Soczewica podana z pieczoną dynią, szpinakiem i pomidorami. Danie rozgrzewające, aromatyczne, sycące i zdrowe. Zapraszam :)
Składniki:
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- szklanka zielonej soczewicy, u mnie Zielona Soczewica Piątnicy
- łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczka chilli
- łyżeczka kurkumy
- czubata łyżeczka curry
- 400 ml wody
- 400 g świeżych pomidorów
- 400 g obranej i oczyszczonej dyni
- 2 garście szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Soczewicę namoczyć 30 minut. Dynię pokroić w plastry, nasmarować oliwą, oprószyć solą morską i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, aż zmięknie i się zrumieni. Gotową lekko ostudzić i pokroić w kostkę.
Szalotki i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oliwie, dodać mieloną paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podprażyć minutę, stale mieszając. Wsypać soczewicę i podlać wodą. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu.Następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i gotować kolejne 10 minut. następnie wrzucić dynię i opłukany szpinak, dusić do momentu aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :) Do przygotowania dania użyłam soczewicy Piątnica:
Inspiracja: Sól i pieprz
Bardzo zdrowa i pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię soczewicę, świetny pomysł na połączenie takich składników:)
OdpowiedzUsuńNiom! Soczewica, dynia... mmmm...
OdpowiedzUsuńPołączenie dyni i soczewicy, już mi zrobiłaś smaka na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudowne danie.
OdpowiedzUsuńAle kolorki:) Aż chce się jeść;)
OdpowiedzUsuńwow.. to musiało być pyszne :) Rozgrzewające, sycące i kolorowe-czyli w zimie też da się jeść jak w lato :D
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla mnie! Uwielbiam takie warzywne :)
OdpowiedzUsuńto idealne danie jak dla mnie! pełne smaku i z dynią!
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowe pożywne danie, pięknie wygląda na talerzu :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie danie, trafiłaś idealnie w moje gusta!
OdpowiedzUsuńdynię z soczewicą w tym roku też łączyłam, świetnie się komponują
OdpowiedzUsuńpodobnie jak z pomidorami i szpinakiem :)
ŚLiczne i pyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
Oprócz doznań wizualnych na pewno były i smakowe na wyżynach:-))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie zestawienie:) Smacznie i zdrowo. Jestem fanką szpinaku i dyni.
OdpowiedzUsuńBardzo fanie skomponowane danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D
OdpowiedzUsuńI pomyśleć, że nie znam smaku pieczonej dyni...muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia nie znałam! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :) Zdrowo!
OdpowiedzUsuńCałość przepyszna! Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuń