expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 14 listopada 2012

Rafaello kuleczki


Moja propozycja na kuleczki Rafaelo. Zrobione z tego, co miałam akurat w domu :) ponieważ moja córcia zjadając ostatni oryginalny egzemplarz oznajmiła, że chce jeszcze "rafafello" :)) Wykorzystując resztki po ostatnich wypiekach wyszły mi całkiem niezłe kuleczki.

Składniki:
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g ciasteczek zbożowych
  • 1 łyżka kokosu
  • 150 ml mleka w proszku
  • orzechy laskowe lub migdały
Do obtoczenia:
  • 100 g białej czekolady + łyżka oleju roślinnego
  • kokos
Serek mascarpone zmiksowałam z mlekiem w proszku. Następnie, już łyżką wymieszałam masę z pokruszonymi drobno ciastkami i kokosem. Schłodziłam w lodówce ok 30 minut. Po tym czasie uformowałam kuleczki, wkładając w każdą orzech. Ponownie schłodziłam w lodówce. Czekoladę i olej rozpuściłam w kąpieli wodnej. W lekko przestudzonej czekoladzie obtaczałam kuleczki i obsypywałam kokosem. Można zjadać od razu :) 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. :) Wygląda na to że są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo apetyczne i przede wszystkim KOKOKSOWE! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma siły - przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam pyt. W przepisie 150 ML mleka w proszku. Czy tzn. ze trzeba je rozpuścić / przygotować czy wsypać ilość suchego mleka odpowiadajaca 150 ml gotowego?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU