expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 25 listopada 2014

Aromatyczny kurczak w czerwonej soczewicy i pomidorach

Danie do którego bardzo często wracam. Jest dość proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie tak smaczne, że wprost nie potrafię się od niego oderwać :)
Kurczak podany w pomidorach z czerwoną soczewicą. Doprawiony aromatyczną mieszanką przypraw garam masala. Mięso podałam z sałatką z cukinii i pomidora.
Przepis znaleziony na blogu Agnieszki - Agusiowe Gotowanie
Zdjęcia robiłam latem, pamiętam jak wtedy słońce grzało. Szkoda, że teraz o takim ciepełku można tylko pomarzyć ;)
Zapraszam!

Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 spore cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 listków laurowych
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 25 g klarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • 400 ml bulionu z drobiu lub warzywnego
  • 2-3 łyżeczki garam masala
  • sól i pieprz do smaku


Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić liście laurowe, kmin i kolendrę. Przyprawy podprażyć, pilnując by się nie przypaliły. Kiedy zaczną pachnieć dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dusić kilka minut. Wsypać przyprawę garam masala i stale mieszając podsmażać składniki przez minutę. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmażyć kilka minut. Dołożyć pomidory, soczewicę. Wlać bulion i dusić ok. 15-20 minut. W tym czasie soczewica powinna być miękka i kurczak gotowy. 


Kurczaka podaję z sałatką z cukinii i pomidorów na ciepło. W sezonie letnim dodawałam do niej również groszek cukrowy. 

Składniki:
  • cukinia
  • 4 średnie pomidory
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła klarowanego do smażenia

Cukinię pokroić wzdłuż w paski, następnie podzielić je na 4 części. Pomidory przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, dodać kmin i kolendrę. Podprażyć mieszając, aż zaczną pachnieć. Dodać warzywa i smażyć 5-7 minut by cukinia zmiękła. Pod koniec smażenia doprawić solą, kurkumą i garam masala. 

Smacznego :)


18 komentarzy:

  1. A mam jeszcze w zanadrzu czerwoną soczewicę :) kurczak w takiej postaci już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że mój blog do czegoś się przydaje:)danie w Twoim wydaniu wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wykorzystam pomysł na dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę porcyjkę na obiadek. Uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. i sałatka i kurczak w soczewicy bardzo fajny :)
    moje klimaty, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za pyszności i moc warzyw czyli tak jak lubię. Łucja palce lizać twój kurczak

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko, co zawiera w sobie takie aromatyczne potrawy trafia zupełnie w mój gust, więc Twoje danie również!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, kolorowe danie. pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. Trafiłaś w środek moich kubków smakowych, pyszne kolory i smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też żałuję , że nie ma lata:) a kociołek wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe danie!
    zapisuję się na porcję...

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje smaku, zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU