Chcąc upiec chleb weselny, przekopałam wzdłuż i wszerz internet by znaleźć przepis i jakiekolwiek wskazówki jak się za to zabrać, od czego zacząć. Nie miałam pojęcia czy dekorację robi się przed pieczeniem czy już po upieczeniu. Jedyne co znalazłam to piękne zdjęcia, ogólne opisy i nic więcej. Przepisów brak! Na dwóch blogach znalazłam jeden przepis, ponieważ dziewczyny wspólnie piekły, ale przepis był na chleb na zakwasie a mi zależało na prostym przepisie na chleb drożdżowy.
Ostatecznie zdecydowałam się na najprostszy na świecie polski chleb pszenny. Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego* precyzuje, że jest to chleb produkowany na drożdżach, formowany na deskach lub w formach. Ma różne kształty. Do podsypywania zaleca się otręby pszenne lub mąkę ziemniaczaną, ewentualnie mąkę żytnią.
Chleb bardzo dobrze się wyrabia, ładnie rośnie i nie powinien pękać podczas pieczenia.
Z przepisem na masę do ozdabiania przyszły mi z pomocą dziewczyny z bloga Przepisy Aleksandry. Za co pięknie dziękuję.
Zapraszam :)
Składniki na duży chleb weselny:
- 1 kg mąki pszennej, typ 850 (u mnie 900 g mąki pszennej typ 650 i 100 g mąki pszennej razowej)
- 10-15 g soli (dałam 10 g)
- 5-10 g suszonych drożdży (u mnie 10 g)
- ok. 600 ml wody
- w razie potrzeby kwas mlekowy (pominęłam)
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodając stopniowo wodę zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. (ilość wody uzależniona jest od rodzaju użytej mąki). Zagniatać ok 10 minut, by ciasto było sprężyste, łatwo się formowało i ułożone na blacie zachowywało kształt. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrastania. Po 45 minutach ciasto lekko odgazować.
Wyrośnięte chwilę wyrobić, odciąć porcję mniej więcej 700 g i uformować z niej okrągły dobrze naciągnięty bochenek, ułożyć na posmarowanej olejem rzepakowym blaszce. Z pozostałej porcji uformować 3 równej długości wałeczki, z których zapleść warkocz i opleść nim chleb. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrastania.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 i dopiekać przez 40-50 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Składniki na ciasto ozdobne:
- 200 g ciepłej wody
- 150 g soli
- ok. 500 g mąki pszennej
Dodatkowo: roztrzepane jajko
Sól rozpuścić w ciepłej wodzie. Stopniowo dodawać mąkę, ponieważ i w tym wypadku jej ilość będzie uzależniona od jakości mąki. U mnie wystarczyło nieco ponad 300 g.
Gotowe ciasto przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku i wyciągać tylko tyle ile potrzebne jest do wykonania poszczególnych elementów. Masa jest elastyczna i bardzo dobrze się nią modeluje, ale szybko wysycha.
Wykonane dekoracje przyklejać do chleba używając jajka. Na koniec dekoracje i chleb posmarować jajkiem i zapiec do lekkiego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
* Zarządzenie Ministra Handlu
Wewnętrznego z dnia 11 maja 1959 r. w sprawie zużycia surowców
(receptury) przy produkcji pieczywa piekarniczego. Monitor Polski 1959, Nr 59, poz. 290, tom 1
Gdybyście jednak mieli ochotę upiec chleb pszenny w zwykłej, codziennej formie to podaję przepis...
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej, (u mnie 450 g mąki pszennej typ 650 i 50 g mąki pszennej razowej)
- ok. 300 ml wody
- łyżeczka soli
- 5-7 g suchych drożdży
Mąkę
przesiać, wymieszać z solą i drożdżami. Dodając stopniowo wodę zagnieść
gładkie, elastyczne ciasto. (ilość wody uzależniona jest od rodzaju
użytej mąki). Zagniatać ok 10 minut, by ciasto było sprężyste, łatwo się
formowało i ułożone na blacie zachowywało kształt. Przykryć folią
spożywczą i odstawić na 1,5 godziny do wyrastania. Po 45 minutach ciasto
lekko odgazować. Wyrośnięte chwilę wyrobić i
uformować z okrągły dobrze naciągnięty bochenek, który ułożyć na
posmarowanej olejem rzepakowym blaszce.
Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrastania.
Przed wstawieniem do piekarnika chleb posmarowałam rozkłóconym jajkiem i obsypałam makiem.
Piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po 10 minutach temperaturę
zmniejszyć do 180 i dopiekać ok. 40 minut. Upieczony chleb opukany
od spodu wyda głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Przepis dodaje do akcji: