Delikatne, kruche ciasto przełożone masą budyniową. Nikomu nie trzeba przedstawiać Napoleonki :) Uwielbiana przez wszystkich i znana w całej Polsce. Zapraszam :)
Składniki na kruche ciasto, forma 32x23 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
Składniki na masę:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 duże jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz
ziemniaczaną. Połączone składniki wlać do gotującego się mleka. Stale mieszając gotować do momentu zgęstnienia (gdy budyń zaczyna gęstnieć używam miksera, w ten sposób unikam grudek). Gorący
budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroić ją dopiero drugiego dnia, gdy ciasto odrobinę namięknie od budyniu. Kroić bardzo ostrożnie, ponieważ blaty są bardzo kruche.
Samczego :)
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńi jest pyszna :)
UsuńA Ty jak zwykle z samego rana kusisz takim ciachem!! :)
OdpowiedzUsuńa co będziemy sobie żałować :)
Usuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńmy również :)
UsuńRewelacyjna!! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJakież pysznosci. Patrząc na takie obrazki przełykam slinkę i żałuje , ze jestem zywieniowym alergikiem
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam
ciężka sprawa przy alergii ;/ pozdrawiam!
UsuńMistrzowskie wykonanie!uwielbiam napoleonki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
UsuńUwielbiam napoleonki. Juz od jakiegoś czasu zamierzam się z upieczeniem a Ty tak kusisz... ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam!
Usuńcoś dla mnie ,nagła potrzeba na pyszne ciasto ,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńnawzajem :)
UsuńOj uwielbiam napoleonki! Podziel się!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast:-). Piękna:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNigdy nie piekłam napoleonki ale chyba czas najwyższy wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
UsuńDobrze, że mam słodkości w domu, inaczej próbowałabym wyjąć Twoją Napoleonkę z komputera! :))
OdpowiedzUsuń:))) mam podobnie z Twoimi wypiekami :)
UsuńChyba się zapatrzyłam, teraz nie będę mogała mysleć o niczym innym, tylko o napoleonce :)
OdpowiedzUsuńpoproszę co najmniej 2 :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńOjej chętnie poczęstowałabym się tym ciastem :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńnapoleonkę wprost uwielbiam! Dawno jej nie robiłam i dziękuję za przypomnienie :) Już niedługo zagości i u mnie na stole :D
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńBardzo lubię napoleonkę:) mam podobny przepis i ciasto zawsze schodzi bardzo szybko
OdpowiedzUsuńuwielbiam napoleonkę :-)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D
OdpowiedzUsuńSuper jest. A ja tak dawno nie robiłam...
OdpowiedzUsuńZbieram się do tego ciasta już chyba rok. Muszę w końcu zrobić, bo Twoja bardzo mnie do tego zachęca!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,to moje ulubione ciacho :-)
OdpowiedzUsuńpyszne, klasyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńMoja ukochana napoleonka! Nigdy nie odmawiam- kawałeczka a nawet dwóch! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to chrupiące ciasto, piękne zdjęcie
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
UsuńO matko, dostałam ślinotoku...;-) Uwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńCudna.... nic tylko jeść...:)
OdpowiedzUsuń