expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 listopada 2012

Szarlotka sypana


Bardzo smaczna szarlotka. Szybka i prosta, bez zagniatania, miksowania. Wystarczy wymieszać suche składniki w misce, zetrzeć jabłka i gotowe :) nic prostszego!! Idealnie smakuje polana gorącą czekoladą. Można również podać z bitą śmietaną. Zapraszam :)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (waga już po obraniu)
  •  sok z 1 cytryny
  • 150 g masła
  • bita śmietana, lub rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki - mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem. (wyłożenie folią jest wskazane, ponieważ jabłka puszczają sok, który może wyciekać z tortownicy). Wsypać 1/3 suchych składników, wyrównać, wyłożyć połowę jabłek, znowu wysypać 1/3 suchych składników, na to wyłożyć jabłka. Na wierzch idzie pozostała część sypkich składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierz ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni, około 1 godziny.
Po ostudzeniu udekorować bitą śmietaną, lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Wyśmienicie smakuje na ciepło, jednak gorzej się wtedy kroi. Wybór pozostawiam Wam :)
Smacznego :)

Źródło: przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z pychotka.pl

12 komentarzy:

  1. Chyba czas spróbować szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda SUPERZASTO ZASMACZNIŚCIE !!!! Pozdrawiam :) Gosia K. ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, ale piękna ta Twoja szarlotka, mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie robiłam... może czas na małą odmianę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czas spróbować tej szarlotki :) Reszte przepisów rewelacja :)
    Buziaki Ela

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka jest świetna :) Ela

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsze są jablka Renety i posypać je cynamonem.
    piekę to ciasto od kilku lat .pycha .maria.

    OdpowiedzUsuń
  9. cos nowego zobaczymy jak bedzie smakowac dam buzko pozdrawiam Krzys

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto bez jaj?ciekawe!wyprobujemy:) Ania K.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU