expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 4 listopada 2012

Zupa krem z cukinii


Niezwykle aromatyczny krem z cukini jest moim hitem tegorocznego lata i jak widać jesieni :)
Przepis zawdzięczam  przyjaciółce, za co bardzo dziękuję :)
Zupa jest prosta w wykonaniu, a najlepsze w niej jest to, że do jej zrobienia potrzebna jest jedynie cukinia i parę przypraw. 
Podane ilości przypraw są tylko orientacyjne, każdy powinien doprawić ją według własnego smaku. Gorąco polecam!

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz 
W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodać obraną i pokrojoną cukinię, chwilę podsmażyć, następnie przykryć i dusić aż cukinia zmięknie.
Gdy cukinia będzie miękka, całość zmiksować. Dolać wody, tyle by uzyskać zupę gęstości takiej jaką lubimy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i curry.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. A wypróbuję na pewno :) Ciekawe jak będzie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, jak z cukini, to biorę w ciemno;)
    Nigdy nie dodawałam do kremu z cukini imbiru, kurkumy i curry - a wszystkie z tych przypraw uwielbiam, napewno spróbuję;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dziś przygotowałam ta pyszną zupę... była genialna, nie spodziewałam się że cukinia pod jakąkolwiek postacią może być tak wyrazista. Bardzo ciekawy smak... Gorąco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. cukiniowa? Zaskakujące, intrygujące-musze się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka niestety wyszła mdła..;( nic nie udało mi się z tym zrobić;(
    wylewam i szukam innego przepisu na obiad rodzinny..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia sama w sobie jest delikatna i dzięki temu możemy jej nadać smak taki jaki tylko chcemy. W tym wypadku były to warzywa podsmażane na maśle a następnie zmiksowane. Nie wyobrażam sobie jak przy użyciu curry, kurkumy, imbiru i soli zupa mogła wyjść mdła :)

      Usuń
    2. chyba może; sama kurkuma i sól nie nada smaku; jest delikatna a nawet pusta; w Polsce kochamy dosyć wyraziste smaki :-)
      ja zalałam ją zamiast wodą to rosołem (zwykly wywar z korpusu kurczaka i warzyw) a zamiast masłem zaprawilam serkiem topionym; zupa wyszła fajna;
      ogolnie dziękuje za przepis !!!

      Usuń
  7. Piękna! gdy czytam jakie są składniki tej zupy to z pewnością nie są to składniki mdłych zup:-) jak dla mnie strzał w 10 Łucjo:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU