a jaki ma fajny kolor!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) chlebuś wyszedł idealnie, ma cudny kolor
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie!
Ale cudny, kolory jesieni takie ciepłe:-) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńBez miodu i mogę się zajadać chlebusiem pysznym :-)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek :)
OdpowiedzUsuńja chcę taki chlebek:) ale zakwasu nie mam:(
OdpowiedzUsuńTeż miałam trudności w powstrzymaniu się z wyjadaniem pora:) Śliczna łapka:)
OdpowiedzUsuń