expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 15 listopada 2012

Serniczki z malinową i czekoladową dekoracją


Mini serniczki są bardzo atrakcyjną formą sernika. Będą doskonałą ozdobą każdego spotkania rodzinnego, święta czy przyjęcia :) Ja robię je według przepisu na sernik nowojorski. Po pierwsze jest to ulubiony sernik w naszej rodzinie, a po drugie jest bardzo wdzięczny, ponieważ nie rośnie i nie opada podczas pieczenia, więc dekoracja wygląda równie pięknie przed jak i po upieczeniu. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem z dekoracją malinową, teraz część udekorowałam gorzką czekoladą i okazało się ze jest równie dobra, a może i lepsza :)) 

Składniki na 24 mini serniczki:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%) 
Składniki na spód:
  • 1/2 paczki ciastek digestive (u mnie zbożowe)

 Składniki na dekorację:
  • 100 g malin + 1 łyżka cukru  
 lub 
  • 100 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30%


Wszystkie składniki  na serniczki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Tylko do połączenia składników. 

Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z cukrem.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. 

Formę na muffiny wyścielić papilotkami. Ciastka drobno pokruszyć i do każdej papilotki wsypać ok. 1 łyżeczki.  Na pokruszone ciastka wylać połowę masy serowej (drugą część zostawiłam na 2 turę pieczenia).
Na masie serowej zrobić dekorację malinową, lub czekoladową nakładając łyżeczką maleńkie kleksy i wykałaczką robiąc ozdobne esy-floresy.
Serniczki upiec w kąpieli wodnej (foremkę włożyłam w naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą). Jeśli nie macie takiego naczynia, umieśćcie w piekarniku jeden poziom niżej naczynie z gorącą wodą.

Piekarnik nagrzać do  180°C. Wstawić formę i piec 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 110°C i piec jeszcze ok 15 minut (powierzchnia serniczków powinna być ścięta, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). Wyłączyć piekarnik i uchylając drzwiczki zostawić w nim serniczki do przestudzenia, ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej 12).
To samo powtórzyć z pozostałą częścią masy.

Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. O rany ale cudeńka :) Są przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś były miniserniczki, ale nieco inne. Ładnie się Twoje prezentują ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. są śliczne ale równie pyszne bo miałam okazje próbować
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki uroczy "wzorek" :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne serniczki,dobrze że kupiłam twaróg wiaderkowy w Lidlu to jutro upiekę taki ale w większej blaszce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Dekoracja jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nowojorski to najlepszy sernik na świecie :D
    a te serniczki są super, bo jak wiadomo - próbowałam :)
    Łucyjko, pyszne rzeczy tworzysz :D
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i zgadzam się co do nowojorskiego :) jest pyszny!!

      Usuń
  9. Serniczki rewelacyjne, synek co chwilę pytał, gdzie są babeczki i zjadał ze smakiem, aż musiałam je schować :)
    Ela

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU