Sernik z bananami i masłem orzechowym na ciasteczkowym spodzie. Lekki, kremowy i wilgotny, od razu stał się jednym z naszych ulubionych. Jest prosty do przygotowania a jego smak doskonały :) Zapraszam!
Przepis znalazłam u Natalii z Poezji smaku.
Składniki na spód:
można piec w tortownicy o średnicy 24 cm, lub jak ja w kwadratowej formie 24x24 cm
- 250 g ciasteczek zbożowych
- 80 g miękkiego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić blenderem i wymieszać z miękkim masłem. Masą ciasteczkową wylepić dno formy.
Składniki na sernik:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 1 kg mielonego sera
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3 duże, dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Banany, masło orzechowe, śmietankę i ekstrakt waniliowy zmiksować blenderem.
W misie miksera umieścić ser i cukier, miksując na wolny obrotach dodać masę bananową. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Wsypać proszek budyniowy i zmiksować. Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 65 minut. Poziom niżej umieścić foremkę z gorącą wodą. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i zostawić sernik jeszcze na 5 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Zimny schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Przed podaniem udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i plasterkami banana.
Smacznego :)