Bardzo smaczny chlebek, wprost nie mogłam się oderwać :) mięciutki, wilgotny, z dodatkiem dyni. Chleb szybko i ładnie wyrósł, troszkę się kruszył, może dlatego że mąkę pszenną zastąpiłam pszenną pełnoziarnistą. W każdym razie polecam!!
- 50 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oleju
- 25 dkg miąższu z dyni (startego na tarce o małych oczkach)
W
letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól, miąższ z dyni, olej i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30
minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy, chleb jest upieczony.
Smacznego :-)
Źródło: Agatka gotuje...
uwielbiam jesienne dyniowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dyniowe wypieki:)!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci na taki chlebek. Bardzo taki lubię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń