expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pita z serem, oraz jabłkiem i dynią

W sierpniowej Kuchni przeczytałam artykuł o reemigrantach z Bośni, którzy od ponad 60 lat zamieszkują okolice Bolesławca na Dolnym Śląsku. Artykuł, obok historii osiedleńców zawierał również przepisy na ich regionalne potrawy. Jedna z nich była mi dobrze znana :) Moi sąsiedzi i ich rodzina, należą do grupy reemigrantów, którzy po wojnie wrócili na tereny Polski i sąsiadka od czasu do czasu częstowała nas słodką pitą, z serem lub jabłkami.  Jak tylko przyjechałam do rodziców, moja mama zaprosiła sąsiadkę, żeby pokazała mi jak ją robi. Siostra zajęła się dziećmi a my wzięłyśmy się do pracy. Przygotowanie pity nie jest trudne, ale czasochłonne. Wymaga dużo cierpliwości i dokładności. Ponad godzinę zajęło nam przygotowanie i kolejną godzinę pieczenie. Pracę umilały mi opowieści sąsiadki, jak to jej mama przygotowywała pitę w domu, by można ją było zanieść mężczyznom pracującym w polu i na gospodarstwie. Przepis różni się troszkę od podanego w Kuchni. My przygotowałyśmy ją tak, jak sąsiadka zapamiętała z domu. Tak jak robiła pitę jej mama. Zrobiłyśmy cztery pity, trzy z serem i jedną z jabłkami i dynią. Zapraszam :)

Składniki:
  • 350 ml chudej serwatki
  • ok. 800 kg mąki
  • jajko
  • szczypta soli
500 g mąki przesiać do miski, dodać jajko, serwatkę i sól. Składniki wymieszać. Zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodawać po troszkę mąki. Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, elastyczne i odchodzić od ręki. Mąkę dodajemy bardzo powoli i stopniowo, tyle ile ciasto przyjmie. Trzeba uważać, aby ciasto nie było za twarde. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie serowe, na 3 pity:
  • 1,5 kg twarogu
  • 2 jajka
  • cukier
Jajka lekko roztrzepać, wymieszać widelcem z twarogiem.

Składniki na nadzienie jabłkowe, na 1 pitę:
  • 200 g obranych jabłek
  • 100 g obranej dyni
  • cukier
Jabłka i dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Dodatkowo: 4-5 łyżek masła 

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie. Rozwałkować bardzo cienko i następnie delikatnie przełożyć ciasto na rękę i palcami drugiej rozciągać stopniowo ciasto aż będzie niemal przeźroczyste. Odłożyć na blat. Posmarować roztopionym masłem wyłożyć ser lub jabłka. Nadzienie nałożyć równomiernie na całej powierzchni, nie zostawiając pustych miejsc. Całość obsypać cukrem. Ciasto zwinąć  i ułożyć w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec ok. godziny, aż pita się zrumieni.

Polewa:
  • 200 ml gęstej śmietany
  • jajko
  • cukier
Śmietanę  wymieszać z jajkiem. Gorącą pitę poporcjować w blaszce, i rozprowadzić na nich śmietanę. Obsypać cukrem pudrem i piec ok 20 minut, aż śmietana się zapiecze.

Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :)



21 komentarzy:

  1. Wspaniale mieć taką Sąsiadkę!
    A pity doskonałe,pełne nadzienia,ciekawe smakowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajnie, chciałabym mieć takich sąsiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie opowieści, a jak temu towarzyszą taaakie specjały, to przepadam z kretesem:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne, ze słodkim nadzieniem... Takie przepisy i osoby, które je dokładnie znają to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis i historia, która je niesie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda a takiej odsłony pity jeszcze nie znałam :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. W przekroju rewelacja, kolor rewelacja , jednym słowem cudo.

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo.. ja pitę zwykle kojarzyłam tylko z kebabem w UK :D A tu takie słodkie zaskoczenie.. mnie się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie, wręcz zachęcająco.
    Pozdrawiam serdecznie
    cleo-inspire

    OdpowiedzUsuń
  11. pychotka ! chętnie przypomniała bym sobie jej smak;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne te ciasta pity:-), szkoda, że mam teraz tak daleko do Ciebie bo z chęcia bym się wprosiła na kawałeczek:-). Tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, zawsze będzie w nich magia:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z tej ilości mąki to musiała wyjść taka pyszna i piękna. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pytanie: składniki na nadzienie jabłkowe podane są na jedna pite, a w przepisie jest napisane, że ciasto dzielimy na cztery części - czyli na cztery pity? Wtedy nadzienie jabłkowe x4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto podzieliłyśmy na 4 części, w jedną zawinęłyśmy jabłka z dynią, w pozostałe 3 poszło nadzienie serowe :)

      Usuń
  15. czym zastąpić serwatkę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU