expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 30 kwietnia 2014

Sernik bananowy z masłem orzechowym

Sernik z bananami i masłem orzechowym na ciasteczkowym spodzie. Lekki, kremowy i wilgotny, od razu stał się jednym z naszych ulubionych. Jest prosty do przygotowania a jego smak doskonały :) Zapraszam! 
Przepis znalazłam u Natalii z Poezji smaku.

Składniki na spód:
można piec w tortownicy o średnicy 24 cm, lub jak ja w kwadratowej formie 24x24 cm

  • 250 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g miękkiego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnić blenderem i wymieszać z miękkim masłem. Masą ciasteczkową wylepić dno formy.


Składniki na sernik:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 1 kg mielonego sera
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego 
Banany, masło orzechowe, śmietankę i ekstrakt waniliowy zmiksować blenderem. 
W misie miksera umieścić ser i cukier, miksując na wolny obrotach dodać masę bananową. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Wsypać proszek budyniowy i zmiksować.  Masę serową wylać na spód ciasteczkowy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 65 minut. Poziom niżej umieścić foremkę z gorącą wodą.  Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i zostawić sernik jeszcze na 5 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Zimny schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. 
Przed podaniem udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i plasterkami banana. 
Smacznego :)

wtorek, 29 kwietnia 2014

Miętowe placuszki z kwiatami polnymi

Lekkie serowe placuszki z miętą, kwiatami polnymi i delikatną nutką cytrynową. Podane z sosem kwiatowym na bazie miodu i soku z cytryny. Idealne na każdą porę dnia. Zapraszam :)


Składniki na placuszki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 25 listków świeżej mięty 
  • 50 ml mleka 3,2 % 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 jajka 
  • 50 g mąki pszennej 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 kwiaty mniszka lekarskiego 
  • 5 stokrotek 
  • kilka fiołków polnych 
  • kilka kwiatów polnej rzeżuchy

W naczyniu rozdrabniającym umieścić rozkruszony twaróg, mleko, liście mięty i skórkę z cytryny. Całość zmiksować na gładką jednolitą masę. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, za każdym razem dokładnie ubijając białka. Następnie dodać żółtka, a po chwili przesianą mąkę i twarożek. Zmiksować do połączenia się składników.  Dodać płatki kwiatów, delikatnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 



Składniki na sos kwiatowy:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 5 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 5 kwiatów stokrotki
  • kwiaty polnej rzeżuchy

Miód z sokiem z cytryny lekko podgrzać, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Dodać stokrotki, kwiaty rzeżuchy i fiołki. Z mniszka lekarskiego odciąć same płatki, dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Gotowe placuszki polać sosem kwiatowym, podawać. 
Smacznego :) 

Placuszki przygotowałam przy pomocy produktu firmy Tupperware - Szef Kuchni D28 


piątek, 25 kwietnia 2014

Krucha tarta z rabarbarem i jabłkiem

Krucha, delikatna tarta z pysznym rabarbarowo-jabłecznym nadzieniem. Zapraszam :) 


Składniki na tartę: 
  • 225 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 450 g mąki pszennej, przesianej
Masło pokroić w kostkę, utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno żółtka. Następnie dodając stopniowo mąkę zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Składniki na nadzienie:
  • 600 g obranego rabarbaru
  • 3 duże jabłka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Rabarbar pokroić w 1,5-2 cm plasterki.  Umieścić w rondelku, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu ok. 10 minut, tak by cukier się rozpuścił i rabarbar puścił sok. Co jakiś czas zamieszać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do rabarbaru. Całość gotować aż woda lekko odparuje i sos owocowy zgęstnieje. Po około 15 minutach dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. 

Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Wykleić jej dno i boki schłodzonym ciastem, odkładając kawałek, który wyłożymy na wierzch tarty. 
Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie rabarbarowe. Pozostawionym ciastem udekorować wierzch. Ciasto do dekoracji można podsypać lekko mąką, jest bardzo delikatne i łatwo się rwie.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. 
Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Kroić całkowicie wystudzone. 
Smacznego :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Zajączki Wielkanocne - ciasteczka z marcepanem

Słodkie ciasteczka nadziewane masą marcepanową. Proste, zabawne i cieszą dzieci. 

Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt!

Składniki na 10 zajączków:
  • 125 g mąki,
  • 85 płynnego miodu
  • 25 g oleju arachidowego,
  • 1/2 łyżeczki wody 
  • 200 g masy marcepanowej
Płynny miód wymieszać z wodą i olejem, następnie dodać przesianą mąkę. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść gładkie, lśniące ciasto (gdyby ciasto było zbyt kruche dodać odrobinę oleju). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić kilka godzin w lodówce. 

Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, odkładając kawałek na uszy, ogonki i noski. Marcepan podzielić na 10 kawałków.

Z ciasta formować kuleczki, które wałkować na cienkie placuszki (najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Zawijać w nie marcepan, formować kuleczki. Z odłożonego kawałka ciasta zrobić uszy, ogonki i noski, niektórym zajączkom można zrobić nóżki. Wykałaczką zrobić oczy i nacięcia w uszach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 10-15 minut, do lekkiego zrumieniania. Wystudzić. 
Smacznego :) 


środa, 16 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z jajkiem, awokado i pesto z rzeżuchy

Lekka a zarazem pożywna sałatka z jajkiem, awokado, rzodkiewką, pomidorami i mozzarellą. Bogata w składniki, kolory i witaminy. Całość dopełnia dresing przygotowany z oliwy i pesto z rzeżuchy, o którym już wspominałam. Zapewniam, że jeszcze nie raz na blogu pojawią się przepisy z jego wykorzystaniem, ponieważ aktualnie próbuję rozkochać w nim całą rodzinę, co wcale nie jest takie trudne :) Zapraszam! 

Składniki na 2 porcje:
Jajka obrać pokroić na ćwiartki, rzodkiewkę umyć,  pokroić w cienkie plasterki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć, pokroić w cienkie paski. Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Sałatę opłukać i osuszyć. 
Pesto rozprowadzić w oliwie, doprawić sokiem z cytryny i solą. 
Na talerzach rozłożyć sałatę, następnie pomidory, mozzarellę, rzodkiewkę, jajka i awokado. Całość polać przygotowanym dressingiem z rzeżuchy. Lekko zamieszać. Podawać.
Smacznego :) 

wtorek, 15 kwietnia 2014

Schab gotowany, pięciominutowy

 
Jak tylko na blogu Patyśki pojawił się przepis na schab pięciominutowy wiedziałam że prędzej czy później go przygotuję. Szkoda tylko że tak długo z tym zwlekałam. Nie popełniajcie mojego błędu i zróbcie go na święta. Schab jest bardzo smaczny i dobrze się kroi, a jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu i uwagi, że wydaje się to niemożliwe. A jednak ... :) Zapraszam!
  • kilogram schabu
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jagody jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy, słodkiej papryki, kolendry, kminku
  • szczypta chili

Do zimnej wody włożyć umyte i osuszone mięso, dodać wszystkie przyprawy. Przykryć garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, gotować pięć minut, wyłączyć ogień i zostawić mięso do następnego dnia. Ponownie zagotować, po pięciu minutach wyłączyć i zostawić o wystudzenia. Zimny schab wyciągnąć z wody  i osączyć. 
Smacznego :) 


poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mazurek porzeczkowy na kruchym orzechowym spodzie

W naszym domu mazurki nie mają zbyt długiej tradycji. Zazwyczaj wolałyśmy zdobić inne ciasta na wzór mazurków niż piec je same. Nie było amatorów na tak słodkie wypieki. Kilka lat temu upiekłam mazurka fistaszkowego i od tamtej pory rządzi na naszym stole. 
W tym roku jednak zdecydowałam się spróbować czegoś nowego. Upiekłam kruchy, delikatny spód z orzechami włoskimi i ricottą. Na wierzchu położyłam dżem z czarnej porzeczki, którego lekką kwaskowatość przełamały kwiaty wykonane z czerwonej porzeczki i mascarpone. Całość idealnie się komponowała.  Mazurek podbił nasze serca i będziemy do niego wracać :) Zapraszam! 


Składniki na kruchy spód:
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g ricotty
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać zmielone orzechy i ricottę. Szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 minut. Następnie rozwałkować w kształcie prostokąta, zostawiając kawałek ciasta, z którego uformować wałeczki, zapleść warkocze i ułożyć na brzegach spodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 20 minut. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 200 g mrożonej czerwonej porzeczki
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody
  • łyżka płatków migdałowych
Mrożoną czerwoną porzeczkę umieścić w rondelku. Dodać cukier i na wolnym ogniu podgrzewać aż się rozgotują. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Ponownie podgrzać i dodać roztopioną żelatynę. Zestawić z ognia, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez noc.
Serek mascarpone lekko zmiksować, porzeczkową galaretkę drobno pokroić i dodać do serka. Zmiksować na gładko. 
Na spód mazurka wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, równo rozsmarować. Krem z czerwonej porzeczki przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Nakładać krem, formując płatki kwiatów. W gotowe kwiaty powkładać gdzieniegdzie płatki migdałów. 
Smacznego :)


sobota, 12 kwietnia 2014

Biała kiełbasa pieczona z jabłkiem i ananasem

Biała kiełbasa zrumieniona a następnie zapieczona z jabłkami i ananasem. Bardzo smaczna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie. Delikatna w smaku, bardzo prosta do przygotowania. Szczerze zachęcam do spróbowania :)


Składniki:
  • kilogram surowej białej kiełbasy
  • 4 małe cebule 
  • garść listków szałwii
  • duże jabłko
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 80 ml soku jabłkowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz kolorowy, chilli
Cebulę obrać, przekroić na pół. Jabłko umyć, pokroić na osiem części, usunąć gniazda nasienne. Białą kiełbasę nakłuć widelcem z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem kolorowym i chilli. Odstawić na godzinę do lodówki. W naczyniu które może być stosowane zarówno na kuchence jak i w piekarniku rozgrzać olej i obsmażyć kiełbasę na rumiano. Dodać szałwię, cebulę, jabłka i ananasa. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 50 minut, następnie zdjąć pokrywkę, obsypać pestkami dyni i piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Smacznego :) 

Inspiracja: Fakt, Wielkanoc


piątek, 11 kwietnia 2014

Zakwas na żurek

Zakwas żytni na żurek. Niewiele składników, żadnej pracy a satysfakcja wielka, gdy podczas wielkanocnego śniadania podacie żurek na własnym zakwasie. Aby przyśpieszyć zakwaszanie można dodać kromkę razowego, żytniego chleba. Jednak jeśli chleb nie jest w 100 % razowy, zakwas może spleśnieć. Można również dodać 2 łyżki zakwasu żytniego razowego, którego używamy do pieczenia chleba. Wówczas zakwas na żurek będzie gotowy po 3 dniach.  Gotowy przechowywać w lodówce. 


Składniki:
  • szklanka mąki żurkowej lub żytniej typ 720 
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe Kamis
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach Kamis
  • 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis
  • 4 ząbki czosnku
Czosnek obrać, przekroić na pół. 
Mąkę dokładnie rozprowadzić w szklance wody, następnie dodać pozostałe dwie.  Zaczyn wlać do słoika, dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek i liście laurowe. Słoik przykryć gazą lub pieluchą tetrową, ściągnąć gumką. Co 24 godziny zakwas zamieszać. Po 5 dniach będzie gotowy.


czwartek, 10 kwietnia 2014

Drożdżówka z czerwoną porzeczką

Kilka dni temu koleżanka zapytała mnie czy mam sprawdzony przepis na szybką drożdżówką. Oczywiście że miałam, przewertowałam stare zeszyty i znalazłam przepis na nocne ciasto drożdżowe z owocami. Jest bardzo proste i szybkie, a przy tym lekkie, puszyste i smaczne. Najlepsze pierwszego dnia. 
Możecie je upiec z dowolnymi owocami. U mnie są to zazwyczaj czerwone porzeczki i takie też upiekłam teraz, wykorzystując zapasy z zamrażarki. Zapraszam :)

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki oleju
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
Formę o średnicy ok. 25 cm  
Wieczorem w dużej misce umieścić kolejno: rozkruszone drożdże, olej, mleko, cukier, sól, jaja. Składników nie mieszać. Przykryć i odstawić na całą noc na blacie kuchennym.
Rano dodać mąkę i zagniatać przez kilka minut, aż uzyskamy gładkie i napowietrzone ciasto. Jest dość luźne ale odstaje od ręki. Gotowe wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Obsypać owocami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)

środa, 9 kwietnia 2014

Chleb gryczany na zakwasie

Bardzo prosty chleb na zakwasie żytnim, z mąką gryczaną, otrębami i siemieniem lnianym. Smaczny, zdrowy i treściwy. Piekąc go bazowałam na jednym z naszych ulubionych przepisów na chleb z ziarnami. Zapraszam :)


Składniki na długą keksówkę:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki gryczanej
  • 400 g mąki pszennej, typ 650
  • szklanka otrębów gryczanych
  • szklanka siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • ok. 3,2 szklanki wody
 Zakwas wymieszać z wodą i mąką. Dodać sól, cukier, otręby i siemię. Zagnieść gładki ciasto. Foremkę wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto, wilgotną ręką wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. godziny. Przez pierwsze 40 minut chleb przykryć luźno folią aluminiową.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym wystudzeniu.

Chleb dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba:
 

wtorek, 8 kwietnia 2014

Spaghetti z pesto z rzeżuchy i jajkiem w koszulce



Makaron, pesto z rzeżuchy i jajko w koszulce. Danie proste a jednocześnie bardzo smaczne i zaskakujące. Pesto z rzeżuchy okazało się tak dobre, że już mam kolejne pomysły z jego wykorzystaniem. Idealnie komponowało się ze spaghetti. Na surowo bardzo ostre, jednak połączone z gorącym makaronem złagodniało i pozwoliłam sobie dodać chilli. Całość dopełnia jajko w koszulce. Zapraszam :) 


Składniki dla 2-3 osób:
  •  makaron spaghetti Malma
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 70 g rzeżuchy
  • 20 g płatków migdałowych
  • 50 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych
  • 40 g twardego sera długo dojrzewającego, plus do podania
  • ok. 5 łyżek oliwy
  • szczypta soli, świeżo mielony pieprz
  • papryczka chilli, 
  • po jednym jajku na osobę
Z chilli usunąć pestki i pokroić w plasterki.
Czosnek obrać, pokroić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i poszatkować. Rzeżuchę ściąć. Ser pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w wysokim naczyniu. Dodać sok z cytryny, oliwę, ser, szczyptę soli, orzechy i migdały. Zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oliwy, tak by całość dała się zmiksować. 
Makaron ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić zostawiając 3 łyżki wody, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i solą. Dodać pesto, wymieszać dokładnie. Spaghetti rozłożyć na talerze, oprószyć serem i chilli.

Jajko w koszulce:
  • ok. 1,5 litra wody
  • 1 łyżka octu
  • świeże jajka w temperaturze pokojowej
  • talerz wyścielony papierem 
  • łyżka cedzakowa
Wodę zagotować w średnim garnku, zmniejszyć ogień, dodać ocet. Jajko wybić do filiżanki, tak by żółtko się nie rozpłynęło. 
Łyżką mieszać wodę tworząc wir, z jak najmniejszej odległości wylać jajko do wirującej wody. Białko powinno się od razu ściąć otulając żółtko. Gdyby się rozlewało, łyżką nakładać je na żółtko. Najważniejsze jest by jajko było świeże, wtedy białko bez problemu zetnie się otulając żółtko. Gotować 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na papier do osączenia.

Gotowe jajka wyłożyć na talerze, oprószyć solą i pieprzem. Nożykiem naciąć by żółtko się wylało. Podawać.
Smacznego :)


poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babka z kisieli

Kisielowa babka od razu przykuła moją uwagę. Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej pięknego różowego koloru. Wiedziałam ile radości sprawię Zuzi gdy ją upieczemy. Kolor co prawda wyszedł nam bardziej brzoskwiniowy, ale zabawa i emocje podczas jej przygotowywania były tak wielkie, że dzieci nie zwróciły nawet uwagi na ten mały szczegół. A babeczka sama w sobie jest pyszna, puszysta, lekko kwaskowa. Coś czuję że będziemy do niej wracać :) Zapraszam!

Składniki na babkę:
  • 250 g masła lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru - użyłam dwóch truskawkowych i dwóch malinowych, myślę że dużo lepiej sprawdziłyby się tu wiśniowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. 
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać kolejno żółtka. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, następnie wlać ekstrakt. Pianę z białek wymieszać z masą na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.


 



Składniki na polewę:
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
dodatkowo: kolorowa posypka

Czekoladę drobno posiekać, wsypać do miseczki, dodać masło i mleko. Miseczkę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia się składników.  Przestudzić i pędzelkiem posmarować babkę. Udekorować kolorową posypką. 
Smacznego :) 





niedziela, 6 kwietnia 2014

Tygrysi chleb

W naszym cotygodniowym Wypiekaniu na śniadanie upiekliśmy Tygrysi chleb, który charakteryzuje się chrupiącą, popękaną skórką. Wygląda bardzo efektownie i nie jest trudny do zrobienia. Myślę że każdy sobie z nim poradzi, jest to bowiem chleb pszenny na drożdżach. Za cętkowaną skórkę odpowiada pasta przygotowana na bazie drożdży i mąki ryżowej, którą nakładamy na wyrośnięty bochenek.  By osiągnąć jak najlepsze efekty ważne jest dokładne wyrobienie ciasta i zachowanie wszystkich etapów wyrastania. Wtedy włożony do gorącego piekarnika bardzo szybko rośnie i  pasta którą nałożyliśmy pęka tworząc niepowtarzalny wzorek na całym bochenku. Już po 10 minutach pieczenia, mogłam odetchnąć, ponieważ cętki się pojawiły i pozostało mi kontrolować stopień zrumienienia. Gdy chleb uzyskał satysfakcjonujący mnie kolor, przykryłam go luźno folią aluminiową. 
Skórka jest cudownie gruba i chrupiąca, a środek delikatny i mięciutki. Zapraszam :) 

Składniki na zaczyn:

  • 90 g mąki
  • 55 g wody
  • 7 g suchych droższy
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki zaczynu połączyć, przykryć folią spożywczą  i wstawić na noc do lodówki.

Składniki na ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 450-500 g mąki pszennej, typ 650
  • 100 g ciepłej wody
  • 230 g ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego, u mnie rzepakowy

Wodę połączyć z mlekiem, dodać cukier, sól i olej. Stopniowo dodając zaczyn i mąkę zagnieść gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Tak by ciasto było luźne ale łatwo odstawało od ręki i miski. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 1-1,5 do wyrastania, aż podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć na blat i odgazować, delikatnie zagniatając ciasto kilka razy. Ponownie odstawić do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat zagnieść formując okrągły lub podłużny bochenek. Zagniatając zwijać ciasto pod spód tak by jak najmocniej naciągnąć wierzch chleba. Uformowany ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować pastę. 

Składniki na pastę, skorupkę:
  • 7 g suchych drożdży  
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g  mąki ryżowej (białej lub brązowej, jeśli użyjemy domowej mąki, ze zmielonego ryżu to dodać jeszcze 1/2 szklanki)


Wszystkie składniki połączyć. Odstawić. Gdy upłynie 15 minut, pastę delikatnie rozsmarować na bochenku. Jest jej dużo, ale nałożyłam ją całą. Robiłam to ręką, ale można użyć pędzelka. Pasta powinna być dość gęsta, tak by nie spływała z chleba. W razi potrzeby dodać odrobinę mąki. Posmarowany chleb odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na dnie piekarnika ustawić naczynie z gorącą wodą. 
Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 50 minut. Gotowy bochenek pukany od spodu wyda głuchy dźwięk. 
Studzić na kratce. 
Smacznego :) 


Razem ze mną piekli:
Kinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka

Małgosia ze Smaki Alzacji
Paweł z blogu Marder&Marder Manufacture


Iza z blogu Smaczna Pyza


Monika z blogu Matka Wariatka

Małgorzata z blogu Po prostu Marghe

Chlebek dołączę do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :) 





sobota, 5 kwietnia 2014

Babka czekoladowa

Mocno czekoladowa babka której smak podkreśla dodatek kawy. Ciasto jest lekkie i puszyste, nie za suche, ale też nie wilgotne, takie w sam raz. Zwróciłam na nią szczególną uwagę głownie ze względu na dodatek sera, takiej babki jeszcze nie piekłam i musiałam spróbować :) Jako wielbiciele ciast czekoladowych jedliśmy ją z prawdziwą przyjemnością.

Przepis na babkę znalazłam na blogu Oli - Ola in the Kitchen. Zapraszam :)


Składniki:
forma o pojemności ok 1,5 litra
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru 
  • 250 g mąki 
  • 250 g serka mascarpone - można użyć ricotty, lub serka homogenizowanego
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • duża szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 100 g gorzkiej czekolady

Mąkę, kakao, sodę przesiać, dodać sól i kawę. Gorzką czekoladę drobno pokroić. Masło utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać żółtka. Kolejno, łyżka po łyżce dodawać na zmianę ser i mąkę. Ucierać do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem, dodać czekoladę. Gotową masę wyłożyć do formy wysmarowanej masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 3 łyżki mleka 
  • szczypta soli
Czekoladę drobno posiekać, umieścić w metalowej miseczce, dodać cukier, mleko i sól. Miseczkę umieścić nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszając podgrzewać  do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i pędzelkiem nanieść na babkę. Dowolnie udekorować jajeczkami, cukierkami lub kolorową posypką. 
Smacznego :) 

czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka marchewkowo-pomarańczowa

Babka marchewkowo-pomarańczowa z migdałami. Mocno wilgotna, pachnąca skórką pomarańczową i z wyraźnie wyczuwalnymi migdałami. Bardzo nam smakowała, piekłam ją już dwa razy i na pewno jeszcze upiekę. Jeśli użyjecie mielonych migdałów, babka będzie cudownie pomarańczowa, jeśli ich nie obierzecie, będzie miała taki kolor jak moja :)
Przepis znalazłam na blogu Majki - Kalejdoskop kulinarny
Zapraszam :)


Składniki: 
forma o pojemności 1,2 litra
  • 1 pomarańcza  
  • 200 g obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • kasza manna do wysypania formy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z pomarańczy do dekoracji
Pomarańczę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i odmierzyć 100 ml.  Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka utrzeć z cukrem na kremowa masę. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, i stale ucierając, dodać do masy jajecznej. Wlać sok z pomarańczy, dodać marchewkę, wsypać mielone migdały i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piec 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, po czym ciasto wyjąć na kratkę, całkowicie ostudzone obsypać cukrem pudrem i udekorować skórką pomarańczową. 
Smacznego :) 


EUROPA NA WIDELCU