Bardzo smaczna szarlotka. Szybka i prosta, bez zagniatania, miksowania. Wystarczy wymieszać suche składniki w misce, zetrzeć jabłka i gotowe :) nic prostszego!! Idealnie smakuje polana gorącą czekoladą. Można również podać z bitą śmietaną. Zapraszam :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (waga już po obraniu)
- sok z 1 cytryny
- 150 g masła
- bita śmietana, lub rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada
W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki - mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłuszczem. (wyłożenie folią jest wskazane, ponieważ jabłka puszczają sok, który może wyciekać z tortownicy). Wsypać 1/3 suchych składników, wyrównać, wyłożyć połowę jabłek, znowu wysypać 1/3 suchych składników, na to wyłożyć jabłka. Na wierzch idzie pozostała część sypkich składników.
Zimne masło zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierz ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni, około 1 godziny.
Po ostudzeniu udekorować bitą śmietaną, lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Wyśmienicie smakuje na ciepło, jednak gorzej się wtedy kroi. Wybór pozostawiam Wam :)
Smacznego :)
Źródło: przepis odrobinę zmodyfikowany pochodzi z pychotka.pl
Chyba czas spróbować szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWygląda SUPERZASTO ZASMACZNIŚCIE !!!! Pozdrawiam :) Gosia K. ))
OdpowiedzUsuńJej, ale piękna ta Twoja szarlotka, mmm
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie robiłam... może czas na małą odmianę.
OdpowiedzUsuńCzas spróbować tej szarlotki :) Reszte przepisów rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBuziaki Ela
Szarlotka jest świetna :) Ela
OdpowiedzUsuńnajlepsze są jablka Renety i posypać je cynamonem.
OdpowiedzUsuńpiekę to ciasto od kilku lat .pycha .maria.
będę pamiętać :) dziękuję!!
Usuńcos nowego zobaczymy jak bedzie smakowac dam buzko pozdrawiam Krzys
OdpowiedzUsuńciasto bez jaj?ciekawe!wyprobujemy:) Ania K.
OdpowiedzUsuń