expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 29 listopada 2012

Chleb dyniowy


Bardzo smaczny chlebek, wprost nie mogłam się oderwać :) mięciutki, wilgotny, z dodatkiem dyni. Chleb szybko i ładnie wyrósł, troszkę się kruszył, może dlatego że mąkę pszenną zastąpiłam pszenną pełnoziarnistą. W każdym razie polecam!!

Składniki:
  • 50 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 25 dkg miąższu z dyni (startego na tarce o małych oczkach)


W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, miąższ z dyni, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, chleb jest upieczony.
Smacznego :-)

Źródło: Agatka gotuje...

 

3 komentarze:

  1. uwielbiam jesienne dyniowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka leci na taki chlebek. Bardzo taki lubię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU